Rychlá a levná večeře ze zbylé veky: Zapečené chlebíčky chutnají božsky a v kombinaci se sýrem parádně zasytí
2. 11. 2022 Vaření
Využívat zbytky je fajn, zvlášť když si u toho pochutnáte. Chlebíčky nejspíš většinou jíte studené. Když si je dáte zapečené, získáte zase trochu jinou svačinu nebo večeři. Navíc příprava netrvá dlouho.
Proč zapečené chlebíčky
Když připravujete klasické chlebíčky, je potřeba, aby všechno bylo načinčané a efektní, doladěné do každého detailu. U zapečených chlebíčků to tak být nemusí. Náplň může sestávat ze zbytků, které vhodně smícháte dohromady tak, aby chuťově dobře k sobě ladily. Aby bylo dílko ještě přitažlivější pro oči, můžete ho ozdobit různými bylinkami. Ale co je hlavní, výsledkem je dobrota, a navíc zužitkujete řadu zbytků, které máte doma.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete na zapečené chlebíčky
Základem na chlebíčky je vždy veka, nebo bageta. A protože se budou zapékat, není třeba, aby byly úplně čerstvé. Uplatní se i starší kusy, které třeba pro pojídání za studena už úplně dobré nejsou. Na náplň se často využívají různé sýry, podle toho, co máte doma. Může se jednat o tvrdé sýry typu parmazán, eidam, ementál, ale také o plísňové sýry, jako je hermelín, nebo třeba niva. Hodí se i mozzarella. Ze zeleniny se často uplatí paprika, rajče, dýně, cuketa, cibule a samozřejmě pikantní česnek. Sáhnout můžete také po různých uzeninách, ať už je to šunka, nebo třeba suchý salám. Pokud máte doma zbytek masa z pečeného kuřete, bude se hodit také. Výborné jsou i chlebíčky s houbami.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit zapečené chlebíčky
Mezi na pohled poměrně přitažlivé chlebíčky patří ty se zeleninou, šunkou a sýrem. Na přípravu budete potřebovat: 1 papriku (skvěle vypadá červená, ale můžete využít i zbytky různých kusů), 100 g šunky, 150 g eidamu (nebo jiného tvrdého sýra), pár snítek pažitky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce plnotučného jogurtu a petrželku na ozdobu.
Troubu vyhřejte na 180 °C. Omyjte papriku, rozřízněte ji a vyndejte jádřinec. Dužninu nakrájejte na malé kostičky. Na kostičky nakrájejte i šunku a obě ingredience dejte do misky. Přidejte najemno nastrouhaný sýr, nasekanou pažitku, prolisovaný česnek a zakápněte jogurtem. Dobře promíchněte. Plech vyložte pečicím papírem. Veku nakrájejte na plátky, naneste na ně vždy lžíci připravené směsi a rozetřete ji. Hotovou veku přeneste na plech. Plátky vyskládejte vedle sebe a plný plech dejte do předehřáté trouby. Pečte zhruba 10-15 minut. Sýr by se měl roztékat a povrch být zatažený. Hotové chlebíčky vyndejte, ozdobte je petrželkou.
Náš tip: Pokud chcete využít jablka, můžete si připravit skvělou variantu z jablek, sýru a slaniny. Na jeden plátek veky potřebujete dva zhruba 1 cm silné plátky jablek, plátek sýru čedar (nebo jiného aromatičtějšího sýru) a plátek slaniny. Chuťový zážitek bude zajímavější, když každý plátek ještě slabě potřete sádlem. Vše na sebe narovnejte (jablka, sýr, slanina) a pečte opět na 180 °C, dokud slanina nezezlátne.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Smažené jablečné kroužky v těstíčku: Snazší variace na jablka v županu voní skořicí a jednoduše se připravuje
7 úžasných pomazánek nejen na chlebíčky: Dáte si skvělou česnekovou, tuňákovou nebo z tofu?
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti