Placky z tmavé čokolády s mořskou solí
14. 11. 2013 Vaření
Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Mnozí z nás ji však mnohdy vynechávají: na vině však nemusí vždy být náš hektický životní styl, ale možná i to, co jíme. Když si k snídani připravíte naši pochoutku, čokoládové placky se špetkou mořské soli, zaručujeme vám, že si ještě rádi přivstanete.
Snídaně je nejdůležitější jídlo dne. Mnozí z nás ji však mnohdy vynechávají: na vině však nemusí vždy být náš hektický životní styl, ale možná i to, co jíme. Když si k snídani připravíte naši pochoutku, čokoládové placky se špetkou mořské soli, zaručujeme vám, že si ještě rádi přivstanete.
Na přípravu placiček budete potřebovat:
- 3 ½ šálku polohrubé mouky
- 1 ¼ čajové lžičky jedlé sody
- 1 ¼ čajové lžičky prášku do pečiva
- 2 čajové lžičky soli
- 1 ¼ šálku rozpuštěného másla
- 1 ½ šálku hnědého cukru
- 1 šálek krystalového cukru
- 2 vejce
- 1 čajovou lžičku vanilkového extraktu
- 2 šálky lupínků z kvalitní tmavé čokolády
- 2 polévkové lžíce hrubozrnné mořské soli
V míse pomocí elektrického nebo ručního mixéru umixujte změklé máslo s cukrem do nadýchaného, lehkého krému. Vmixujte vejce a vanilkový extrakt. V druhé misce smíchejte suché přísady, a to mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a normální sůl (nikoli mořskou). Suché ingredience pomalu přisypávejte k máslu s cukrem, vejci a vanilkovým extraktem a vypracujte jemné těsto. Do něj pak vmíchejte kousky tmavé čokolády.
Plech si vyložte pečícím papírem. Polévkovou lžící nabírejte těsto, klaďte ho na papír v dostatečné vzdálenosti (přibližně 5 cm) a vytvářejte placičky. Povrch těsta posypte hrubou mořskou solí. Placičky pečte přibližně 16-18 minut při teplotě 180°C. To, že jsou hotové, poznáte podle jejich křupavých okrajů.
Sladko-slanou chuť placiček si jistě zamilujete. Placičky jsou skvělé s mlékem, nebo kakaem. Výborně se hodí také ke zmrzlině nebo jogurtu.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Účastnice Hell's Kitchen Sierra přiznala, kdy je v kuchyni nejistá a jaká jídla neumí vařit: Musím se to naučit, to vím, říká
O plechové formičky na cukroví musíme pečovat, aby nám sloužily dlouho a bez problémů. Poradíme, jak se o ně starat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jednoduchý kynutý švestkový koláč má tenké těsto a na něm položené šťavnaté ovoce posypané voňavou drobenkou
Jak na skvělé linecké cukroví: Čím je naplnit a na kterou stranu mazat marmeládu, aby byl výsledek dokonalý
Komentáře
16. 11. 2013 19:02
15. 11. 2013 08:41
14. 11. 2013 23:22