Bramborové placky se zelím: Upečené v troubě na plechu nedají tolik práce a ušetříme i olej na smažení
7. 11. 2022 Vaření
Bramborové placky patří k podzimu a ty se zelím jsou vážně výborné. Jen jejich příprava trvá někdy až zbytečně dlouho. Přichystejte si je rychle a prakticky podle našich tipů.
Proč dát bramboráky do trouby
Máte rádi bramborové placky, konkrétně bramboráky? Bramboráky často bývají nasáklé tukem, který jde trochu odchytat do ubrousku. Vůně po smažení se ale těžko větrá. I když, co by člověk pro lahodné bramboráčky neudělal. Co takhle jednou změnu? Pokud do nich přidáte zelí, budete mít postaráno o příjemný chuťový zážitek. Tyto placky jsou šťavnaté, mají více vlákniny a nejsou příliš mastné. Když navíc využijete troubu místo pánvičky, nebude proces přípravy tak zdlouhavý.
Mohlo by vás zajímat
Co dávat do bramborových placek se zelím
Základem jsou samozřejmě brambory, ideálně varného typu C (případně B). Mají dostatek škrobu a dobře se s nimi pracuje. Další významnou surovinou je kysané zelí. Můžete ho před zpracováním propláchnout, ale pokud máte rádi výraznější – kyselejší jídlo, tak ho nechte v tomto stavu. Určitě je ale potřeba nechat zelí dostatečně odkapat, trochu mu pomozte tím, že ho stlačíte. Jinak by směs byla příliš vodnatá a zbytečně by se musela zahušťovat moukou. Na spojení nechybí vajíčka. Výraznou položku, co se týká chut,i představuje maso. Využít můžete anglickou slaninu, ale i třeba uzené maso. Jako koření se hodí drcený kmín, mletý pepř, majoránka a česnek.
Jak urychlit pečení bramborových placek
Placky můžete péct na pánvičce, ale to je příliš zdlouhavé a ve stání u plotny si nejspíš nelibujete. Zvlášť, když situaci můžete vyřešit pohodlněji. Máte dvě možnosti. Začneme tou nejjednodušší. Budete potřebovat pekáč, pečicí papír, hotovou směs a stěrku. Na pekáč dejte pečicí papír a směs na něm rozetřete do rovnoměrné vrstvičky. Pečte v rozehřáté troubě na 180 °C dozlatova. Nakonec pokrájejte na kousky. Druhá možnost je trošku zdlouhavější. Sice uděláte placičky, ale zase je pečete v pekáči na pečicím papíru dozlatova.
Jak připravit bramborové placky se zelím
Na bramborové placky se zelím si připravte: 1 kg brambor, 350 g kysaného zelí, 3 vejce, 200 g anglické slaniny, případně hladkou mouku na zahuštění, alespoň lžičku drceného kmínu, 2 lžičky majoránky, 4 a více stroužků česneku, pepř a sůl dle chuti. Můžete využít také sádlo na pomazání.
Jak na to? Troubu si předehřejte na 180 °C. Zelí dejte do cedníku a nechte okapat, případně ještě zelí promáčněte. Vejce rozšlehejte v míse. Okapané kysané zelí překrájejte na menší kousky. Brambory očistěte a oloupejte, pak je nastrouhejte na malé slzičky (případně strčte do mixeru). Chvilku počkejte, až se uvolní voda, a tu slijte. Anglickou slaninu nakrájejte na kousky. Vše smíchejte, směs zahustěte moukou dle potřeby, okmínujte, přidejte rozemnutou majoránku, prolisovaný česnek, opepřete a dosolte, vše podle chuti.
Připravte si pekáč vystlaný pečicím papírem. Pak záleží na vás, kterou cestou se dáte. Můžete dělat menší placičky, ale také směs přesunout na pečicí papír. Pokud chcete, můžete rozpustit sádlo a potřít jím povrch těsta, bude voňavější a křupavější. Pečte v rozehřáté troubě dozlatova. Počítejte asi s 45-60 minutami. Zajímavou chuť také dodá sýr, obzvlášť pokud použijete uzený (zhruba 150-200 g).
Náš tip: připravte si bramboráky v troubě podle tohoto videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vepřové koleno pečené na červeném zelí si ihned oblíbíte: Chuť medu a vůně skořice dělají z české klasiky luxusní pokrm
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice: Příprava se dá zvládnout v pohodě i v panelákovém bytě. Ta chuť za to rozhodně stojí
Bramboráky v Česku: Odkud pochází cmunda a kde si pochutnáte na vošouchu?
Komentáře (2)