Alsaské zelí neboli šukrut: Vydatná specialita s klobásou a bramborami voní po česneku a víně a skvěle zasytí celou rodinu
7. 11. 2022 Vaření
Slovo choucroute, neboli šukrut, sice v překladu znamená kysané zelí, v Alsasku se tak ale říká celému pokrmu, v němž kysané zelí navíc doplňují klobásky, často i uzené nebo pečené vepřové maso, slanina a navíc brambory. Když se pak všechno společně upeče vznikne vynikající vydatný pokrm, který můžete směle servírovat i na nedělní oběd.
Specialita z Alsaska
O choucrutu by se dalo říct, že je takovou alsaskou národní specialitou. V tomto francouzském regionu ležícím na hranicích s Německem se snoubí vlivy francouzské a německé kuchyně, a právě z Německa se zřejmě do této oblasti již někdy v 15. století dostalo kysané zelí, v němčině nazývané sauerkraut. Kysané zelí je totiž základem této alsaské speciality, ostatně slovo chou znamená ve francouzštině zelí. Aby se pak pokrm nepletl s jinými zelnými jídly, můžete se setkat i s označením choucroute d'Alsace. U nás se tak jídlu někdy říká prostě alsaské zelí nebo také počeštěně šukrut.
Mohlo by vás zajímat
Choucroute nebo kysané zelí?
Aby to ovšem nebylo se choucroutem moc jednoduché, jako alsaské zelí se označují i speciální kysané zelí z hlávek pocházejících z Alsaska, které má dokonce chráněné zeměpisné označení Choucroute d’Alsace IGP. Toto kysané zelí musí splňovat určitá kritéria, připravuje se z kvalitních hlávek zelí pouze z Alsaska, které musí vážit kolem 3 kg, musí se zpracovat hned po sklizni a vyznačuje se dlouhými tenkými a světlými proužky. Výraz choucroute tak má dva významy – říká se tak zelí i celému pokrmu obohacenému o uzeniny, maso a brambory.
Alsaské zelí dochutí bílé víno a jalovec
Alsaské zelí se v pokrmu dusí se speciální směsí koření, v níž dominuje jalovec, a navíc se podlévá bílým vínem. Právě svým vínem je Alsasko vyhlášené. Odsud pocházejí ty nejlepší ryzlinky, tramíny, sylvánské nebo rulandské šedé. I když další ingredience (tedy klobásy a uzené) spíše vybízejí k párování s pivem, které se k choucroutu také vydatně popíjí, spojení s vínem je překvapivě vynikající. Zelí se dokonce doporučuje připravit den dopředu a pak je nechat odležet, aby se všechny chutě dokonale spojily.
S uzeným nebo s kuřecím masem a šampaňským
Choucroute je opravdu sytý pokrm, který uspokojí i toho největšího jedlíka. Navíc se v něm kombinují různé druhy klobásek s uzeným masem (šunkou či slaninou) a pečeným vepřovým - krkovicí, žebírkem nebo nožičkami, což mu zajistí úspěch u všech milovníků masa. Vypečená šťáva a tuk z masa pak navíc dochutí brambory, které mají díky tomu mnohem lahodnější chuť. Pokud by na vás ale taková kombinace byla až moc, existují i dietnější verze choucroutu s drůbežím masem nebo dokonce s rybou. V některých se navíc víno mění za šampaňské – tato specialita je pak označována jako choucroute royale.
Jak na pravý alsaský choucroute
U choucroutu je důležité, aby se vše peklo při nízké teplotě. Jen díky tomu maso dokonale změkne a bude šťavnaté. Základem úspěchu je vybrat nějaké kvalitní kysané zelí, nemusí být nutně z Alsaska, rozhodně ale vybírejte nějaké lepší, nejlépe domácí. Zelí se k masu přidává později, aby zase příliš nezměklo do kašovité konzistence. Lepší chuť pokrmu zajišťuje husí sádlo, koření a samozřejmě víno. Korunou všeho jsou dozlatova vypečené a křupavé brambůrky. A jak tuto dokonalou podzimní a zimní delikatesu připravit?
Budete potřebovat: 450 g vepřové panenky, 450 g vepřové plece bez kosti, sůl, 90 ml sádla, 2 žluté cibule (asi 350 g), 480 ml suchého bílého vína, 240 ml kuřecího vývaru, 2 rozdrcené stroužky česneku, 10 bobulí jalovce, 2 hřebíčky, 1/2 lžičky kmínu a 2 bobkové listy, 450 g slaniny, 450 g šunkové kýty, 2,25 kg kysaného zelí, 680 g směsi klobás, 560 g vařeného uzeného masa, 5 brambor uvařených v osolené vodě doměkka a 2 polévkové lžíce třešňové pálenky.
Postup: Vepřovou panenku a plecko důkladně osolte. Předehřejte troubu na 120 °C. Na pánvi rozehřejte 60 ml sádla, přidejte cibuli a opékejte ji asi 10 minut. K cibuli přidejte víno, vývar, česnek a koření. Vše můžete dát do plátěného sáčku, abyste pak koření snadno vyjmuli. Poté vše dejte do pekáčku s poklicí, přidejte maso, slaninu a šunkovou kýtu. Vložte do trouby a pečte 1 a 1/2 hodiny. Mezitím připravte kysané zelí. Nejprve je propláchněte pod tekoucí studenou vodou, aby nebylo moc kyselé a vymačkejte. Zelí přidejte k masu, zvyšte teplotu v troubě na 150 °C a opět pečte minimálně hodinu, dokud nebude maso měkké.
Klobásy uvařte nebo opečte na pánvi a udržujte teplé. Na pánvi rozehřejte zbývající 2 lžíce tuku, opečte na něm vepřovou panenku a pak ji nechte dopéct v troubě doměkka. Nakrájejte ji na medailonky. Do pekáčku přidejte medailonky z vepřové panenky, uzené maso nakrájené na plátky a předvařené brambory. Vše vraťte do trouby a pečte, dokud se vše neprohřeje. Nakonec vyjměte koření a dochuťte zelí pálenkou. Zelí naaranžujte na talíř společně s plátky masa, s klobásami a bramborami.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zavařit americké okurky? Oblíbený recept na pikantní salát z přerostlých okurek
Suchej únor v podání hvězd: Heidi Janků, Hanka Kynychová i Monika Absolonová prozradily, zda vydrží bez alkoholu
Alpský knedlík aneb Germknödl: Kynutý knedlík velikosti XXL je plněný povidly a neodolatelně voní rumem a vanilkou
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice: Příprava se dá zvládnout v pohodě i v panelákovém bytě. Ta chuť za to rozhodně stojí
Eintopf se zelím a slaninou: Podzimní vydatné jídlo se vejde do 100 Kč a bez problémů zasytí čtyřčlennou rodinu
Pravá valašská kyselice: Polévka z brambor a zelí, která postaví na nohy i horala, se dá vylepšit klobáskou nebo houbami
Komentáře (1)