Jak na nejlepší dýňovou polévku: Chuti pomůže vývar a opečená cibule, krémovou konzistenci zajistí smetana
8. 11. 2022 Vaření
Na podzim si často dáváme polévky na prohřátí. A lahodná dýňová polévka patří k těm, které i zasytí. Zjistěte, jak si ji připravit, čím ji doladit, abyste si pořádně pochutnali.
Kterou dýni využít na dýňovou polévku
Chladné měsíce přímo vyzývají k tomu, aby si člověk dal nějakou tu dobrou vydatnou polévku. S podzimem je spojena i dýně. Pokud ji dobře skladujete, můžete si ji dopřávat až do jara. Na dýňovou polévku se výtečně hodí dýně Hokkaidó, která je velice praktická a nemusíte ji loupat. Práce je proto mnohem snazší. Častá bývá také máslová dýně, ale ta už by se měla loupat, stejně jako muškátová, po které také můžete sáhnout.
Mohlo by vás zajímat
Jaké ingredience má obsahovat dýňová polévka
Kromě dýně na základní verzi dýňové polévky potřebujete cibuli osmaženou na tuku, dále vodu, nebo pro plnější chuť vývar (zeleninový, drůbeží, i hovězí), smetanu a sůl. Dýni můžete připravit tak, že ji rozkrájenou na kousky a uvaříte, chutnější je ale, když ji upečete v troubě (pokrájenou).
Mohlo by vás zajímat
Jak dochutit dýňovou polévku
Možností, jak dochutit dýňovou polévku je několik. Můžete přidat koření, jako je česnek, případně zázvor. Používá se prolisovaný česnek a ze zázvoru šťáva. Můžete ale také polévku ochutit muškátovým oříškem.
Jak připravit dýňovou polévku
Na základní dýňovou polévku potřebujete 750 g dužiny dýně Hokkaido, 1 litr vývaru, řepkový olej, smetanu ke šlehání, muškátový oříšek, pepř a sůl. Jak na to? Troubu předehřejte na 220 °C. Dýni očistěte, dužinu nakrájejte na silnější proužky a poskládejte ji na plech vyložený pečicím papírem. Kusy by se neměly dotýkat. Dýni pokapejte olejem a strčte do trouby. Nechte péct, dokud nebude měkká.
Zatím očistěte cibuli a nakrájejte ji na kostičky a v hrnci ji nechte na rozpuštěném másle zesklovatět. Do velkého hrnce nalijte vývar, přidejte dýni a rozmixujte najemno. Přidejte pepř, smetanu ke š̌lehání, osolte, ochuťte muškátovým oříškem a promíchejte. Velmi častou verzí je dýňová polévka s kokosovým mlékem, kterou využijete místo smetany ke šlehání. Dochucuje se pak kari pastou, případně kari kořením.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…
Jak dýňovou polévku dozdobit
Polévku může zdobit lžíce zakysané smetany, dýňový nebo olivový olej. Výborná v ní jsou předem opražená dýňová semínka (nasucho). To můžete provést na pánvi, nebo v troubě předehřáté na 180 °C. Po 5 minutách semínka otáčejte. Do 20 minut by měla být opražena. Pozor na jejich spálení.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Dýně se hodí i do domácí snídaňové granoly. Křupavá dobrota se snadno připravuje a provoní celý dům