MasterChef Česko 2022: Soutěž opustil "Romeo" kulinářského klání, Vojta. Připomeňte si s námi zásadní okamžiky jeho cesty
8. 11. 2022 Ostatní
Na závěr dnešního dílu MasterChefa určitě nezůstalo jedno oko suché. „Plážový“ díl, ve kterém se připravovaly ryby a mořské plody, rozdělil hrdličky soutěže Vojtu a Betty. Vojtu nakonec poslala domů jen drobná chyba v podobě trochu řidší holandské omáčky. Soutěž se ale blíží pomalu do finále, a i jen malý přešlap znamená konec.
Cesta do MasterChefa
Devětadvacetiletý Vojta Urban ze Vsetína zaujal díky svému vzhledu jistě spoustu divaček. Není divu, blonďatý sympaťák získal před třemi lety dokonce titul Muž roku, v soutěži MasterChef Česko ovšem překvapil i svým kuchařským uměním. K vaření se tento kouč životního stylu dostal kvůli svým zdravotním problémům, které ho donutily změnit hektický životní styl a začít jíst zdravě. Právě snaha připravovat si zdravá jídla a zdokonalovat se ve vaření dovedly Vojtu až do soutěže MasterChef Česko. Pojďte si spolu s námi připomenout nejzajímavější pokrmy, které Vojta připravil.
Mohlo by vás zajímat
Castingová kola
Pokud jste soutěž sledovali od začátku, určitě víte, že se Vojta do soutěže dostal díky pražmě servírované s máslovou pohankou doplněnou šťávou z kysaného zelí a dochucenou pikantním klobáskovým olejem. Jeho cílem bylo ukázat nejen, že zdravé pokrmy mohou být chutné, chtěl i odkázat na svůj moravský původ a všechny další suroviny (hlavně pohanka neboli, jak sám Vojta řekl, valašské zlato) byly právě odrazem Valašska. Tímto propojením a příběhem si získal hlavně Přemka Forejta, "ano" však získal od všech porotců a postoupil tak do dalšího kola soutěže. „Ta zástěra je pro mě symbol zahájení nové životní cesty a pocit obrovské zodpovědnosti. Chci ze sebe dostat maximum a bude to výzva,“ vyjádřil se ke svému úspěchu sám Vojta.
Díky lososovi do finálové šestnáctky
Ryba provázela Vojtu i v dalších kolech a dostala ho i do finálové šestnáctky. V šestém díle, v boji o postup do finálových kol, připravil Vojta lososa s ragú z černé čočky, mrkve a řapíkatého celeru a s omáčkou z bílého vína, kterou Jan Punčochář označil za božskou. Stejnými surovinami však příliš neudělal radost Terce, když jí je vybral v návratovém díle. Přesto z nich ale Tereza udělala vynikající pokrm, který jí poslal zpět do soutěže. Znalost ryb Vojtovi pomohla v cestě na balkon v 10. vyřazovacím kole, kdy měli soutěžící poznat různé druhy sladkovodních ryb.
Za zamilovaných soupeři
Přestože v MasterChefovi Vojta nevyhrál, soutěž mu přinesla něco jiného – velkou lásku. Krásná tmavovláska Betty Vojtu zaujala hned na castinzích a dohromady se dali hned v prvních dnech natáčení. Téměř od začátku tak tvořili nerozlučný pár, takže si o nich dokonce spousta lidí myslala, že se do soutěže už přihlásili dohromady. Své vzájemné city pak na obrazovce odhalili v 11. díle, když se přihlásili, že spolu budou vařit ve dvojici. Jaké však pro ně bylo překvapení, když zjistili, že budou muset vařit proti sobě. Jejich úkolem bylo uvařit pokrm inspirovaný barvou indigo a přestože Vojta udělal vynikající filet z chňapala s pyré z mrkve a lanýžů, o němž se Jan Punčochář vyjádřil, že tak dobře upečenou rybu už dlouho neměl, na balkon šla tentokrát Betty.
Úspěch s valašskou pizzou
Jen krůček od vyřazení byl Vojta ve dvanáctém díle, kdy se mu kupodivu nedařilo ve vegetariánském vaření. Ve třináctém díle ale naopak jeho tým vyhrál ve venkovní výzvě na Britském velvyslanectví. Jeden ze svých nezapomenutelných pokrmů Vojta připravil v 15. díle. Soutěžící měli udělat jídlo inspirované moučníkem a Vojta se opět inspiroval svými kořeny a upekl slaný valašský frgál se zelím, klobásou, trhanou krkovicí a povidlovou omáčkou. Povedl se mu natolik, že postoupil do dalšího kola hned jako druhý. A úspěch slavil i se sladkým pokrmem – ricottovými šulánky s omáčkou z jahod a rebarbory párovanými s nealkoholickým drinkem.
Domů v plážovém díle
Vojta nakonec soutěž paradoxně opustil v kole, kde by se mu měli nejvíce dařit. V plážovém díle se připravovaly převážně ryby a mořské plody, v druhém vyřazovacím kole museli soutěžící uvařit předkrm a hlavní chod z chobotnice. Vojta naservíroval porotcům chobotnici vařenou v silném zeleninovo-rybím vývaru s holandskou omáčkou a blanšírovaný chřest a grilovanou chobotnici s ragú z červených paprik a cizrny s chorizo majonézou. I když ho za hlavní chod, především za majonézu, Jan Punčochář hodně pochválil, nakonec mu zlomila vaz právě holandská omáčka k chřestu a Vojta musel soutěž opustit.
To těžce nesla hlavně Betty: „Já jsem jenom v šoku a jsem strašně smutná a naštvaná a všechno dohromady. Člověk to asi tuší, že to někdy nastane, ale já jsem se na to prostě nestihla asi ještě nějak připravit.“ Smutný byl samozřejmě i Vojta, který řekl: „Mrzí tě to samozřejmě a je ti to líto, protože to tady bylo skvělý. To, co jsme měli možnost prožít, tak to byla jedna z nejintenzivnějších a nejkrásnějších věcí, který jsem v životě měl. To, co jsme tady s Betty měli možnost zažít, tak já si připadám, že se známe ne měsíce, ale léta. Já jsem o ní jako o člověku a partnerce tak přesvědčený, že jediný, co by to mohlo podle mě pokazit je, že dostatečně nenatrénuji tu holandskou. Teď ale zažívám takovou intenzitu lásky a štěstí, jakou jsem ještě nikdy nezažil a opravdu jsem za to moc vděčný.“
Vzhledem k Vojtově talentu věříme, že se určitě neztratí, a pokud vám byla dvojice sympatická, můžete aspoň dál fandit Betty. Na Vojtovu cestu soutěží si můžete zavzpomínat i v naší fotogalerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
MasterChef Česko 2022: Sladké moučníky mohou být základem slaných jídel. Je libo frgál se zelím a slaninou nebo vdolky s rajčaty?
MasterChef Česko 2022: Soutěž opustil "Romeo" kulinářského klání, Vojta. Připomeňte si s námi zásadní okamžiky jeho cesty
MasterChef Česko 2022: Desítka nejlepších amatérských kuchařů se představuje
Přečtěte si Zobrazit více
MasterChef Česko 2022: Uvařit pravý boršč není hračka, ale ta práce stojí za to. Máme recept, který všude slaví úspěchy
Levné a zdravé vaření z čočky: Čočková polévka, burger nebo pomazánka zpestří jídelníček a nezatíží rozpočet
V MasterChef Česko se poznávaly sladkovodní ryby: Troufnete si určit deset druhů podle fotek?