MasterChef Česko 2022: Hitem letošního podzimu je tuřín. Připravte z něj třeba staročeskou polévku dumlíkačku
9. 11. 2022 Vaření
Ve dvaadvacátém díle pořadu MasterChef Česko dostali soutěžící za úkol vařit z pro některé poměrně netradiční zeleniny – tuřínu. Úprava tuřínu do podoby dezertu se nakonec vymstila Sofi, která MasterChefa opustila. Pokud se ptáte, jak tedy tuřín připravit, zkuste třeba kdysi oblíbenou polévku dumlíkačku. I když možností je spousta…
Tuřín místo brambor
Přestože dnes na tuřín narazíme v obchodech stále jen zřídka, v minulosti byl poměrně oblíbenou a hodně využívanou zeleninou, která se používala jako příloha. Naši předkové si tuřínu, někdy nazývaného dumlík, hodně vážili a připravovali z něj mnoho pokrmů. Aspoň do té doby, než se objevily brambory, které tuřín téměř vytlačily. Dnes pomaličku tuřín znovu objevujeme a dostává se i na pulty obchodů, ale stále jde o poměrně vzácnou zeleninu, o níž mnozí nevědí, jak ji připravit, což se ukázalo i v MasterChefovi.
Mohlo by vás zajímat
Chutí připomíná kedlubny a ředkve
Tuřín je stejně jako řepa typickou podzimní zeleninou. Jeho období začíná na začátku podzimu, sklízí se obvykle během listopadu. Z tuřínu se konzumují jeho bulvy, částečně rostoucí nad zemí, jako kořenová zelenina, která se nejvíc vzhledem podobá řepě. Může dorůstat až obřích velikostí, ty největší tuříny váží i několik kilogramů.
Bulvy tuřínu jsou nahoře nafialovělé a dole bílé, někdy až žlutohnědé, dužina je však bílá až nažloutlá. Chuťově má tuřín ovšem blíž ke kedlubnám nebo k bílým ředkvím, ostatně stejně jako ony patří mezi brukvovité. Mladé a menší tuříny chutnají dokonce zasyrova trochu jako ředkvičky a dají se používat do salátů. Obvykle se ale tuřín tepelně upravuje a ceněn je hlavně pro svou lehce nasládlou a mírně pepřovou chuť.
Tuřín zachraňoval při hladomorech
Tuřín patří k prastarým druhům zeleniny – používal se nejen jako potrava pro lidí, ale i jako krmná plodina pro dobytek. Pěstuje se již více než 4000 let a jde dokonce o jednu z nejstarších plodin u nás. Původně se pěstoval kolem Středozemního moře, posléze se rozšířil i dál do Evropy a následně i do Ameriky. Tuřín zachránil spoustu lidí od hladomoru, byl oblíbenou surovinou v dobách válek a lidem často pomáhal přežít tuhé zimy. U nás se pěstoval hlavně v neúrodných podhorských oblastech, kde se jiným plodinám nedařilo. Předností tuřínu je, že je poměrně nenáročný, uskladněný ve sklepě pak vydržel po celou zimu.
Mohlo by vás zajímat
Recept na polévku dumlíkačku
Na tuřínu je úžasné jeho univerzální použití. Můžete jej smažit, dusit, vařit, dělat z něj krém či pyré. Vynikající je nakrájený na hranolky, pokapaný olejem a upečený v troubě. Často se kombinuje s bramborami a dalšími druhy kořenové zeleniny. Právě tuřín a kořenová zelenina jsou základem polévky kdysi populární v Podkrkonoší, ale třeba i v Podještědí. A protože se kdysi tuřínu říkalo dumlík, pramení odtud i pojmenování polévky dumlíkačka. A jak se taková polévka připravuje?
Budete potřebovat: 150 g kořenové zeleniny (mrkev, celer petržel), 2 brambory, ½ tuřinu – dumlíku, hrst sušených hub, sůl, majoránku, pepř, kmín, libeček, sádlo, olej nebo lůj.
Postup: Nejprve si dopředu namočte sušené houby. V hrnci poté rozehřejte tuk. Naši předkové používali zbytky loje z vařeného hovězího masa nakrájené na kousky, můžete ale klidně použít i sádlo, máslo nebo olej. Tuk zasypejte moukou a míchejte, až vzniklá jíška zčervená. Zeleninu, brambory a tuřín oloupejte a nakrájejte na kousky.
Vše dejte i s předem namočenými houbami vařit do osolené vody s kmínem. Jíšku rozmíchejte v asi ¼ l studené vody a přes hustý cedník vlijte do polévky. Vařte na mírném ohni až do změknutí zeleniny. Jíška se tak provaří spolu se zeleninou a ztratí svou moučnou chuť. Ke konci přidejte špetku majoránky a nasekaný libeček, případně dosolte a můžete podávat. Dáváte-li přednost krémovým polévkám. můžete směs ještě rozmixovat ponorným mixérem, případně zjemnit trochou smetany.
Náš tip: Polévka dumlíkačka je velmi podobná klasické bramboračce. Tu si připravíte podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více