Kuřecí polévka kaldoun se žemlovými knedlíčky: Recept podle babičky Dášky miluje celá rodina. Příprava je snadná, chuť božská
10. 11. 2022 Vaření
Jednou z tradičních svatomartinských specialit je i polévka zvaná kaldoun. Ten klasický je husí, neboť se do něj využívají zbytky z husy, která se na svatého Martina peče, pokud ale husu nemáte, můžete jej udělat kuřecí – přesně takový, jaký s oblibou připravuje maminka redaktorky Hanky.
Delikátní polévka ze zbytků
Kaldoun by se dal s přehledem označit za jednu z nejvydatnějších českých polévek. Jejím základem je sám o sobě tučný husí vývar s masem a vnitřnostmi, který je navíc zahuštěný jíškou a doplněný nudlemi nebo žemlovými či játrovými knedlíčky. Přestože byl kaldoun vlastně původně polévkou ze zbytků – hospodyňky do něj totiž využívaly nesnězené maso z husy, zbytky, různé odřezky, vnitřnosti nebo skelet ze svatomartinské husy, ve skutečnosti šlo o polévku vskutku delikátní a již za Rakouska-Uherska byla považována za sváteční pokrm. Jíška jí dodávala jemnou máslovou chuť, kterou krásně doplňovalo husí maso a kořenová zelenina, o výjimečné aroma se postaral muškátový oříšek a květ.
Mohlo by vás zajímat
Do kaldounu patří vnitřnosti
V kaldounu nesmí chybět hlavně vnitřnosti – právě ty daly polévce její jméno. Název kaldoun je totiž přejat z němčiny, konkrétně ze slova Kaldaunen, které znamená dršťky. Jsou tak ale označovány všechny vnitřnosti, tedy i ty drůbeží, tj. droby. Stejně tak ji ale můžete říkat hezky česky zadělávaná polévka s drůbky, přesně tak, jak ji ve své slavné kuchařce nazvala Marie Janků-Sandtnerová. A právě jejím receptem se inspirovala babička Dáša (maminka naší redaktorky Hanky), jejíž recept vám přinášíme.
Mohlo by vás zajímat
Kaldoun může být i kuřecí
„Kaldoun jsem milovala už v dětství, přičemž nejvíc mi v něm chutnaly knedlíčky, o které byla u nás vždycky bitka, a pak také kuřecí žaludky, které do ní maminka dávala. U nás se ale tato polévka vůbec nespojovala se svatomartinským posvícením. Maminka ji vařila kdykoliv během roku. Na vývar však nepoužívala husu ani kachnu, ale obyčejné kuře. A abych řekla pravdu, poměrně dlouho jsem ani nevěděla, že ta polévka má být vlastně původně husí,“ vzpomíná Hanka.
Mohlo by vás zajímat
Levnější verze kaldounu
Kuřecí kaldoun je ideální možností, jak si aspoň trochu navodit atmosféru svatomartinského posvícení i bez husy, která je poměrně drahá. Polévka z kuřecího vývaru vás vyjde mnohem levněji. Balení kuřecí směsi na polévku (600-700 g) stojí cca 40 Kč, případně můžete koupit celé kuře, naporcovat ho, jednotlivé kusy využít do jiného pokrmu a z odřezků a skeletu připravit právě vývar na kaldoun.
Hanka dodává: „Výhodou této polévky je navíc i to, že je tak sytá, že ji můžete podávat samotnou na oběd či večeři, aspoň u nás ji maminka vždycky vařila místo hlavního jídla. Polévky mám ráda, takže mi vždycky kaldounem udělala radost. A já se s vámi aspoň podělím o recept, který mi maminka předala. I když ho vařím také, dnes už i pro své děti, stejně si na ten náš rodinný kaldoun k dnes už nejen mamince, ale i babičce Dášce vždycky raději zajedu.“
Kaldoun podle receptu babičky Dáši
Na vývar budete potřebovat: 1/4 celeru, 1 petržel, 2 menší mrkve, 1 cibuli, pepř, sůl, nové koření, případně libeček, 1 balíček (cca 1 kg) kuřecí směs na polévku, např. kuřecí hřbety (možno nahradit kachní směsí pro výraznější chuť vývaru), 1/2 kg kuřecích žaludků, hladkou mouku a máslo na jíšku. Na žemlové knedlíčky si připravte: strouhanku ze dvou až tří žemlí (housek), 1 vejce, sůl, pepř, pažitku či petrželku.
Postup: Maso dejte společně se zeleninou do velkého hrnce, zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené a přiveďte k varu. Vývar vařte aspoň 30 minut, průběžně sbírejte pěnu, která se tvoří na povrchu. Maso je měkké rychle, vařte proto vše tak dlouho, dokud nezměknou žaludky. Vývar slijte přes síto.
Maso oberte a bez kůže nakrájejte na kousky, žaludky také překrájejte. Mezitím si připravte knedlíčky. Strouhanku nechte nasáknout částí vývaru, přidejte vejce, sůl, pepř a nasekané bylinky, promíchejte a tvarujte knedlíčky, které pak povařte 3-4 minuty ve vývaru a odložte stranou.
V jiném hrnci umíchejte máslovou jíšku. Množství záleží na tom, jak hustou polévku chcete. Pak jíšku zalijte vývarem, vymíchejte do krémové podoby a povařte 10-15 minut. Na závěr přidejte do polévky obrané maso, žaludky a knedlíčky a nechte vše jen krátce prohřát. Nakonec polévku ozdobte nasekanou petrželkou nebo pažitkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jakým způsobem a jak dlouho se vaří kuře? Rozhodující je, jestli vaříme vývar, polévku nebo kuře v omáčce
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Tradiční svatební polévkou je vývar s knedlíčky. Jak je udělat, aby chutnaly božsky?
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší knedlíčky do polévek: Jak udělat výborné drožďové, chlebové či morkové?
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Hostina na svatého Martina: Uvařte si husí polévku kaldoun podle Marie-Janků Sandtnerové!