Wedge salát aneb "klínový salát" se slaninou a nivou zasytí i v chladných dnech. Příprava je velice snadná
12. 11. 2022 Vaření
V zimě většinou na saláty chuť nemáme, nějak ale zeleninu do jídelníčku doplňovat musíme. Salát wedge je přímo báječnou možností, jak si zeleninu dopřát i v chladných dnech. Je totiž dostatečně sytý, a ledový salát, který se do něj používá, seženete v obchodech po celý rok.
Vydatný salát s rokfórem a slaninou
Wedge salát je jedním z nejznámějších amerických salátů, ingrediencemi trochu připomíná třeba slavný Caesar. I v něm je totiž dokřupava osmažená slaninka, kterou zde ale doplňuje sytý dresink s modrým sýrem a navíc je sýrem typu rokfór či gorgonzola vydatně posypán.
Když k tomu přidáte rajčata a nasekanou pažitku, vznikne salát, který nasytí i ty největší jedlíky. Jeho hlavní výjimečnost však spočívá v tom, že listy salátu nejsou klasicky nakrájené na proužky či na čtverečky, ale celá hlávka se jen rozkrojí na klíny, které se podávají na talíři celé. Právě odsud pramení jeho název. Wedge salad totiž v překladu znamená klínový salát.
Mohlo by vás zajímat
Základem je ledový salát
Narozdíl od pravého Caesaru se do wedge salátu používá salát ledový, jehož předností je nejen to, že krásně křupe a je křehký, ale hlavně je k dostání i v zimě. Na ledovém salátu ale wedge salát úplně nestojí a jsou do něj přípustné i další druhy listových salátů nebo klidně menší hlávka zelí. I přes jeho relativně moderní vzhled jde o salát s poměrně dávnou historií. Poprvé je doložen dokonce v roce 1916, kdy se objevil v jedné knize receptů.
Klínový salát z amerických steakhousů
Už tehdy v něm figuroval ledový salát, který byl pravděpodobně v té době zrovna levný. Tehdy měl salát ale ještě trochu jinou podobu, byl posypaný rokfórem a podávaný s vařeným vejcem a lehkou zálivkou. Teprve později samotný rokfór doplnil ještě dresink a křupavá slanina. Největší popularity dosáhl salát v 50. a 60. letech a v 70. letech byl salát běžnou položkou na lístcích steakhousů. V posledních letech se opět vrací na výsluní a můžete na něj narazit i u nás v bistrech zaměřených na americkou kuchyni. A nebo si ho připravte doma, je totiž neskutečně jednoduchý.
V zimě chutná s teplou zálivkou
Wedge salát se často podává jako příloha k masových pokrmům, hlavně ke steakům nebo ke grilovaným žebrům či k uzenému masu. Jde ale o poměrně sytý salát, takže vystačí i sám o sobě. Občas bývá navíc doplňován dalšími ingrediencemi – sýry, ořechy nebo třeba kousky ovoce. Chuť mu dodává hlavně vychlazený krémový rokfórový dresink, který tvoří hezký kontrast ke křehkému salátu a křupavé slanině. Pokud vás ale v chladných dnech studený pokrm neláká, můžete si salát připravit v trochu jiné verzi s teplou lehce pikantní zálivkou, jejímž základem je tuk z vypečené slaniny. A sýrem s modrou plísní pak salát jen posypete. A jak na to?
Budete potřebovat: 170 g slaniny nakrájené na silnější plátky, 2 lžíce hladké mouky, ½ šálku jablečného octa, 1 lžíci krystalového cukru, 1 lžíci dijonské hořčice, sůl a černý pepř podle chuti, 1 velkou hlávku ledového salátu, 120 g rozdrobeného sýra s modrou plísní, hrst nahrubo nasekané čerstvé petrželky nebo pažitky, rajčata na ozdobu.
Postup: Slaninu nakrájejte na tenké proužky. Na velké pánvi na středním ohni opečte slaninu do křupava, trvá to přibližně 8 až 10 minut. Pomocí kleští nebo děrované lžíce vyjměte slaninu na talíř vyložený papírovými utěrkami a nechte ji okapat.
Část tuku z pánve vylijte a nechte na ní jen asi ¼ šálku. Snižte teplotu pod pánví, vmíchejte mouku a za stálého míchání ji osmahněte, dokud lehce nezhnědne. Přibližně za 3 až 5 minut do směsi přilijte na pánev zálivku z 1 šálku vody, octa, cukru a hořčice a nechte přejít varem. Směs často šlehejte, dokud zálivka nezhoustne natolik, aby připomínala bešamel.
Podle chuti osolte a opepřete a stáhněte z ohně. Ledový salát omyjte a nakrájejte na čtyři klíny. Položte je na talíře, pokapejte teplým dresinkem a posypejte kousky slaniny, modrým sýrem a petrželkou. Ihned podávejte.
Náš tip: Pokud máte v zimě potřebu spíš teplých pokrmů, můžete vyzkoušet třeba salát z kapusty a pečených brambor podle našeho receptu.
Zdroje informací:
Bakersbeans.ca
Houseofyumm.com
Onceuponachef.com
Cooking.nytimes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Dokonalé saláty z podzimní zeleniny nebo luštěnin. Dáte přednost dýni, řepě nebo čočce?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30