Holka u plotny radí: Jak na žabí hubičky podle babičky Zdeničky? Jednoduchý rodinný recept je oblíbený už léta
14. 11. 2022 Vaření
Že je do Vánoc daleko? Ono to uteče a pak nebudeme vědět, co dřív. Proto já každý rok touhle dobou už plánuju, co budeme péct za cukroví. Loni se ke mně dostal recept od tchyně mé sestry, babičky Zdeničky. Hned jsem ho musela vyzkoušet!
Vánoční cukroví
Určitě to znáte. Máte své oblíbené druhy cukroví, na které se vaši blízcí těší celý rok. Nejinak je tomu i u nás. Každoročně dělávám linecké, vanilkové rohlíčky, perníčky, košíčky, pusinky a křupavý bisquit a další sladké pečivo. Ale každý rok taky koukám, jestli do své sbírky nezařadím něco nového. Některé recepty přijmu tak, jak jsou, jiné si malinko poupravím. A to je přesně případ žabích hubiček od babičky Zdeničky, tchyně mé sestry.
Zdenička je ženou rybáře a tak k ní tohle cukroví parádně sedne. I když tedy umí péct celkově skvěle, žabí huby v jejím podání si všichni žádají každý rok. I já jsem si na cukroví loni vyžádala recept a dnes ho s radostí předávám vám.
Mohlo by vás zajímat
Žabí huby podle babičky Zdeničky
Na těsto budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 250 g másla, 1 žloutek a 1 lžíci rumu. Na náplň pak: 125 g mletých vlašských ořechů, 125 g cukru moučka, 3 žloutky a 1 vejce (nebo stačí jen 1 vejce, žloutky můžete vynechat, viz poznámky níže).
Jak na to: Suroviny na těsto smíchejte a kompaktní těsto nechte v lednici nejméně 3 hodiny odpočinout. Mezitím si připravte náplň: utřete společně ořechy, cukr, žloutky a vejce. Náplň také dejte vychladit.
Těsto po částech vždy vyválejte na plát, vykrajujte z něj kolečka a doprostřed dejte trochu náplně. Těsto přehněte přes náplň a okraje přitiskněte k sobě, ale nedovřete, tak, aby náplň "vykukovala" uprostřed. Cukroví pečte v předem vyhřáté troubě při 180 stupních asi 12 minut. Po vytažení z trouby ještě horké žabí hubičky pocukrujte.
Moje tipy:
- Uvádím zde originální recept babičky Zdeničky, ale mně se osvědčilo dát do náplně pouze 1 vajíčko. Úplně to stačí, náplň je i tak dobrá a měkká. Tento postup vznikl jednou jako "z nouze ctnost", kdy jsem neměla dost vajec. Možná by stačil i jen 1 bílek, který zbývá z těsta, ale to jsem nezkoušela.
- Doporučuji si těsto hned při zadělávání rozdělit na několik "koulí" a ty pak při tvoření cukroví postupně odebírat z lednice. těsto totiž v teple docela rychle měkne a pak se s ním hůř pracuje.
- Náplně dejte přiměřeně, jinak má tendenci vytékat ven. Ale i když se to stane, nevadí, stejně cukroví nakonec drží pohromadě a pod cukrovou pokrývkou se to schová.
- Náplň můžete ochutit špetkou skořice nebo vanilky.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Ořechové škeble neboli žabí hubinky: Upečte si tradiční cukroví našich babiček
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na božský krém do cukroví? Stačí jen tři ingredience!
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní