Divoké římské Saturnálie aneb Jak se hodovalo během starověkých „Vánoc“: Pečivo ve tvaru genitálií, obětní prase a víno hrály prim
27. 11. 2022 Historie a zajímavosti
Od 17. do 23. prosince se Římané zdravili srdečným „Io (čti: jo) Saturnalia!“, tedy „Ať žijí saturnálie!“ Byl to nejdůležitější římský svátek 1. století před naším letopočtem a 1. století letopočtu našeho, doba hodování a zábavy, kdy se převrátil běžný řád věcí a dočasně se smazaly sociální rozdíly.
Všechno dovoleno!
Během Saturnálií se lidé oblékali do křiklavých barev, které by v jiném ročním období budily posměch. Hazardní hry, které byly obvykle zakázány, se provozovaly otevřeně, účastníci zábavy sázeli na hry v kostky a další hry. Muži nosili plstěné čepice, které obvykle odlišovaly osvobozené (bývalé otroky) od rodilých občanů. Přátelé a rodina si vyměňovali dárky včetně hraček pro děti, žertovných darů mezi blízkými přáteli.
Mohlo by vás zajímat
Přestože se Saturnálie v průběhu času vyvíjely, zůstaly v jádru oslavou sklizně a zimního slunovratu. Ostatně, pojmenovány byly podle Saturna, římského boha zemědělství. Dutá socha boha Saturna vyrobená ze slonoviny, které byla umístěna v Saturnově chrámu v Římě, byla naplněna olivovým olejem. Říkalo se, že Saturn vládl na Zemi v dávné minulosti v době „zlatého věku“, kdy se jídlo dostávalo ze země volně a bez práce a všichni žili v míru. Saturnálie měly oslavovat a napodobovat idylku domnělého Saturnova království.
Chleba pro každého
Důležitou součástí tohoto svátku bylo samozřejmě jídlo. Stravovací zvyklosti se obecně řídily sezónností. Na základě našich znalostí o svátku o římském zimním jídelníčku historici odhadují, co měli Římané o nejdůležitějším svátku na talíři.
Pšeničný chléb se podával při každém jídle bez rozdílu společenského postavení. Římská vláda často o svátcích, jakým byly Saturnálie, rozdávala lidem chléb zdarma. Většina Římanů neměla doma pec, a tak si buď kupovali čerstvý chléb v pekárnách, nebo pekli domácí těsto ve společných pecích. Pro náboženské svátky a slavnosti římští pekaři tvarovali své výrobky údajně pro štěstí do různých podob: zvířat, lidí, bohů, dokonce i lidských genitálií.
Vepřové a zelenina
Vepřové maso bylo všeobecně oblíbené a slovy básníka Martiala „…prase ti udělá dobré saturnálie“. Živá prasata a vepřové klobásy se během Saturnálií dávaly jako dary a prasata byla tradiční obětí přinášenou Saturnovi a bohům země a podsvětí.
Obětování v římských dobách bylo poněkud náročné. Kupec obětního zvířete se o maso dělil s chrámovými kněžími, kteří oběť vykonali. Ti pak zkoumali vnitřnosti zvířete, a pokud vnitřnosti ukázaly špatnou věštbu, kupec musel na své náklady zajistit jiné obětní zvíře.
Říman mířící domů ze Saturnova chrámu s podílem čerstvého vepřového masa měl mnoho možností, jak ho připravit. Mohlo se dusit s meruňkami, péct s fíky na ječném lůžku nebo vařit v mléce.
Zimní zelenina, jako jsou pórek, tuřín, cibule a řepa, stejně jako nakládaná zelenina, tvořily důležitou součást římského jídelníčku, a to zejména pro ty, kteří si nemohli dovolit obětní prase. Pastinák a mrkev se smažily na oleji a polévaly slanou vinnou omáčkou.
Sladká tečka
Poslednímu chodu jídla se říkalo secunda mensa (druhý talíř). Ten se skládal z medových dezertů a sezónního ovoce. Mezi dezerty patřilo mj. savillum, tvarohový koláč posypaný mákem, nebo křupavé cukroví z medu a ořechů.
Zámožní Římané si pochutnávali na smaženém těstíčku politém medem a posypaném dováženým černým pepřem. Pokud jde o ovoce, oblíbená byla jablka, která se podávala na konci jídla tak často, že se výraz „ ab ovo usque ad mala“, „od vajec k jablkům“, používal ve významu „od začátku do konce“.
Velmi oblíbené byly také hrušky. Přírodovědec Plinius popsal ve 2. století n. l. 40 různých odrůd. Stejně jako lidé dnes, i Římané si ovoce někdy vařili. Apicius, autor jedné ze starořímských kuchařských knih uvádí recept na zapečený nákyp (patinu) z rozmačkaných hrušek s kmínem, medem a sladkým rozinkovým vínem zvaným passum.
Víno a relax
V chladných prosincových dnech není nic lepšího než horké svařené víno a Římané vařili zbytky vína s medem, datlemi a kořením, aby připravili nápoj, který se podobá tomu, jak ho dnes známe my. Víno obecně bylo důležitou součástí atmosféry saturnálií.
Saturnálie plnily důležitou společenskou funkci. Uvolnění společenských hranic zmírnilo sociální napětí a umožnilo Římanům relaxovat. Sdílení jídla jim připomínalo vděčnost bohům a vyvolávalo představu ztraceného Saturnova ráje.
A pokud vás zajímá, jak tehdy Římané vařili, máme tu recept na broskvovou patinu s kmínovou omáčkou a vínem podle Apiciovy sbírky receptů.
Broskvová patina s kmínovou omáčkou a vínem
Patina je obecné označení pro cokoli, co se peče ve stejnojmenné ploché kulaté míse, ať už nasladko, nebo naslano. Nejvíc se podobá různým nákypům. Budete potřebovat:
- 4–5 pevných broskví, oloupaných a zbavených pecky
- 1 šálek čerstvé hroznové šťávy (nebo hroznový džus)
- ½ šálku portského nebo jiného sladkého vína
- ¼ šálku rybí omáčky (k dostání v asijských obchodech s potravinami)
- 1 ½ lžíce mletého kmínu
- 2 polévkové lžíce medu
- 3–4 snítky čerstvé máty
- olivový olej
A jaký je postup? Broskve nakrájejte na plátky a naaranžujte na dno olejem vymazané nádoby vhodné do trouby. Broskve pečte 20 minut při teplotě 175 °C. Zatímco se broskve pečou, připravte omáčku. V hrnci na prudkém ohni zredukujte hroznovou šťávu, med a víno na sirupovitou konzistenci (asi 25 minut) spolu s lístky máty. Průběžně míchejte, aby se nepřipálila. Mátové lístky odstraňte. Přidejte rybí omáčku a kmín a za stálého míchání ještě několik minut redukujte. Broskve vyjměte z trouby, pokapejte olivovým olejem a přelijte omáčkou.
Zdroje informací: passtheflamingo.com, history.com
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
První „kuchařka“ pochází ze starověké Mezopotámie. Takhle se vaří ječná kaše s datlemi podle 4 000 let starého receptu
Vojáci Alexandra Velikého vyhrávali bitvy i díky stravě: Základem jejich jídelníčku byly kaše, ovoce, sušené maso i pečení šneci
Královské chutě: Egyptská královna Kleopatra snídala chleba s vínem a olivami, na oběd klidně spořádala ježka
Přečtěte si Zobrazit více
Řekni mi, jaké ryby doma jíte aneb Společenské postavení ve starém Římě podle jídelníčku
Starověký fast food aneb Rychlé občerstvení ve starém Římě: Pečený úhoř, sýr s medem a teplé klobásy se zapíjely vínem
Holka u plotny radí: Jak na jablka v roztrhaném županu s povidly a oříšky? Jednoduchý postup zvládne každý