Jak na skvělý nadýchaný dýňový chléb? Upečte si ho voňavý a krásně křupavý, uplatní se pak na svačinu i k večeři
22. 11. 2022 Vaření
Kdo okusil domácí chléb, nejspíš už si nedá jiný. S láskou upečený dýňový chléb chutná neméně skvěle. A to, že ho budete chtít ke snídani, obědu i k večeři, není přeháněním.
Co s dýňovým chlebem
Dýně je výbornou zeleninou, která má velmi široké využití. A všude je vynikající. Hodí se také na přípravu chleba. Provoní celou kuchyni a nejspíš se nebudete moci dočkat, až vychladne. Vychutnáte si ho jen tak samotný ke snídani i k večeři. Báječně ladí se sýry, paštikou. K obědu si ho můžete dát s různými druhy pečeného masa, k omáčce. Podobně jako u dalších jídel, i tady je na přípravu ideální zvolit druh Hokkaidó.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete na dýňový chléb
Na dýňový chléb potřebujete kromě dýně mouku, obvykle hladkou, někdy se ale kombinuje i s hrubou. Využít můžete i chlebovou. Kromě toho potřebujete většinou kvásek a vejce. Dovnitř můžete přidat i kmín, dýňová semínka, ale třeba i hrst nasekaných vlašských ořechů. Dýňový chléb často bývá plný voňavého koření. Ať už je to skořice, hřebíček, mletý zázvor, nebo třeba muškátový oříšek, krásně podpoří báječnou chuť chleba. Když mívá nasládlejší chuť, podobá se trochu mazanci.
Podzim si žádá husté, vydatné polévky. Sychravé, jaksi šedé podzimní počasí navíc krásně rozčísne jasná barva na talíři. Z obou těchto důvodů je v tomto ročním období dýně královnou mezi zeleninami.…
Jak upéct dýňový chléb
Na přípravu tohoto výborného dýňového chleba budete potřebovat 500 g dýně Hokkaidó, 250 g hladké mouky, 250 g hrubé mouky, 42 g čerstvého droždí, jedno velké vejce do těsta a jedno na pomazání, 2 lžičky soli, lžičku cukru, 60 ml vlažné vody a řepkový olej na pečení dýně.
Jak na to? Troubu si předehřejte na 200 °C. Dýni rozpulte, vydlabejte semínka, pokrájejte ji na větší kousky, pokapejte řepkovým olejem a dejte péct do předehřáté trouby. Trvá to něco málo přes půl hodiny. Nakonec bude pečená dýně nazlátlá.
Do hrníčku si rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a vlažnou vodu. Promíchněte a nechejte na teplém místě vzejít kvásek. Upečenou dýni rozmixujte a nechte vychladnout. Do mísy nasypejte mouku a sůl, přilijte kvásek, přidejte vejce a dýňové pyré a vypracujte hladké těsto. Dejte na hodinu kynout na teplé místo. Po nakynutí si připravte k ruce hrubou mouku. Bude se hodit v případě řídkého těsta. Přisypte případně podle citu.
Připravte si pekáč a vyložte ho pečicím papírem. Vytvořte buď velký chléb, nebo dva menší chlebíky a položte je na pekáč. Nechte ještě zhruba 10-15 minut kynout. Troubu předehřejte na 220 °C a pekáč vložte do teplé trouby. Pečte 10 minut, pak snižte teplotu na 180°C a pečte dalších 10 minut. Pak pekáč vyndejte a chleby potřete vajíčkem rozkvedlaným v hrnku. Pečte dalších 20 minut. Výsledkem bude krásný žlutavý chléb.
Když budete chtít, aby dýňový chléb trochu připomínal mazanec, přidejte vrchovatou lžíci medu. Vyzkoušejte také tuto dýňovo-bramborovou variantu chleba. Je v ní přidaný sýr, smetana, bylinky a semínka a kouzelně voní.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Dýně v hlavní roli! Zpříjemněte si ráno báječnou snídaní
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky