MasterChef Česko 2022: Pečený tvaroh jako dokonalá slaná snídaně nadchl porotu. Příprava je snadná a zvládne ji každý
23. 11. 2022 Vaření
Neobvyklý slaný tvaroh připravil soutěžící Ondra v zajímavé snídaňové výzvě. V posledním díle soutěže MasterChef Česko totiž dostali soutěžící na první pohled poměrně jednoduchý úkol, u něhož ale bylo nutné zapojit fantazii. Museli připravit nějakou trochu jinou slanou snídani.
Jak se snídá ve světě
Vajíčka na všechny možné způsoby – to je v Čechách nejčastější snídaně. I když jsou vajíčka oblíbená jako ranní pokrm i v dalších zemích světa, jsou i méně obvyklé snídaňové pokrmy. „Třeba v Asii snídají rýži na různé způsoby a ve Vietnamu vám dají polévku pho,“ jak řekl Radek Kašpárek. Soutěžící pak museli připravit inovativní snídaňové jídlo a převrátit tak trochu, slovy Přemka Forejta, koncept snídaní na hlavu.
Soutěžící k tomu přistoupili opravdu originálně. Martin se třeba inspiroval Asií a připravil hovězí vývar s řasou kombu, nakládanými houbami s rybí omáčkou a smaženými rýžovými nudlemi, tedy polévku podobnou miso polévce, která je běžnou snídaní v Japonsku, Betty zase zaujala slanou granolou se semínky, ořechy, sušenými rajčaty a zkramelizovaným česnekem. První na balkon však šel Ondra se svou specialitou slaným tvarohem. Pokud upřednostňujete slané snídaně a toužíte po nějakém zpestření, možná vás tato netradiční zdravá dobrota zaujme.
Mohlo by vás zajímat
Odlehčený tvaroh jako dietní pochoutka
Pečený tvaroh byl před časem na internetu hitem a populární je dosud. Předností tohoto pokrmu je, že v něm není žádná mouka, což ocení ti, kteří se snaží trochu odlehčit jídelníček. Jde vlastně o takový lehký jednoduchý koláč, v němž ovšem chybí těsto. Je tak vhodný třeba také pro ty, kteří musejí držet bezlepkovou dietu, ale třeba i pro vyznavače low carb (nízkosacharidového) stravování.
Hlavní ingrediencí pokrmu je tvaroh, případně sýr cottage nebo ricotta, pokud chcete pečený tvaroh i v nízkotučné variantě. K němu se přidají jen vajíčka, na zjemnění trocha másla, případně na zahuštění solamyl a pak další ingredience podle toho, jaký pečený tvaroh chcete mít. Původní verze pokrmu byla právě s pečenou ricottou a šlo o ideální možnost, jak tento italský sýr ze syrovátky využít. Pokud se smíchá s vejci a zapeče, sýr se krásně nafoukne jako suflé a vznikne lahodný svěží tvarohový nákyp. Dochutit jej můžete nnasladko i naslano. Sladkou verzi najdete třeba na instagramovém profilu Holka u plotny:
Pečený tvaroh může být i slaný
Ačkoliv je pečený známý spíš ve své sladké variantě, kdy se do něj přidává ovoce, Ondrova specialita byla zajímavá tím, že byla slaná s bylinkami a sušenými rajčaty. Ondra z tvarohu vytvaroval váleček a pekl ho v alobalu při 130 °C asi dvacet minut. Můžete ale směs i rozetřít do pečicí formy a upéct jako normální koláč. Pokud by vás tento svěží snídaňový pokrm zaujal, zkusit ho třeba podle následujícího receptu:
Budete potřebovat: 2 šálky nízkotučného tvarohu, 280g balíček mraženého sekaného špenátu, rozmrazeného a osušeného (použít ale můžete i čerstvý listový špenát, ½ šálku strouhaného parmezánu, 2 velká vejce, prošlehaná, drcený česnek nebo špetka česnekového prášku a sůl a mletý černý pepř podle chuti.
Postup: Předehřejte troubu na 175 °C. V míse smíchejte tvaroh, špenát, parmazán a vejce, dokud se dobře nespojí. Dochuťte česnekem či česnekovým práškem, solí a pepřem. Směs nalijte do čtvercové zapékací misky o rozměrech cca 20 x 20 cm a uhlaďte do rovnoměrné vrstvy. Pečte v předehřáté troubě, dokud sýr na okrajích nezačne bublat, 20 až 30 minut.
Náš tip: Pečený tvaroh se dá dochutit mnoha způsoby. Do směsi můžete zamíchat třeba i bazalkové pesto nebo třeba přidat mozzarellu. Vynikající je i s olivami a s rozmarýnem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tvarohové syrniki neobsahují téměř žádnou mouku. S těmito lívanci můžete hřešit klidně každý den
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu