Mikulášské slané dobroty: Křupavé slané tyčky a kytičky z listového těsta, nebo sušenky z křehkého těsta potěší malé i velké
28. 11. 2022 Vaření
Mikuláš je příležitostí, jak někoho obdarovat a nemusí to být jen děti. Slané dobroty jsou příjemným zpestřením všedních i svátečních dnů a mohou fungovat i jako jedlé dárky.
Slané dobroty od Mikuláše
Mikuláš toho může přinést spoustu. A mezi tím se může objevit i drobné slané pečivo. Není složité na přípravu a ani jeho výroba netrvá dlouho. Navíc, když obsahují chuť slaniny a sýru chutnají tyto dobroty skvostně. Pokud máte doma listové těsto, můžete si připravit dokonce hned několik variant drobného pečiva.
Mohlo by vás zajímat
Slané tyčky
Pokud chcete připravit něco velmi rychlého, naprosto jednoduchého a přitom výborného, sáhněte po listovém těstu. Když ho nemusíte připravovat, máte slané zobání hotové během pár minut. Výbornou variantou jsou sýrové tyčky s posypem. Potřebujete na to pouze vyválené listové těsto, rozšlehané vejce na potření, velkou hrst najemno nastrouhaného tvrdého sýru (hodí se eidam, čedar, ementál, parmazán), ale třeba i niva, dále sůl a kmín (nebo lněná semínka).
Postup je jednoduchý. Troubu předehřejte na 200 °C. Připravte si vyválené listové těsto, pak ho posypte nastrouhaným sýrem. Pokud budete chtít zajímavější chuť, můžete přidat uzenou, sladkou nebo pálivou papriku. Vezměte si váleček a opatrně s ním přejeďte po navrstvených ingrediencích, aby se zapracovaly do těsta. Pak rádýlkem nebo tupým nožem krájejte proužky zhruba 10 cm dlouhé a něco přes 1 cm široké. Zakruťte je do spirálky (oba konce točte naráz do protisměru). Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, potřete vajíčkem a posypte solí a semínky. Plech dejte do vyhřáté trouby. Pečte do zezlátnutí.
Náš tip: Takhle jednoduše si podle našeho videoreceptu připravíte přímo výstavní a delikatesní slané tyčky se šunkou a sýrem.
Kytičky z listového těsta
Z listového těsta můžete připravit i jiné tvary než tyčky. Krásně vypadají kytičky. Na jejich přípravu potřebujete vyválené listové těsto, několik plátků šunky (když děláte větší kolečka, bude více „odpadu“, zbytky šunky ale můžete dát třeba do pochoutkového salátu), silnější obdélníčky tvrdého sýru, jako je eidam, ementál (ty vytvořte tak veliké, aby se hezky vešly do středu kolečka). Vejce na potření a případně semínka máku, lněného semínka, nebo kmín na posyp.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Kulatými formičkami vykrojte z listového těsta kolečka. Na každé dejte kolečko šunky, doprostřed položte sýr a na něj zase kolečko listového těsta. Vrchní těsto opatrně přimáčkněte a na konci koleček udělejte opatrně řezy (zhruba půl centimetru). Vždy těsto mezi dvěma řezy smáčkněte k sobě, vytvoříte tak špičaté lístky kvítků. Kytičky dejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Pečte dozlatova.
Vezměte si na pomoc formičky na muffiny a vytvořte efektní kreaci kytiček z listového těsta vonících sýrem a pršutem.
Slané sušenky
Sušenky si můžete připravit nejen z listového těsta, ale také z tohoto těsta křehkého. Výsledkem jsou pak jemné křehké sušenky. Z těsta můžete vykrojit tvary podle příležitosti. K Mikuláši se hodí sněhuláci, měsíčky, prasátka, výborně budou chutnat i obyčejná kolečka. Na slané sušenky si připravte: 500 g hladké (případně polohrubé) mouky, 250 g másla, 2 vejce, 1 lžičku soli, 1 kypřicí prášek do pečiva, koření a semínka na posyp.
Jak na to? Troubu rozehřejte na 200 °C. Rozkrájejte tuk a nechte ho mírně povolit. V mouce rozmíchejte kypřicí prášek a sůl. Pokud budete chtít jednu chuťovou variantu, přidejte třeba necelou lžíci kmínu. Pokud byste chtěli více variant, nechte koření na později. Přidejte jedno vejce a žloutek, bílek dejte do sklenice stranou. Ingredience zpracujte do těsta. Pouze když by byla konzistence velmi drobivá, můžete přidat trošinku vody nebo mléka. Nepřehánějte to s tekutinou, aby sušenky zůstaly křehké.
Pokud chcete různé chuťové varianty, rozdělte těsto na několik částí. Ochutit je můžete kmínem, další variantou je mletá paprika (třeba uzená), na jiné zase může přijít mák. Jednotlivé koření vždy dobře zapracujte do těsta. Je dobré, když nakonec těsta dáte na hodinu odležet do lednice. Další práce s nimi bude jednodušší. Těsto rozválejte na podsypané pracovní ploše co nejtenčeji, protože sušenky se při pečení nafouknou. Vykrojte sušenky podle vašich představ. Vytvářet můžete i obdélníky, nebo čtverce.
Připravte si plechy a vyložte je pečicím papírem. Vykrojené tvary potřete zbylým bílkem a hotový plech dejte do předehřáté trouby a pečte zhruba 10 minut – dozlatova. Slané sušenky můžete dobře vychladlé uchovávat v dobře uzavřené nádobě a v chladu. Vydrží i více než týden.
Zajímavou chuťovou variantou jsou také tyto slané máslové sušenky s brynzou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí listové těsto se vyplatí připravit ve větším množství. Přebytečnou část můžete zamrazit na příště
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
9 tipů na slané dobroty z listového těsta: Upečte si pizza šneky, závin i party válečky!
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Miniaturní krtkův dort: Zkuste připravit tuto roztomilost podle videonávodu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý