Vánoce v Řecku voní vánočním chlebem se skořicí a pomerančem, na štědrovečerním stole je krůta s touto masovou nádivkou
4. 12. 2022 Historie a zajímavosti
V Řecku nechodí ani Santa Claus, ani Ježíšek. Vánoční dárky v Řecku nosí až 1. ledna sv. Vasil. Řekové sice od poloviny 19. století zdobí stromečky, ale daleko populárnější jsou vánočně nazdobené lodě. Například v Soluni je pokaždé jeden vánoční strom a nasvícené tři stěžňové plachetnice.
Místa Santa Clause svatý Vasil
V Řecku pytel s dárky nechal Santa Claus svatému Vasilovi. Ten je ovšem rozdává až 1. ledna. Protože vánoční strom tu neměl dříve žádnou tradici, položil sv. Vasil dárky do rohu obývacího pokoje nebo na sváteční stůl. Místo vánočního stromu se do sladkého vánočního chleba zapíchla olivová ratolest.
Řecké hospodyňky označí vánoční chleba před pečením otiskem ruky a na venkově není výjimkou chléb ve tvaru zvířat.
Ačkoli Štědrý večer a dva následující vánoční svátky nemají tak dlouho tradici jako novoroční oslavy, Řekové rádi slaví, proto dnes ve většině řeckých rodin po skončení adventního půstu se ke štědrovečerní večeři podává jehněcí nebo vepřové maso pečené na otevřeném ohni, ze severu Evropy sem přišel (a uchytil se) také pečený krocan.
Mohlo by vás zajímat
Pečený krocan na řecký způsob
Tady se krocan plní nádivkou z mletého masa, rajčat a červeného rybízu. Budete potřebovat:
- 1 větší krůta/krocan
- 100 g másla
- 100 g prorostlejší slaniny
na nádivku
- 450 g mletého masa (může být vepřové, hovězí i drůbeží)
- 200 g másla
- 450 g čerstvých zralých rajčat , oloupaných a zbavených semínek
- 100 g strouhanky, navlhčené trochou mléka
- 2 cibule, nakrájené
- 250 ml (1 šálek) červeného rybízu (lze nahradit kompotem)
- 1 polévková lžíce piniových oříšků
- 50 g suché nebo čerstvé strouhanky
- sůl, pepř a petržel podle chuti
A jak na to? Vyčistěte dutinu krůty; potřete zevnitř i zvenčí polovinou másla, změkčeného nebo rozpuštěného, a zakryjte tenkými proužky slaniny, zvláště kolem stehen, které mají tendenci se vysušovat.
Pak připravte nádivku. Na pánvi rozpusťte zbývající máslo, přidejte cibuli a vařte 5 minut, dokud se lehce nezbarví. Přidejte mleté maso a vařte ještě 5 minut. Přidejte rajčata a další přísady a vařte na středním ohni, dokud se tekutina neodpaří. Směsí naplňte krocana a otvor uzavřete jehlami, aby nádivka při pečení nevytekla.
Pečte předehřáté troubě na 160 °C, přičemž dobu pečení vypočítejte podle hmotnosti krocana, orientačně cca 50 minut na jeden kilogram.
Sladké Vánoce
Tradiční ozdobou stolu jsou bochníky „Christopsomo“ (Kristův chléb nebo vánoční chléb). Je to kulatý sladký chléb, který je ochucený skořicí, pomerančem a hřebíčkem. Nahoře je zdobeno křížem. Chléb se připravuje na Štědrý den.
Mezi další vánoční a novoroční potraviny patří baklava (sladké pečivo z filo těsta plněné sekanými ořechy a slazené sirupem nebo medem), kataifi (pečivo vyrobené ze speciální formy strouhaného filo těsta a ochucené ořechy a skořicí) , theeples (druh smaženého pečiva). Pečivo se jí buď k snídani, nebo jako předkrm.
Dalším oblíbeným vánočním dezertem je melomakarono, sušenky vyrobené z mouky, olivového oleje a medu a obalené v nasekaných vlašských ořechách. Další oblíbenou sladkostí v Řecku jsou kourabiedes, což jsou křehké sušenky z másla a mandlí.
Dort pro štěstí
Tradiční novoroční dort zvaný Vasilopita obsahuje v těstě zapečenou minci – říká se, že ten, kdo ho najde ve svém plátku, bude po celý rok obdařen štěstím.
Tato tradice je údajně založena na příběhu o sv. Vasiliovi, který kdysi získla cennostíi patřící občanům Cesareje, aniž by věděl, co komu patřilo. Všechny je pak nechal zapéct do chlebů, které rozdal lidem.
Vasilopitu má porcovat otec rodiny. Tradičně je první kousek pro Ježíše, druhý pro Marii, třetí pro chudé a čtvrtý pro domácnost. Teprve zbývající části se rozdělí mezi členy domácnosti, a to podle jejich věku, přičemž nejstarší osoba dostnane jako první.
Zdroje informací:
whychristmas.com
greece-is.com
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Krůtí maso: Jak je vařit a péct, aby se povedlo
Domácí vánoční Salko: Je skvělé jako základ likérů, uplatní se do krémů i pro výrobu fantastických Rafaello kuliček
Jaké jsou Vánoce v Polsku? Na stole nesmí chybět pirohy a večeře začíná tímto slavnostním borščem s houbovými knedlíčky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zužitkovat celou krůtu a ušetřit? Pečený krůtí krk a biskup patří mezi gurmánské speciality
Pekař František radí, jak na tu nejlepší sváteční vánočku: Máslo je potřeba přidávat až nakonec a s těstem zacházejte jemně
Domácí adventní kalendář: Recepty na měkké perníčky, karamelová lízátka, plněné pralinky i jednoduché sušenky zvládne každý