Jak správně skladovat vánoční cukroví: Pusinky patří do krabice, perníčky do plechové dózy a úly do lednice
29. 11. 2022 Vaření
Když pečete cukroví, chcete, aby se krásně rozleželo a vy se z něj mohli těšit nejen na Štědrý den? Klíčem je správné skladování vánočního cukroví. Máme tipy, jak zajistit, aby bylo lahodné dlouho.
Co zvážit před skladováním cukroví
Víte, kam správně uložit vánoční cukroví, aby se nekazilo, krásně změklo a bylo nádherně voňavé a lahodné? Co se lépe hodí? Plastové dózy, nebo snad raději plechové? A co třeba papírové krabice, krabice od bot? Každý druh tohoto slavnostního pečiva totiž potřebuje něco jiného. Proto je třeba podle toho každý druh správně uložit. Zjistěte, jak a kde skladovat vánoční cukroví, aby mělo během Vánoc tu nejlepší chuť. V zásadě je potřeba vědět, že cukroví svědčí suché, chladné místo a nejlépe tma. Ideální je studená spíž, komora, sklep. Vyhovuje ale i krytá terasa a balkon, nemělo by ale mrznout. Některé druhy mohou (a měly by) i do lednice.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit krabici na uskladnění cukroví
Krabici je třeba ideálně vystlat pečicím papírem nebo alobalem. Tak, abyste mohli cukroví zabalit ze všech stran. Někdo ještě dává na pečicí papír rozložené ubrousky nebo nastříhaný pečicí papír a jednotlivé druhy, když jsou v jedné nádobě, od sebe takto odděluje. Díky vystlání se cukroví netlačí na stěny krabice a nejde k němu tolik vlhkosti. Když zvolíte alobal, ještě více bude chránit pracně připravené sladkosti před pachy dalších potravin.
Do jedné krabice můžete dát druhy, které mají podobné aroma a nevadí, že od sebe navzájem přejmou vůně. Krabice po botách je ale na skladování cukroví zcela nevhodná, protože po obuvi většinou zůstávají pachy, které by přešly na cukroví. Ideální jsou krabice plechové s víkem. Použít ale můžete i krabice umělohmotné, případně papírové.
Jak skladovat perníčky
Medové perníčky skladujte v plechových krabicích vyložených pečicím papírem nebo v keramických dózách v případě, že máte cukroví, které se nepotřebuje rozležet. Perníčky podle některých receptů se ale potřebují rozležet a změknout, a proto jim bude nejlépe v papírové krabici.
Jak skladovat linecké cukroví
Linecké (bez náplně) a různé křehké cukroví, jako jsou vanilkové rohlíčky či pracny dejte do plechových krabic vystlaných pečicím papírem. Když linecké naplníte marmeládou, je lepší ho dát do vystlané papírové krabice. Bude pak lahodně vláčné.
Kde skladovat sušenky
Sušenky patří mezi cukroví, které má hezky křupat. Proto je uložte do plechové nebo plastové dózy a skladujte je při pokojové teplotě. Zůstane jim jejich křupavost, nezvlhnou a nezměknou.
Jak skladovat plněné cukroví krémy
Cukroví naplňte krémem a případně polijte polevou až těsně před Štědrým dnem. Pak ho nejlépe skladujte v chladu v plastové dóze, vystalné alobalem. Dobře utěsněnou dózu můžete dát i do lednice. Proti pachům a vlhkosti bude cukroví v lednici dobře chráněno. Plněné cukroví můžete uložit i do chladného sklípku a na balkon, ale opět, nesmí projít mrazem.
Kde skladovat kokosky a sněhové pusinky
Cukroví z vaječných bílků, jako jsou kokosky, nebo třeba pusinky, je krásně nadýchané. Proto mu nesvědčí velká vlhkost. Nechávejte ho tedy v papírovém sáčku nebo v krabici při pokojové teplotě.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Kde skladovat nepečené cukroví
Vosím hnízdům, nebo chcete-li včelím úlům, různým kuličkám, salámům a dalšímu nepečenému cukroví se bude dobře dařit v alobalu a ve vzduchotěsné plastové nádobě v lednici. A nezapomeňte, že toto cukroví má obvykle krátkou dobu spotřeby.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma vánoční cukroví: A tak zase po roce, budou tady Vánoce
Cukroví až z rakouských lázní. Išlské dortíčky miloval i samotný císař pán Franz Josef
Holka u plotny radí: Z jednoho těsta uděláte 6 druhů cukroví od čoko koleček po ořechové dortíčky. Necelé kilo vyjde na 150 Kč