Holka u plotny radí: Jak na levné a výborné cukroví z vepřových škvarečků? S rybízovým džemem chutná fantasticky
28. 11. 2022 Vaření
Máte rádi staré kuchařky a dávno zašlé recepty? Tak tenhle mezi ně patří. A funguje dodnes, jak se můžete přesvědčit v následujícím článku. Poměry surovin jsem sice malinko upravila a těsto trochu vylepšila o koření, ale základ zůstal stejný.
Hvězda první repubiky
Máte v oblibě některé současná kulinářská esa? Je to Josef Maršálek, Jan Punčochář nebo Iveta Fabešová? Úplně stejně lidé kdysi vzhlíželi ke kuchařům, kuchařkám a cukrářkám v období první republiky. Jenom je tehdy nevídali v televizi a nečetli si o nich v mnoha barevných časopisech, natož na webu. Nicméně, sláva se šířila jinak a tak třeba Marii-Janků Sandtnerovou znala asi každá hospodyňka a její kuchařku, familiárně nazývanou Sandtnerka měli doma skoro všichni. Oficiální název kuchařky zněl: Kniha rozpočtů a kuchařských předpisů: Všem hospodyním k bezpečné přípravě dobrých, chutných a levných pokrmů.
Dnes se tato publiakce považuje za klenot a v antikvariátech se prodává za více než tisíc korun. Svým čtenářkám přitom Sandtnerová poskytovala nejen recepty, jichž v knize najdete úctyhodných 1349, ale i spoustu cenných rad. Velkým plusem byla přehlednost receptů a řazení pro autorku typické – za postupem se vždy nacházel rozpočet ingrediencí pro určitý počet osob. Kuchařku, která se dočkala několika vydání, používají mnohé pamětnice dodnes. Marie-Janků Sandtnerová zemřela v roce 1946, ale její odkaz stále žije.
Mohlo by vás zajímat
Recepty Marie-Janků Sandtnerové
Otázkou je, zda lze vzít jednoduše recept ze sto let staré kuchařky a připravit podle něj dnes skvělé jídlo nebo moučník. Zeména u moučníků to může být svízel. Například mouka před sto lety měla jiné vlastnosti a moučníky bývaly méně sladké. Přesto starou kuchařkou ráda listuji a občas nějaký recept vyzkouším. Baví mě nádech těch starých časů a baví mě přistupovat pokorně k tehdejší kulinářské hvězdě. Mezi mé "pokusy" tak patří i následující cukroví z vepřových škvarečků, jak je sama nazvala Marie-Janků Sandtnerová.
V galerii najdete i originální recept, ale níže uvádím svoji úpravu. Těsto, dělané přesně podle kuchařské knihy, totiž nedrželo tvar a pořád se drolilo. Jelikož cukroví peču léta, zaimprovizovala jsem a přidala 1 žloutek a lžíci smetany. A to bylo ono! Je možné, že Marie-Janků Sandtnerová tehdy použila větší žloutky nebo se suroviny celkově tehdy "chovaly" jinak. Každopádně, se třemi žloutky už těsto krásně fungovalo (opět vidíte v galerii) a po upečení bylo nádherně křehké a při ochutnání příjemně křupalo.
Tady je tedy mnou upravený recept na Cukroví z vepřových škvarečků s domácí rybízovou marmeládou. Suroviny: 150 g hladké mouky, 40 g cukru, 150 g mletých škvarků, 3 žloutky, 1 lžíce smetany, citronová kůra, 1 lžička skořice, špetka mletého badyánu a hřebíčku
Postup: Ze všech surovin připravíme těsto, které necháme odležet v chladu. Poté je odebíráme po částech, vyválíme na plát, vykrajujeme různé tvary a pečeme v předem vyhřáté troubě asi 10 minut. Ještě vlažné cukroví obalujeme v moučkovém cukru, smíchaném se skořicí a špetkou badyánu. Necháme zcela vychladnout a pokud chceme, můžeme jednotlivé tvary slepovat zavařeninou (já jsem použila domácí rybízovou).Cukroví je velice křehké, v ústech křupe a na chuti nejde poznat, že je škvarkové. Připomíná staré dobré časy poctivého domácího pečení.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Holka u plotny radí: Jak na levné a výborné cukroví z vepřových škvarečků? S rybízovým džemem chutná fantasticky
Švestky v octě podle Marie Janků-Sandtnerové. Ochutnejte prvorepublikovou delikatesu!
Komentáře (1)
Jen samotné těsto vyjde minimálně na cca 85 Kč (mouka 3 Kč + cukr 1,40 Kč + škvarky 60 Kč + žloutky minimálně 12 Kč + smetana a koření).
A že se nepozná, že v cukroví jsou škvarky, to je velká škoda.