Jakou zeleninu dát do bramborového salátu? Nakládaná vylepší chuť a ušetří čas a salát s ní díky jedné složce vydrží déle čerstvý
12. 12. 2022 Domácnost
Recept na bramborový salát je předmětem plamenných diskuzí, neboť každá rodina má ten svůj dokonalý, často předávaný z generace na generaci. Co ale platí pro každý bramborový salát, je použití kořenové zeleniny a nakládaných okurek, které rozhodují o výsledné chuti. Posvítili jsme si na výhody nakládané, čerstvé a mražené zeleniny určené do štědrovečerního přílohového salátu.
Nakládaná zelenina
Bramborový salát s nakládanou zeleninou přináší pro jeho tvůrce nesporné výhody. Odpadá mu práce s čištěním, krájením a vařením zeleniny, nemá další náklady na energie a v neposlední řadě nakládaná zelenina bramborový salát skvěle ochutí. Nemáte-li k dispozici naloženou zeleninu z vlastních zdrojů nebo od blízkého nadšeného zahrádkáře, lze si z pestré nabídky obchodů vybrat směs zeleniny přesně podle vlastních chutí. A je-li její součástí i cibule, jako tomu často bývá, můžete těžit i z dalšího benefitu. Čerstvá cibule totiž zkracuje trvanlivost bramborového salátu, neboť šťáva z cibule začne brzy kvasit.
250 g nakládané zeleniny, což je přibližná dávka na bramborový salát pro čtyřčlennou rodinu, vyjde podle použité kupované směsi na 20 – 45 Kč, přičemž platí, že dražší varianta zpravidla obsahuje i cibuli a kyselé okurky, které by se jinak musely koupit zvlášť.
Mohlo by vás zajímat
Čerstvá zelenina
Mrkev, petržel, celer a cibule. To je běžně používaná zelenina do bramborového salátu. V čerstvé variantě si zelenina zachová svou přirozenou chuť a další dochucení je na vás. 250 g čerstvé zeleniny do salátu včetně nakládaných okurek vyjde na přibližně 20 Kč, je třeba však počítat i s náklady na energie potřebné na vaření. I s energiemi však vyjde čerstvá zelenina levněji v porovnání s pestřejšími a kvalitnějšími kupovanými směsmi. Příprava oproti nakládané či mražené zelenině je samozřejmě pracnější.
Mražená zelenina
Není-li k dispozici čerstvá ani nakládaná zelenina, dá se do salátu použít i směs mražené zeleniny, která se jen krátce povaří a nechá vychladnout. Speciální směs do bramborového salátu sice neseženete, nejblíže k ní však mají polévkové směsi s kořenovou zeleninou. 250 g mražené zeleniny vás vyjde na přibližně 25 Kč, připočítat však musíte i nakládané okurky, cibuli a náklady na energie.
Chuť této varianty se samozřejmě s dvěma předchozími nedá srovnat, a tak doporučujeme mraženou zeleninu do salátu použít jen v krajním případě, kdy nemáte jinou možnost. Většina hospodyněk s touto verzí ale nemá dobré zkušenosti. Salát z mražené zeleniny také může rychleji podléhat zkáze.
Tip pro nejmenší milovníky bramborového salátu
I děti do jednoho roku, které dostávají zeleninové příkrmy, si mohou vychutnat svůj první štědrovečerní bramborový salát. Uvařené brambory a vejce natvrdo jim nakrájejte na malinké kostičky, povařenou kořenovou zeleninu nastrouhejte a místo majonézy použijte bílý jogurt. Zeleninu použijte čerstvou. Na tu nakládanou mají ještě čas.
![]()
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (2)