Jakou zeleninu dát do bramborového salátu? Nakládaná vylepší chuť a ušetří čas a salát s ní díky jedné složce vydrží déle čerstvý
12. 12. 2022 Domácnost
Recept na bramborový salát je předmětem plamenných diskuzí, neboť každá rodina má ten svůj dokonalý, často předávaný z generace na generaci. Co ale platí pro každý bramborový salát, je použití kořenové zeleniny a nakládaných okurek, které rozhodují o výsledné chuti. Posvítili jsme si na výhody nakládané, čerstvé a mražené zeleniny určené do štědrovečerního přílohového salátu.
Nakládaná zelenina
Bramborový salát s nakládanou zeleninou přináší pro jeho tvůrce nesporné výhody. Odpadá mu práce s čištěním, krájením a vařením zeleniny, nemá další náklady na energie a v neposlední řadě nakládaná zelenina bramborový salát skvěle ochutí. Nemáte-li k dispozici naloženou zeleninu z vlastních zdrojů nebo od blízkého nadšeného zahrádkáře, lze si z pestré nabídky obchodů vybrat směs zeleniny přesně podle vlastních chutí. A je-li její součástí i cibule, jako tomu často bývá, můžete těžit i z dalšího benefitu. Čerstvá cibule totiž zkracuje trvanlivost bramborového salátu, neboť šťáva z cibule začne brzy kvasit.
250 g nakládané zeleniny, což je přibližná dávka na bramborový salát pro čtyřčlennou rodinu, vyjde podle použité kupované směsi na 20 – 45 Kč, přičemž platí, že dražší varianta zpravidla obsahuje i cibuli a kyselé okurky, které by se jinak musely koupit zvlášť.
Mohlo by vás zajímat
Čerstvá zelenina
Mrkev, petržel, celer a cibule. To je běžně používaná zelenina do bramborového salátu. V čerstvé variantě si zelenina zachová svou přirozenou chuť a další dochucení je na vás. 250 g čerstvé zeleniny do salátu včetně nakládaných okurek vyjde na přibližně 20 Kč, je třeba však počítat i s náklady na energie potřebné na vaření. I s energiemi však vyjde čerstvá zelenina levněji v porovnání s pestřejšími a kvalitnějšími kupovanými směsmi. Příprava oproti nakládané či mražené zelenině je samozřejmě pracnější.
Mražená zelenina
Není-li k dispozici čerstvá ani nakládaná zelenina, dá se do salátu použít i směs mražené zeleniny, která se jen krátce povaří a nechá vychladnout. Speciální směs do bramborového salátu sice neseženete, nejblíže k ní však mají polévkové směsi s kořenovou zeleninou. 250 g mražené zeleniny vás vyjde na přibližně 25 Kč, připočítat však musíte i nakládané okurky, cibuli a náklady na energie.
Chuť této varianty se samozřejmě s dvěma předchozími nedá srovnat, a tak doporučujeme mraženou zeleninu do salátu použít jen v krajním případě, kdy nemáte jinou možnost. Většina hospodyněk s touto verzí ale nemá dobré zkušenosti. Salát z mražené zeleniny také může rychleji podléhat zkáze.
Tip pro nejmenší milovníky bramborového salátu
I děti do jednoho roku, které dostávají zeleninové příkrmy, si mohou vychutnat svůj první štědrovečerní bramborový salát. Uvařené brambory a vejce natvrdo jim nakrájejte na malinké kostičky, povařenou kořenovou zeleninu nastrouhejte a místo majonézy použijte bílý jogurt. Zeleninu použijte čerstvou. Na tu nakládanou mají ještě čas.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí majonéza z vařených vajec vylepší pomazánky i sváteční bramborový salát. Příprava je snadná a zvládne ji i začátečník
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Falešný španělský ptáček: Stejná chuť jako oblíbená klasika, ale za mnohem kratší dobu. Nic nerolujete, vše jen pokrájíte
Komentáře (2)