Tradiční krkonošský hubník s česnekem: Levná vánoční klasika ve staročeském stylu vyjde na 70 Kč pro celou rodinu
9. 12. 2022 Vaření
Staročeský krkonošský hubník (nebo také houbovec) je vydatný bezmasý pokrm, který kdysi dávno zdobil štědrovečerní stůl chudšího lidu. Jednoduchá příprava, skvělá chuť zatepla i zastudena a nízké náklady na suroviny jsou důvodem, proč tuto tradici oživit i dnes nejen na Vánoce.
Tradiční hubník podle našich předků
Hubník býval typickým pokrmem pro chudé podhorské oblasti, především Krkonoše, odkud získal také svůj název – krkonošský nebo podkrkonošský. Základem jsou samozřejmě houby, které chudé rodiny přidávaly do mnoha pokrmů místo drahého masa. Do hubníku se také používají starší housky a další levné suroviny, které bývaly dostupné i na malých vesnicích, tedy vejce, mléko, sádlo, cibule, česnek a krupice. Máte-li rádi tradičního houbového kubu, krkonošský hubník se mu chuťově přibližuje, doba přípravy je však kratší o předváření krup.
Mohlo by vás zajímat
Jaké houby použít na hubník?
Jelikož se jedná o tradiční vánoční pokrm, používají se na něj houby sušené, nejlépe hřiby, ale skvěle bude chutnat i s libovolnou směsí hub. Moderní doba nám přináší mnohé výhody, o kterých si naši předkové mohli nechat jen zdát, a tak lze použít i houby mražené, pokud jsme na hubník a další podobné pokrmy mysleli už při zpracování během houbové sezóny.
Na jeden pekáč hubníku budete potřebovat asi 2 větší hrsti sušených hub. Ty je třeba nejdříve namočit do studené vody na 1 hodinu, vodu vymačkat a houby pokrájet na menší kousky. Poté se houby na lžíci másla či sádla podusí společně s cibulí, trochou soli a drceného kmínu 15 minut a nechají vychladnout. Nebo vyzkoušejte druhou variantu, tedy houby povařit asi 10 – 15 minut ve stejné vodě, ve které se namáčely. Tu také osolte a přidejte asi půl lžičky drceného kmínu. Po vychladnutí z hub opět vymačkejte přebytečnou vodu.
Použijete-li zmrazené houby, není třeba je kromě rozmrazení před samotnou přípravou dále zpracovávat.
Recept na krkonošský hubník
Kromě 2 hrstí sušených hub budete na menší pekáč vhodný pro 4 osoby potřebovat 6 starších rohlíků, 3 vejce, 1 větší cibuli, 300 ml mléka, 1 vrchovatou lžíci krupice, 2 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele, 1 lžíci sádla, máslo a strouhanku na vymazání a vysypání pekáče, sůl, pepř, drcený kmín a majoránku. Do masové verze přidejte ještě 200 g uzeného masa nebo libovější anglické slaniny. Jak na to?
Houby zbavené vody z namáčení poduste společně s nadrobno nakrájenou cibulí, trochou soli a kmínu na sádle doměkka a nechte vychladnout. Rohlíky nakrájejte na menší kostičky a namočte ve větší míse do mléka na 10 minut až vytvoří kaši. K té přidejte rozšlehaná vejce, podušené houby, petrželku, prolisovaný česnek, krupici, trochu soli a pepře a podle chuti majoránku, případně na kostičky nakrájené uzené maso. Vše důkladně promíchejte a rozprostřete do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku. Upečte v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova asi 35 – 45 minut.
Chcete-li mít krkonošský hubník nadýchanější, přidejte ke směsi nejprve jen žloutky, z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte ke směsi na úplný závěr.
Na kolik vyjde hubník pro celou rodinu?
Hlídáte si náklady na potraviny? Spočítali jsme pro vás cenu za 1 pekáček pro 4 osoby. Výsledná částka nezahrnuje sušené houby, které se dají použít z vlastních zdrojů nebo sehnat od přátel. Ty kupované mohou náklady na ingredience i zdvojnásobit.
6 rohlíků: 18 Kč, 3 vejce: 18 Kč, 1 cibule: 2 Kč, 300 ml mléka: 8 Kč, krupice: 1 Kč, česnek: 3 Kč, petrželka: 3 Kč, sádlo: 3 Kč, ostatní ingredience: 4 Kč, energie: 10 Kč = 70 Kč
Mohlo by vás zajímat
Je hubník vhodný pro děti?
Podle časopisu Pediatrie pro praxi (2013/04) není vhodné podávat houby dětem mladším 3 let kvůli špatné stravitelnosti, zanedbatelné výživové hodnotě a riziku otravy, která může nastat v případě vlastního sběru hub i z nepatrného množství nejedlé houby. Menším dětem můžete připravit verzi, kdy místo podušených hub použijete vařené nebo pečené drůbeží či vepřové maso. Hubník se dá připravit i nasladko se sušeným ovocem a oříšky a s vynecháním hub. Touto variantou děti jistě nepohrdnou.
Zdroje informací:
pediatriepropraxi.cz
kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Dokonalý houbový kuba: Připravte si tradiční vánoční pokrm tak, jak ho vařili naši předkové
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu