Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Britové na sv. Štěpána dojídají zbytky z krůty a připravují teplý, po jablkách a citronu vonící vláčný pudink
Zdroj: zdroj: Toprecepty

U nás se na den svatého Štěpána chodí na koledu, v Británii, zemích Commonwealthu i na mnoha jiných místech světa je 26. prosinec známý jako Boxing Day. Den, kdy se rozdávaly a rozdávají dárky potřebným.

Svatý Štěpán myslel na chudé

Boxing Day se odvozuje od dlouholeté britské tradice charitativního dárcovství a dobré vůle – praktiky spojené zejména s křesťanským svátkem svatého Štěpána, který se slaví 26. prosince.

Svatý Štěpán byl jeden z prvních jáhnů křesťanské církve. Pomáhal chudým a rozdával almužny. Kolem roku 35 našeho letopočtu (přesné datum historici neznají) byl kvůli své víře ukamenován. Dnes je považován za prvního mučedníka křesťanství.

Na „boxing“ day se jedly zbytky

Během 2. a 3. století se během adventu do kostelů umístily krabice (anglicky „box“), do kterých ti bohatší dávaly peníze. Právě 26. prosince, na den sv. Štěpána kněží krabice otevřeli a vybrané peníze pak rozdávali chudým.

A později služebnictvo a řemeslníci dostávali vánoční nadílku jako uznání za své celoroční služby také 26. prosince. To mělo praktický důvod – na Štědrý den sloužili a 26. prosince teprve mohli pořádat vlastní rodinné oslavy.

O toho se také odvíjí jídelníček na sv. Štěpána. V domácnostech viktoriánské Anglie 19. století se tento den konzumovaly zbytky ze Štědrého dne.

Frikasé z pečené krůty

A tato tradice se ve většině rodin dochovala do dnešních dnů. Protože štědrovečerní hostina v Británii je ve znamení pečeného krocana, zpracovávají se především jeho zbytky.

Oblíbeným jídlem tohoto dne je například krůtí frikasé. Budete potřebovat:

  • 50 g másla
  • 100 g žampionů, rozkrojených na čtvrtky
  • 1 polévková lžíce hladké mouky
  • 100 ml bílého vína nebo suchého sherry
  • 200 ml kuřecího nebo krůtího vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání nebo crème fraîche
  • 800 g zbytků vykostěného pečeného krůtího masa, nakrájeného na malé kousky
  • malý svazek nasekané petrželky

A jak na přípravu? Máslo rozehřejte v hluboké pánvi, přidejte houby a 4–5 minut je smažte, dokud nezměknou. Přisypte mouku a míchejte do zhoustnutí. Pak povařte ještě několik minut.

Přilijte víno nebo sherry a nechte je minutu probublávat, poté vlijte vývar a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vmíchejte smetanu. Okořeňte a přidejte krůtí maso. Vařte, dokud se krůtí maso neprohřeje, poté odstavte z ohně a vmíchejte petrželku. Podávejte s těstovinami, kaší nebo rýží.

Teplý pudink zahřeje

Jako dezert se 26. prosince podává teplý pudink, který je lehčí alternativou britského vánočního pudinku. Citronovo-jablečný pudink se spoustou rozinek/sultánek  je ideálním pohodlným jídlem pro chladné dny. Budete potřebovat:

  • 110 g strouhanky
  • 110 g rozinek/sultánek
  • 50 g samokypřicí mouky
  • 50 g světle hnědého cukru
  • 75 g másla (Britové často používají hovězí lůj)
  • špetka soli
  • 2 středně velká jablka
  • 1 vejce
  • kůra z 1 citronu
  • 3 lžíce mléka

A jak na to? Do mísy dejte mouku, máslo, strouhanku, cukr a sůl. Do směsi nastrouhejte jablka. Přimíchejte citronovou kůru a rozinky. Pro spojení směsi vmíchejte vejce a trochu mléka. Vložte do vymazané formy. Přikryjte pečicím papírem předem potřeným máslem a přes něj ještě alobalem a upevněte k formě provázkem.

Formu postavte do pařáku nebo do hrnce s vroucí vodu tak, aby sahala do poloviny výšky formy. Přikryjte a vařte v páře za občasného dolití vody asi 1 ½ hodiny.

Pudink vyklopte na nahřátý talíř a podávejte ještě horký. Můžete ho ozdobt plátky mandlí nebo šlehačkou. Dezert lze také přemístit do silnostěnných sklenic a podávat dozdobený šlehačkou a čokoládou. 

Zdroje informací: theinternationalkitchen.com a nationalgeographic.com

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku