Velký povánoční úklid jídla aneb Ze zbylého chleba připravíme panádu, z brambor lívanečky, zelenina se hodí do omelety
28. 12. 2022 Vaření
Bude jídla pro všechny dost? Co kdyby přišla nenadálá návštěva? A tak na vánoční svátky raději nakoupíme, uvaříme a upečeme všeho o trochu víc. Kromě kapra, řízků a dalších pokrmů z masa ale v ledničce zůstávají vařené brambory a zelenina, ve špajzu zase tvrdý chleba.
Co zbylo ve špajzu a v ledničce?
Po dnech vydatného hodování a konzumace kalorických bomb všeho druhu přijdou k chuti lehčí jídla. K tomu se hodí právě zbytky. Podívejme se nejdřív do spíže. Tam určitě zůstal zapomenutý několik dnů starý chleba, pár housek a rohlíků nebo nespotřebovaná veka na chlebíčky.
Pečivo se hodí na nádivku. Proč ji péct jen na Velikonoce? Záleží jen na vaší fantazii, jestli do ní dáte maso a uzeninu, ale zbylá zelenina, ať už jsou to vařené fazolky, hrášek i mrkev, se do ní hodí.
Inspiraci přináší náš videorecept:
Velikonoční nádivka (hlavička) - klasika z jizerskokrkonošské oblasti
Cibulovo-chlebová panáda
Z tvrdého chleba můžeme připravit úžasnou cibulovou panádu, ve které kromě chleba zužitkujeme i další zbytky jídla. Připravte si:
- 2 lžíce rostlinného oleje,
- 5 velkých cibulí, nakrájených na plátky
- 50 g másla + na vymazání formy
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
- 2– 3 snítky tymiánu + na ozdobu,
- 100 ml bílého vína
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce třtinového cukru nebo cukru písek
- 1 litr vývaru (masový nebo zeleninový)
- cca 500 g starého chleba, nakrájeného na silné krajíce
- 200 g strouhaného sýra gruyére
- 50 g strouhaného parmazánu.
A protože jde o jídlo ze zbytků, nemusíte se striktně držet předepsaných ingrediencí. Kromě chleba přidejte třeba i pár brambor, zbylý hrášek nebo fazolky, tymián nahraďte bazalkou nebo petrželkou, místo bílého vína použijte sherry, vermut nebo zbytek perlivého vína. Gruyére nahraďte čedarem nebo roqufortem (Niva).
Mohlo by vás zajímat
A jak na to? Na pánvi rozhřejte olej. Přidejte cibuli, polovinu másla a špetku soli. Vařte na středním ohni, dokud cibule nezačne měknout (asi 5 minut), poté snižte teplotu na minimum a vařte za pravidelného míchání 45 minut, dokud cibule nezměkne, lepí se a zkaramelizuje. Pokud se pánev zdá suchá, přidejte kapku vody.
Přidejte česnek a tymián a vařte další 2 minuty. Přidejte víno, ocet a cukr, poté zamíchejte a seškrábněte všechny karamelizované kousky ze dna pánve. Zvyšte teplotu a probublávejte, dokud se tekutina téměř neodpaří. Sundejte z plotny a podle potřeby dochuťte solí, octem nebo cukrem. Mělo by být sladké, ostré a výrazně pikantní.
Troubu rozehřejte na 160°C (horkovzduch). Zapékací mísu vymažte máslem. Vývar přiveďte k varu. Polovinu chleba položte na dno misky, podle potřeby natrhejte, aby vznikla jedna vrstva, a poté rovnoměrně rozprostřete cibulovou směs. Posypte polovinou sýrů a mletým černým pepřem. Navrch položte zbývající chléb, poté nalijte po lžících horký vývar tak, aby se pokaždé vsákl do chleba, než přidáte další.
Zbylým máslem potřete chléb a nasypte zbytek sýrů. Přikryjte alobalem a pečte 30 minut. Odstraňte alobal a vraťte do trouby na dalších 15–20 minut, dokud povrch nezezlátne.
Bramborové lívanečky
Našli jste v ledničce zbylé vařené brambory nebo kaši? Ideální suroviny na vydatnou víkendovou snídani, na kterou určitě budete mít doma i zbývající suroviny.
250 g bramborové kaše nebo 2 stejné množství vařených a prolisovaných brambor dejte do větší misky. Přidejte 75 g hladké mouky smíchané s 1 lžičkou prášku do pečiva, 2 rozšlehaná vejce, 125 ml mléka a vyšlehejte metlou, aby vzniklo hladké těsto. V lívanečníku nebo ve velké pánvi rozehřejte olej a vložte lžící vytvarované lívanečky (na velkou pánev dejte 4). Zhruba po minutě otočte a pečte dozlatova. Podávejte s míchanými vejci a dokřupava opečenými plátky slaniny.
Omelety na různé způsoby
Z brambor společně se zbylou zeleninou můžete připravit spoustu variant omelet. Brambory nakrájejte na malé kousky a dozlatova opečte na rozpálené pánvi, přidejte zbylou vařenou či dušenou zeleninu (hrášek, mrkev), zalijte 5–6 rozšlehanými vejci, osolte a opepřete. Zmírněte plamen a pečte 15–20 minut. Pak obraťte (nejjednodušším způsobem je přikrýt pánev mělkým talířem a omeletu na něj převrátit a nechat sklouznout opět do pánve), a pečte ještě minutu. Podávejte se zeleninovým salátem.
Rizoto nezklame
Zeleninu dobře zužitkujete také v rizotu. Uvařte rýži podle návodu. Na hluboké pánvi rozehřejte rostlinný olej, vsypte vařenou zeleninu a nechte chvíli opéct. Pak vsypte rýži, podle chuti osolte, opepřete, případně přidejte kurkumu nebo šafrán. Zmírněte oheň, dobře promíchejte a nechte cca 10 minut prohřívat. Pokud nejste vegetariáni, hned na začátku spolu se zeleninou můžete přidat na kostičky nakrájenou slaninu, šunku nebo zbytky masa.
Zdroje informací: yummly.com a myfoodbook.com.au
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalé italské rizoto musí mít krémovou konzistenci a neobejde se bez másla. Takhle se správně dělá
Brambory jsou nedílnou součástí české kuchyně - jsou velmi variabilní
Španělská omeleta s bramborami podle Pavla Berkyho: Slavný kuchař prozradil, jak dodat bramborám výraznou chuť
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové placky se zelím: Upečené v troubě na plechu nedají tolik práce a ušetříme i olej na smažení
Zelený hrášek je výživný a oblíbený hlavně mezi dětmi. Využijeme ho do řady pokrmů i ke konzervaci
Cibule v naší kuchyni - snadno dostupná léčivá síla z přírody. V těchto receptech nesmí chybět!