Jak na nejlepší řízky z kapra? Opatrně s citronem a taky pozor na správný druh a množství tuku v pánvi
20. 12. 2022 Vaření
Smažený kapr bývá základem většiny štědrovečerních hostin. Pro výbornou chuť na něm nesmí chybět správná obálka a dobré osmažení ve vhodném oleji. Zjistěte, jak na to, abyste se pak mlsně olizovali.
Jaké místo u nás má smažený kapr
Smažený kapr se zhruba po druhé světové válce usídlil na našich štědrovečerních stolech. Přestože na něj útočí losos, vinná klobása a další druhy jídel, smažený kapr stále zůstává velmi populární.
Mohlo by vás zajímat
Jak naporcovat kapra
Na začátku je třeba nakoupit a zpracovat zdravě vypadajícího kapra. Nejspíš ho nezačnete hned připravovat, až dva dny může zůstat v naporcovaný a uložený v chladu. Když budete kapra porcovat, je už třeba myslet na to, že najednou budete smažit více kusů. Proto by měly být porce stejně vysoké. Jinak byste hůř hlídali jejich propečenost. Kapra můžete naporcovat na podkovy, které se snáz připravují, nebo na filety. Na podkovy zkrátka jen kapra příčně nakrájíte na plátky o zhruba dvoucentimetrové tloušťce. Můžete ještě odříznout část s páteří. Výsledkem budou dvě porce. Podkovy mají kosti. Pokud je nechcete, je dobré si připravit filety.
Jak připravit kapra na obalování
Před obalováním se doporučuje kapra zakápnout citronem a nechat půl hodiny až hodinu odležet. Některá ryba ale zapáchá, pak je lepší ji dát do misky, zalít mlékem, pivem, nebo vínem a nechat odležet přes noc. Následující den kapra osušte v papírové utěrce a dobře ho posolte. Ryba snese trochu víc soli, tak se nebojte. Jak už jsme zmínili, pro svěží chuť je vhodné rybu zakápnout citronem. Na rozdíl od šéfkuchařů ale někteří rybáři tento postup nedoporučují. Podle nich by byla ryba, naložená v citronu, pak po usmažení hodně suchá. Tak raději citron používejte jen s mírou.
Mohlo by vás zajímat
Čím obalit kapra
Kapra můžete jen opepřit a poprášit hladkou moukou. Většinou se ale tato ryba obaluje v trojobalu. V hlubokém talíři, nebo misce, bude jedna základní surovina. Do prvního dejte hladkou mouku. Chuti prospěje přidání lžičky sladké papriky. Dále potřebujete vejce. K němu se většinou přidává mléko, ale výjimkou není pivo, voda, nebo bílé víno. Vajíčko trochu osolte, můžete přidat i trochu pepře. Do třetího talíře nasypte strouhanku. Nejlepší je samozřejmě domácí, variantou je panko strouhanka ( i ta se dá připravit doma. Nenasákne tolik tuku a je křupavější.
Mohlo by vás zajímat
Jak obalit kapra
Připravte si tři talíře. Do prvního dejte hladkou prosátou mouku. V druhém talíři rozšlehejte bílek s vejcem. Žloutek stačí mírně promíchat. Pokud nemáte rádi pach kapra, přidejte do vajíčka výraznou surovinu, a tou je třeba česnek. Do třetího talíře nasypte strouhanku. Pak si vemte připravené kousky kapra a postupně je obalujte v jednotlivých ingrediencích. Při obalování postupujte jemně, ingredience nepřitiskávejte. Po obalení v mouce a ve strouhance trochu do kusu masa cvrnkněte, aby se odsypaly přebytečné nánosy. Hlídejte si, aby ryba byla obalená rovnoměrně. Kdo má rád více obálky, může po obalení ve strouhance strčit kus znovu do vajíčka a do strouhanky.
Na čem smažit kapra
Pro smažení jsou ideální jen některé tuky. Ostatní nevyhovují, ať už pro chuťové vjemy, nebo pro nízký kouřový bod. To znamená, že se brzy začnou připalovat. Na smažení si můžete vzít ideálně řepkový olej, hodí se i sádlo.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak smažit kapra
Při smažení na tuku nešetřete. Využijte friťák s čistým olejem, nebo si vemte pánev a nalijte do ní dostatek tuku, aby jím porce byly zality alespoň do poloviny. To, že můžete dát smažit kusy ryby, poznáte tak, že do tuku hodíte zrnko strouhanky. Když začne poskakovat, můžete vložit i rybu. Naskládejte tedy porce kapra a hned zmírněte teplotu. Prudké smažení by jim příliš neprospělo, protože by byly navrchu příliš udělané, ale uvnitř syrové. Na pánvi je osmažte z jedné strany tak, aby obálka ztmavla a byla nazlátlá, pak rybu otočte a omažte ji z druhé strany. Víckrát rybu neotáčejte, mohla by se vám rozpadnout. Celkem trvá smažení ryby asi 10-12 minut. Než budete dávat na pánev nové porce, zase začněte na vysoké teplotě.
Jak naložit s rybou po usmažení
Než rybu vytáhnete, připravte si kuchyňskou papírovopu utěrku a kus masa dejte na ni okapat. Aby měla krásnou máslovou chuť, můžete rybu potřít rozpuštěným máslem. A k servírování se hodí citron.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Komentáře (1)
Příprava svátečního salátu je moje parketa, ale zaujala mně ta část vařených žloutek do kterých se dá všechny další ingredience.
Co mně ale tam nesedí stále opakující se melodie,(mám hudební cit i vzdělání a hraju i na několik hudebních nástrojů) ,,sebranka,, několika opakujích se tónů, která dle mého nenavozuje na moje chuťové buňky , právě naopak. Je jednoduchési vypnout zvuk, ale tady bych čekal, a i dal rozhodně nejakou jinou, libou , která bude navazovat na ......
Ale to je věc autora, který to jistě myslel zase dle svých zkušeností a cítění.
,,toš teda tak,,