Pečenáče z kapra připravíte snadno z octového nálevu. Pikantnost dodá chilli paprička
21. 12. 2022 Vaření
Také se vám stává, že zbydou osmažené řízky z kapra a už ho nechcete jíst? Naložte ho do kyselého láku, přidejte další ingredience a připravte si výbornou dobrotu k večeři.
Co jsou pečenáče z kapra
Jedná se o smaženého kapra, kterého vychladlého naskládáte do velké sklenice a necháte naloženého v octu, vodě a koření. Podle požadované chuti můžete přidat i další ingredience.
Mohlo by vás zajímat
Kdy můžete začít konzumovat pečenáče z kapra
Naloženého kapra je třeba nechat dobře uležet. Chutě se hezky propojí a také se rozpustí malé protivné kostičky, které nikdo netouží vybírat. Takže se jedná o dobrý způsob, jak konzumovat kapra, když vám vadí jeho kosti. Kromě kyselosti dodají suroviny také zajímavé aroma. Nejdříve je dobré si dát kapra alespoň za pět dnů. Čekání se skutečně vyplatí. Současně tak získáte jeden ze silvestrovských chodů.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete na přípravu pečenáče z kapra
Na přípravu potřebujete kromě osmaženého kapra také vodu, ocet, koření, kousky cibule, ale třeba i chilli papričku. Z koření se většinou používá bobkový list, kuličky pepře, hořčičné semínko, případně nové koření. Někdy se přidává i trocha cukru a samozřejmě i sůl.
Jaké vychytávky využijete
Pokud nemáte rádi kosti, je ideální připravit kapra jako filet, pak ho obalit a osmažit. Drobounké kostičky se v octovém láku rozloží. Když budou kapří kousky tenčí, lépe se dostanou do sklenice. V případě, že si vyberete 2litrovou a větší sklenici, bude vkládání kapra snazší, jestliže bude kousek o krapet širší. Stejně jako při jakémkoliv nakládání, i tady je třeba mít zcela čisté sklenice a pomůcky, které budete využívat.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit pečenáče z kapra
Na pečenáče si přichystejte: zhruba 1 kg osmažených porcí kapra, 400 ml vody, 400 ml octa, 2 střední cibule, 3 bobkové listy, 10 kuliček černého pepře, 3 ks nového koření, 1 lžičku hořčičných semínek, 1-2 chilli papričky (volitelné), 70 g cukru a 10 g soli.
Jak na to? Na stůl si dejte dobře vymyté sklenice a víčka. V kastrolu si připravte nálev z vody, ke které přilijete ocet. Cibuli nakrájejte na polovinu, pak na měsíčky, a přidejte ji k tekutinám. Přidejte všechno koření, sůl a cukr, uveďte do varu a krátce povařte. Pak lák nechte trochu zchladnout. Porce osmaženého kapra naskládejte do sklenice, vložte pevné kusy z láku, a zalijte vše lákem samotným. Pokud tekutina nebude stačit, aby byly všechny kousky schované, dolijte trochu převařené vody. Sklenici nechte vychladnout a dobře uzavřete. Nechte v chladu odležet.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Historie vánočních tradic: Víte, že kapra v trojobalu na Štědrý večer jíme teprve sedmdesát let?
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Matjesy, uzenáče, pečenáče, zavináče... Různé delikatesy z jedné ryby! Víte, jak na ně?