Nejlepší česneková pomazánka nejen na Silvestra: Čím ji dochutit, aby byla lahodná a pálivá tak akorát? Roli hrají bylinky
28. 12. 2022 Vaření
Česnekové pomazánky jsou velmi oblíbené, ať už se ocitnou na jednohubce, chlebíčku, nebo na talířku. Většinou se po nich zapráší a naštěstí jsou velmi snadné. Jak na ty nejlepší?
Proč jsou česnekové pomazánky hitem
Sice se řekne: „česneková pomazánka“. Ale i mezi jejími druhy je velký rozdíl. V základní podobě se připravuje z tvarohu a utřeného česneku. V případě česneku je pak důležitá jeho kvalita neboli síla. Někdy jeden střední vydá za dva velké. Pozor tedy na to, s jakým česnekem pracujete. Jemnější obměnu získáte, když sáhnete po lučině. Někdy se využívá také tavený sýr. Zajímavou volbou pak je sýr Cottage.
Mohlo by vás zajímat
Jak zjemnit česnekovou pomazánku
Když si připravíte česnekovou pomazánku z tvarohu, nebo trojúhelníčků sýru, budete ji potřebovat doladit. Pomazánku můžete zjemnit zakysanou smetanou, jogurtem, ale i majonézou.
Mohlo by vás zajímat
Jak dochutit česnekovou pomazánku
Když sáhnete po lučině a utřeném česneku, je dost možné, že už nebudete dochucení potřebovat, protože lučina už aromatická je. V případě tvarohu možná sáhnete po trošce soli, případně po pepři. Se solením v případě česnekové pomazánky opatrně, protože byste mohli přebít chutě. Místo soli můžete použít bylinky.
A po kterých sáhnout? Hodí se celerové listy (ty jsou velmi aromatické), petrželka a pažitka. Někdo miluje česnekovou pomazánku s najemno nakrájenou cibulkou. V řadě variant najdete také přidaný strouhaný tvrdý sýr, může to být eidam, nebo také parmazán. Zajímavá je varianta česnekové pomazánky s olomouckými tvarůžky. Výjimkou není ani přidání uvařených a nastrouhaných vajíček.
Jak dlouho potřebuje česneková pomazánka odležet
Když necháte česnekovou pomazánku odležet v lednici, chutě se hezky propojí. Stačí hodina až dvě. Při delším odležení je pak třeba počítat s větší aromatičností česneku.
Jak ozdobit česnekovou pomazánku
Navrch můžete pomazánku ozdobit kouskem mandarinky, plátkem citronu, půlkou kuličky vína a také třeba půlkou vlašského ořechu. Hodí se také kousek kapie, okurky, nebo plátek rajčete. Krásně také vypadá kolečko ředkvičky a navrchu snítka petrželky.
Mohlo by vás zajímat
Jak na tvarohovou česnekovou pomazánku
Na přípravu této varianty budete potřebovat: 500 g tvarohu, 3 trojúhelníčky taveného sýru (není nutné), 5 stroužků česneku, 100 ml mléka (jen pokud budete využívat tavený sýr), několik snítek petrželky nebo pažitky, pepř a sůl, čtvrtky z kolečka citronu na ozdobu. Jak na to? Nejdříve ušlehejte tvaroh s mlékem. Prolisujte česnek a přidejte ho do tvarohu. Nakrájejte bylinky a vložte je do pomazánky. Přidejte i tavený sýr, vše dobře promíchejte a dochuťte pepřem a solí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
7 úžasných pomazánek nejen na chlebíčky: Dáte si skvělou česnekovou, tuňákovou nebo z tofu?
Nejrychlejší recepty: Skvělá rybičková pomazánka z uzené makrely
Jak nejlépe skladovat česnek, aby dlouho vydržel? Připravte si skvělou česnekovou pastu nebo voňavou sůl podle těchto receptů