Horký nápoj Mokrý vrata: Jak na vylepšenou verzi svařáku podle šéfkuchaře Jaroslava Sapíka?
29. 12. 2022 Vaření
V zimním obdobím přijde vhod se něčím zahřát i zevnitř. Pokud byste rádi vyzkoušeli něco jiného než tradiční svařák nebo grog, možná vás osloví drink, který vařil Jaroslav Sapík v pořadu Jiřího Babici. Mokrý vrata mají opravdu grády a po tomto nápoji vám bude teplo spolehlivě.
Svařené víno je nejlepší nápoj na zahřátí
Svařené víno patří k nejoblíbenějším zimním nápojům, hlavně v předvánočním čase, kdy si jej nejčastěji kupujeme na adventních trzích. Stejně tak jej oceníte i na horách, jako vnitřní kamínka funguje horký alkoholický drink přímo úžasně. Svařák takto skvěle působí nejen proto, že jde o teplý nápoj, ale i díky koření, jež mu dodává chuť. Ne náhodou se do něj používá koření, jež vyniká svými zahřívacími schopnostmi, jako je skořice, hřebíček, badyán a někdy i kardamom.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit svařák?
Základní verze svařáku je založena jen na již zmiňovaném koření, navíc se často přidává i citrusová kůra pro chuť. Kromě toho najdete i spoustu receptů na různé vylepšené druhy svařáku. K oslazení tohoto aromatického nápoje lze použít místo cukru i karamel, javorový sirup či med, které mu dodají opět jinou a výraznější příchuť. Zahřívací a trochu i léčebné účinky svařáku pak podpoří zázvor a občas se do něj přidává i sušené ovoce – rozinky, švestky, brusinky, případně i čerstvé (např, jablka či pomeranče).
Mohlo by vás zajímat
Mokrý vrata vylepšuje rum i griotka
Přestože pro někoho je svařák díky vínu silný až až, někteří si jej ještě zvýrazňují různými lihovinami – rumem, whisky, ovocnými pálenkami nebo fortifikovaným vínem (portské). Právě na spojení různých druhů alkoholu je založen i nápoj Mokrý vrata, který pro Jiřího Babicu připravil ve společném pořadu známý šéfkuchař Jaroslav Sapík. Pokud byste jej chtěli vyzkoušet, můžete se do toho pustit podle následujícího receptu.
Budete potřebovat: kvalitní silné červené víno (cca 500 ml), cukr podle chuti, kolečko citronu, 50 ml rumu, 50 ml griotky, kousek skořice
Postup: Víno nalijte do hrnce a zahřejte. Přidejte cukr, kolečko citronu a zamíchejte. Ve chvíli, kdy se nápoj pomalu začíná vařit, přilijte panáka rumu a griotky a na dochucení skořici a nechte chvíli zahřívat. Přelijte do sklenic a podávejte s plátkem cuitronu.
A proč se nápoji říká Mokrý vrata? Když jej totiž vypijete třeba po návratu z lyžovačky, vmžiku se opotíte, jak se říká „jako vrata od chlíva“ a je vám teplo.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Komentáře (1)