Pečeme s Ivou: Ženský rozmar je snadný kynutý moučník. Zároveň je to i jediný ženin vrtoch, který váš manžel přivítá s radostí
23. 2. 2023 Vaření
Je to pravděpodobně jediný ženský rozmar, který každý manžel, milující moučníky, doma uvítá s radostí. Někdo bude možná znát tento moučník pod názvem "ženský vrtoch". Každopádně je to moučník poměrně snadný, velice pěkný a hlavně – ohromně voňavý a chutný.
Když pekařka promluví...
Máte rádi kynuté řezy? Nabízím k vyzkoušení jedny úžasné, mnohokrát pečené, u nás velice oblíbené, nazvané ženský rozmar. Protože jsou to řezy snadné a poměrně hodně rychlé, vložila jsem i tento recept do své knihy Hrátky s těstem.
Co budeme na moučník potřebovat? Těsto: 120 g vody, 100 g změklého másla, 4 žloutky, 300-310 g hladké mouky, 3 rovné lžíce cukru, 21 g čerstvého droždí, špetka soli
Sníh na potření: 4 bílky, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr
Na dohotovení: pikantní marmeláda, mleté oříšky
Jak budeme postupovat? Ve vodě rozmícháme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme volné (měkké) těsto. V míse ho necháme asi 45 minut kynout. Hotové těsto pak propracujeme, vyškrábneme na plech vyložený pečícím papírem a prsty nebo lehce pomoučeným válečkem ho roztáhneme na téměř celou plochu plechu (výsledný plát bude mít sílu necelých 1,5 cm).
Těsto necháme 30-40 minut vykynout a takto pak na 15 minut vložíme péct do trouby vyhřáté na 190-200 °C. Než se těsto lehce zapeče, jen do velmi bledé barvy, ušleháme z bílků a obou cukrů sníh. Teplotu trouby snížíme na 160 °C, plech vytáhneme a troubu krátce vyvětráme. Těsto na plechu rychle potřeme rozmíchanou marmeládou, na ni navrstvíme sladký sníh, který posypeme mletými ořechy a plech vrátíme do trouby dopéct. Pečeme, až sníh zrůžoví, přibližně 20 minut.
Krájíme na řezy, zcela vychladlé.
Mohlo by vás zajímat
Drobečky z ošatky
-
Těsto by mělo být opravdu volné (řidší). Pokud použiji koupená (menší) vejce, přidám navíc lžíci vody.
-
Je-li marmeláda, kterou budeme těsto potírat, hodně tuhá, zředíme ji lžící vody.
-
Dejte pozor, abyste při pečení moučník nevysušili dlouhým pečením. Pokud by se to náhodou stalo, dejte mu ještě jednu šanci a jej zkuste upéct znovu, tentokrát o trochu kratší dobu - tahle výtečná dobrota si vaši přízeň opravdu zaslouží!
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak na ty nejlepší topinky? Základem je tvrdý chleba a správný tuk. Známe fígl, jak chleba správně nakrájet a čím ho ochutit