5 nejlepších cibulových polévek: Klasická francouzská, krémová cibulová nebo vyprošťovací s chilli obohatí jídelníček
4. 2. 2023 Vaření
Nastává doba polévková. Leden a únor jsou ideální dobou pro konzumaci polévek. Polévka zahřeje, doplněná pečivem zasytí a v neposlední řadě je levná. A proč místo našich tradičních bramboraček a zelňaček nezkusit cibulovou?
Klasická francouzská
Cibulová polévka má své nezastupitelné místo ve francouzské kuchyni a recept na ni najdete i v jedné z nejslavnějších kuchařských knih Umění francouzské kuchyně od Julie Childové. Receptů na pravou francouzskou cibulačku je sice více, ale obvykle mají všechny společný základ, kterým je, kromě spousty cibule, i vývar a víno. Právě kombinace těchto tří surovin způsobí fantastickou chuťovou harmonii. Ostatně, zkuste to sami! Potřebovat budete:
- 500 g oloupané cibule
- 2 stroužky česneku
- 40 g másla
- Sůl a pepř
- 20 g hladké mouky
- 1 litr vývaru (kuřecí nebo hovězí)
- ¼ litru bílého vína
- 100 g tvrdého sýra typu eidam, strouhaného
- 4 plátky bílého chleba nebo toustu
Jak na to? Cibuli nakrájejte na kroužky, stroužky česneku nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli a česnek, aby v závěru měly světe žlutou barvu. Zaprašte moukou a 5 minut na mírné ohni míchejte. Přilijte vývar a bílé víno, promíchejte a nejméně 20 minut vařte na mírném ohni. Osolte a opepřete.
Plátky bílého chleba prudce opečte (na toustovači) a vložte do ohnivzdorné nádoby. Zalijte polévkou, zasypte sýrem a vložte do předem předehřáté trouby na 230 °C. Jakmile sýr zezlátne, vyndejte a ihned podávejte.
Mohlo by vás zajímat
Bretaňská s bramborami
Jak už jsme psali, Francouzi mají několik variant této polévky. Například v Bretani do ní patří brambory. Budete potřebovat:
- 50 g másla
- 500 g cibule
- 300 g brambor
- 1 ½ litru hovězího nebo zeleninového vývaru
- 1 bouquet garni (petrželka, tymián, bobkový list)
- sůl a pepř
- olivový olej
- 4 stroužky česneku
- 1 menší bageta nakrájená na 1c plátky
- 50 g strouhaného čedaru
Cibuli nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a na mírném ohnu duste asi 30 minut, dokud cibule nezhnědne. Brambory oloupejte a nakrájejte a přidejte do hrnce. Zalije vývarem, přidejte bouquet garni, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, poté přikryjte a vařte a mírném ohni 15 až 20 minut, dokud nezměknou brambory. Vyndejte bouquet garni.
Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájené stroužky česneku a poté opečte plátky chleba dozlatova.
Polévku nalijte do žáruvzdorných misek, na každou porci položte 1 nebo 2 plátky opečeného chleba a posypte sýrem. Dejte pod rozpálený gril. Jakmile sýr zhnědne, podávejte.
Mohlo by vás zajímat
Cibulačka bez sýra
Cibulová polévka má zajímavou chuť i bez bílého vína a strouhaného sýra. Připravte si:
- 5 polévkových lžic másla
- 500 g cibule nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku rozdrcené
- 40 g hladké mouky
- 0,75 l zeleninového vývaru
- 2 lžičky citronové šťávy
- 1 cena mletého nového koření (také jako koření zrnka nebo hřebíček)
- 1 bobkový list
- 2 lžíce nasekané petrželky
- sůl a pepř
Máslo v hrnci a osmahněte a přidejte cibuli a česnek, restujte na mírném ohni. Vmíchejte mouku a nechte ji vzkypět, pak postupně vlívejte vývar a za častého míchání přiveďte k varu. Osolte, opepřete a přidejte 2 lžičky citronové šťávy, nové koření a bobkový list. Přikryjte a vařte asi 25 minut, dokud není zelenina uvařená. Vyjměte bobkový list a podívejte.
Krémová cibulačka
Pro ty, co mají raději hustší polévky, je vhodná ta krémová. Připravte si:
- 1 a ½ kg cibule
- 200 ml suchého bílého vína
- 1 l zeleninového vývaru
- 4 snítky tymiánu
- sůl a pepř
- 50 g másla
- 3 lžíce oleje
- 1 smetana ke šlehání
Cibuli nakrájejte nahrubo. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a na menším ohni restujte dohněda. Pak přilijte víno a nechte alkohol pomalu odpařit. Zalijte vývarem a povařte cca 10 minut. Přidejte lísky tymiánu a rozmixujte dohladka. Osolte a opepřete, přidejte smetanu a promíchejte. Ihned podávejte.
Mohlo by vás zajímat
Pikantní s chilli papričkou
Ideální „vyprošťovák“ po prohýřené noci. Potřebovat budete:
- 10 středně velkých cibulí
- 5 lžic přepuštěného másla
- ¼ litru dezertního bílého vína
- 1 l drůbežího vývar
- 3 bobkové listy
- sůl a pepř
- trochu strouhaného muškátového oříšku
- 1 chilli paprička, bez semínek a nakrájená na drobné kousky
- 100 g sýru typu camembert
- 4 žloutky
- ¼ l portského vína
- 4 plátky bílého toustového chleba
Cibuli nakrájejte na tenká kolečka. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte cibuli dozlatova. Zalijte dezertním vínem a 1 minut vařte. Přilijte vývar a přidejte bobkové listy. Osolte a opepřete, přidejte muškátový oříšek a chilli papričku. Camembert pokrájejte na kostičky. Žloutky rozšlehejte s portským vínem. Vlijte do polévky, promíchejte, ale nevařte. Na jednotlivé talíře vložte na dno toustový chleba opečený na másle, přelijte polévkou a podávejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak uchovávat česnek podle Přemka Podlahy z Receptáře? Nastrouhat, usušit, zamrazit nebo ve skleničce v ledničce
Jak udělat cibulový čaj? Účinný pomocník pomáhá při nachlazení i kašli
Camembert se dříve dával jako válečný příděl, dnes z něj podle našeho receptu uděláte fantastický smažák
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zvýraznit chuť vývaru: Kosti, maso i zeleninu nejdříve předpečeme, výslednou chuť pak dotáhne koření i citron
6 skvělých tipů, jak využít obyčejnou cibuli: Dokonalá je v polévce, slaném koláči i v pomazánce
Cibulový čaj je výborný domácí „lékař“ nejen na nachlazení. Jak jej správně připravit a co při tom (ne)dělat?