Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 nejlepších cibulových polévek: Klasická francouzská, krémová cibulová nebo vyprošťovací s chilli obohatí jídelníček
Zdroj: zdroj: Freepik, chandlervid85

Nastává doba polévková. Leden a únor jsou ideální dobou pro konzumaci polévek. Polévka zahřeje, doplněná pečivem zasytí a v neposlední řadě je levná. A proč místo našich tradičních bramboraček a zelňaček nezkusit cibulovou?

Klasická francouzská

Cibulová polévka má své nezastupitelné místo ve francouzské kuchyni a recept na ni najdete i v jedné z nejslavnějších kuchařských knih Umění francouzské kuchyně od Julie Childové. Receptů na pravou francouzskou cibulačku je sice více, ale obvykle mají všechny společný základ, kterým je, kromě spousty cibule, i vývar a víno. Právě kombinace těchto tří surovin způsobí fantastickou chuťovou harmonii. Ostatně, zkuste to sami! Potřebovat budete:

  • 500 g oloupané cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g másla
  • Sůl a pepř
  • 20 g hladké mouky
  • 1 litr vývaru (kuřecí nebo hovězí)
  • ¼ litru bílého vína
  • 100 g tvrdého sýra typu eidam, strouhaného
  • 4 plátky bílého chleba nebo toustu

Jak na to? Cibuli nakrájejte na kroužky, stroužky česneku nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli a česnek, aby v závěru měly světe žlutou barvu. Zaprašte moukou a 5 minut na mírné ohni míchejte. Přilijte vývar a bílé víno, promíchejte a nejméně 20 minut vařte na mírném ohni. Osolte a opepřete.

Plátky bílého chleba prudce opečte (na toustovači) a vložte do ohnivzdorné nádoby. Zalijte polévkou, zasypte sýrem a vložte do předem předehřáté trouby na 230 °C. Jakmile sýr zezlátne, vyndejte a ihned podávejte.

Bretaňská s bramborami

Jak už jsme psali, Francouzi mají několik variant této polévky. Například v Bretani do ní patří brambory. Budete potřebovat:

  • 50 g másla
  • 500 g cibule
  • 300 g brambor
  • 1 ½ litru hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 1 bouquet garni (petrželka, tymián, bobkový list)
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • 4 stroužky česneku
  • 1 menší bageta nakrájená na 1c plátky
  • 50 g strouhaného čedaru

Cibuli nakrájejte na tenké plátky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a na mírném ohnu duste asi 30 minut, dokud cibule nezhnědne. Brambory oloupejte a nakrájejte a přidejte do hrnce. Zalije vývarem, přidejte bouquet garni, osolte a opepřete. Přiveďte k varu, poté přikryjte a vařte a mírném ohni 15 až 20 minut, dokud nezměknou brambory. Vyndejte bouquet garni.

Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte nakrájené stroužky česneku a poté opečte plátky chleba dozlatova.

Polévku nalijte do žáruvzdorných misek, na každou porci položte 1 nebo 2 plátky opečeného chleba a posypte sýrem. Dejte pod rozpálený gril. Jakmile sýr zhnědne, podávejte.

Cibulačka bez sýra

Cibulová polévka má zajímavou chuť i bez bílého vína a strouhaného sýra. Připravte si:

  • 5 polévkových lžic másla
  • 500 g cibule nakrájené nadrobno
  • 2 stroužky česneku rozdrcené
  • 40 g hladké mouky
  • 0,75 l zeleninového vývaru
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 cena mletého nového koření (také jako koření zrnka nebo hřebíček)
  • 1 bobkový list
  • 2 lžíce nasekané petrželky
  • sůl a pepř

Máslo v hrnci a osmahněte a přidejte cibuli a česnek, restujte na mírném ohni. Vmíchejte mouku a nechte ji vzkypět, pak postupně vlívejte vývar a za častého míchání přiveďte k varu. Osolte, opepřete a přidejte 2 lžičky citronové šťávy, nové koření a bobkový list. Přikryjte a vařte asi 25 minut, dokud není zelenina uvařená. Vyjměte bobkový list a podívejte.

Krémová cibulačka

Pro ty, co mají raději hustší polévky, je vhodná ta krémová. Připravte si:

  • 1 a ½ kg cibule
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 4 snítky tymiánu
  • sůl a pepř
  • 50 g másla
  • 3 lžíce oleje
  • 1 smetana ke šlehání

Cibuli nakrájejte nahrubo. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cibuli a na menším ohni restujte dohněda. Pak přilijte víno a nechte alkohol pomalu odpařit. Zalijte vývarem a povařte cca 10 minut. Přidejte lísky tymiánu a rozmixujte dohladka. Osolte a opepřete, přidejte smetanu a promíchejte. Ihned podávejte.

Pikantní s chilli papričkou

Ideální „vyprošťovák“ po prohýřené noci. Potřebovat budete:

  • 10 středně velkých cibulí
  • 5 lžic přepuštěného másla
  • ¼ litru dezertního bílého vína
  • 1 l drůbežího vývar
  • 3 bobkové listy
  • sůl a pepř
  • trochu strouhaného muškátového oříšku
  • 1 chilli paprička, bez semínek a nakrájená na drobné kousky
  • 100 g sýru typu camembert
  • 4 žloutky
  • ¼ l portského vína
  • 4 plátky bílého toustového chleba

Cibuli nakrájejte na tenká kolečka. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte cibuli dozlatova. Zalijte dezertním vínem a 1 minut vařte. Přilijte vývar a přidejte bobkové listy. Osolte a opepřete, přidejte muškátový oříšek a chilli papričku. Camembert pokrájejte na kostičky. Žloutky rozšlehejte s portským vínem. Vlijte do polévky, promíchejte, ale nevařte. Na jednotlivé talíře vložte na dno toustový chleba opečený na másle, přelijte polévkou a podávejte.

Témata

Recepty k tomuto článku