Levné vaření: Z brambor připravíme vláčné lívance, lahodné špízy i báječnou španělskou tortillu
15. 1. 2023 Vaření
Ačkoli brambory přišly do Evropy až po návratu Kryštofa Kolumba z Ameriky a v našich zemích si cestu na talíř našly až koncem 18. století, ale pak se tu rychle zabydlely.
Bramborové lívance
Nejen v chudších oblastech brambory byly vždy tou nejdůležitější základní potravinou. Brambory jsou dostupné po celý rok a v porovnání s ostatními potravinami stále levné – i když i ony podražily. Proto i dnes se z nich dají připravit různorodé pokrmy, které jsou chutné, a přitom nezruinují peněženku.
Co všechno se dá z brambor připravit? Nemusí to být jen tradiční bramborák či bramborový guláš, možností je nepřeberně – a to naslano i nasladko. Rychlou variantou bramboráků jsou bramborové „lívance“. Budete na ně potřebovat 1kg brambor typu C, 1 vejce, špetku soli, 1 polévkovou lžíci hladké mouky a tuk na smažení.
Brambory a cibuli oloupejte a nastrouhejte najemno na struhadle nebo v kuchyňském robotu. Sceďte přebytečnou tekutinu. Přidejte vejce, sůl a mouku a dobře promíchejte. Tvořte placičky o průměru cca 10 cm a smažte v rozpáleném oleji. Podávat můžete sladké s jablkovým pyré nebo pro změnu slané s kysaným zelím.
Mohlo by vás zajímat
Bramborové špízy
Doslova luxusním obědem nebo večeří jsou bramborové špízy. Připravte si 8 velké brambor typu B nebo A, 300 g anglické slaniny, cibule, sůl a pepř, 4 polévkové lžíce oleje.
Nejprve uvařte brambory ve slupce, oloupejte a nechte vychladnout. Brambory nakrájejte na 1 cm silná kolečka, cibuli na kroužky a slaninu na cca 1 cm velké kostky.
Střídavě napichujte na špejle či jehly (4 větší nebo 8 menších) plátky brambor, slaninu a cibuli, osolte a opepřete. Potřete olejem, položte na hliníkovou fólii a grilujte 8–10 minut, během grilování několikrát otočte. Slaninu můžete podle možností nahradit nebo doplnit klobásou či párkem.
Zapečené brambory
Zbyly vám brambory z předchozího dne? Připravte z nich zapečené šťouchané brambory. Pro zlatavě hnědé a křupavé pečené brambory potřebujete pouze tři základní ingredience. A jaké? Zbylé brambory (cca 750 g), rostlinný olej a koření (bylinky).
Brambory lehce rozšťouchejte, rozložte na plech vyložený pečicím papírem, osolte a podle chuti posypte různým kořením (sladká paprika, oregano, rozmarýn apod.), zakapte olejem, vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte, dokud brambory nemají hnědou kůrku. Můžete pak posypat čerstvou petrželkou. Podávejte se zeleninovým salátem.
Mohlo by vás zajímat
Bramborová tortilla
Španělé si omelety z brambor dopřávají většinou k snídani. Tato omeleta (španělská tortilla) může být skvělým a vydatným obědem nebo večeří. Na 2 porce (tedy na jednu pánev) budete potřebovat: 500 g brambor, 150 g cibule, 4 vejce. 250 ml olivového oleje, sůl.
Brambory oloupejte, nakrájejte hodně tenké plátky (můžete je i nastrouhat na plátky na struhadle nebo pomocí kuchyňského robotu) a osolte je. Cibuli nakrájejte najemno.
A jak na to? Na pánvi (o průměru 24 cm) rozehřejte olivový olej a přidejte plátky brambor. Brambory by měly být lehce pokryté olejem. Snižte teplotu na střední a brambory smažte asi 12 až 15 minut.
V druhé pánvi osmažte na oleji cibuli, dokud nebude průsvitná a zlatohnědá. Vejce vložte do velké mísy, důkladně je rozšlehejte metličkou a osolte. Oddělte brambory od olivového oleje pomocí síta. Brambory a cibuli přidejte do mísy k vejcím a nechte 3– 5 minut odležet.
Silně rozehřejte asi 2 až 3 lžíce olivového oleje, přidejte na pánev směs brambor, vajec a cibule a 2 minuty smažte. Když směs začne hnědnout (nenechte vejce ztuhnout), otočte tortillu pomocí talíře. (Jednoduše položte talíř na tortillu a pánev otočte tak, aby tortilla byla na talíři. Poté tortillu vložte do pánve.) Smažte 1 minutu na druhé straně. Tortilla by měla zůstat uvnitř vláčná.
Podávejte se salátem. Do této tortilly (omelety) můžete podle chuti přidat i hrášek, slaninu, vařené či pečené maso, klobásu. Prostě vše, co doma najdete.
Zdroj infromaqcí: chefkoch.de
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Super nápady na levná jídla, na kterých si pochutnáte. Zkuste třeba bramborové vopelky!
Velký povánoční úklid jídla aneb Ze zbylého chleba připravíme panádu, z brambor lívanečky, zelenina se hodí do omelety
Jak zpracovat listovou petržel. Má své místo v mnoha receptech a řadu možností nabízí náš receptář
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 6 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 6 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Kuřecí marinovaná plněná prsa
Přidáno 7. 6. 2024 07:02