VYHOVTE SVÝM CHUTÍM V KAŽDÉ SEZÓNĚ ROKU
17. 2. 2014 Životní styl
V přírodě má všechno svůj čas. Suroviny vypěstované a konzumované hned v sezoně obsahují více živin, vitamínů i minerálních látek, a hlavně, jsou mnohem chutnější. V každém ročním období převažují totiž jiné chutě.
V přírodě má všechno svůj čas. Suroviny vypěstované a konzumované hned v sezoně obsahují více živin, vitamínů i minerálních látek, a hlavně, jsou mnohem chutnější. V každém ročním období převažují totiž jiné chutě.
Kyselá chuť podporuje dobré trávení a snižuje nadýmání, slaná očišťuje tělo a zvyšuje smyslové touhy, pálivá čistí krev a podporuje funkci horních a dolních cest dýchacích, a hořká chuť pomáhá organizmus detoxikovat. Sladká chuť zase regeneruje organizmus při slabosti a vyčerpání. Jak v každé sezóně nejlépe vyhovíte svému tělu?
JARO – čerstvé bylinky, kořenová zelenina a výhonky
Jaro se nese ve znamení chuti na kyselé, zvýšené potřeby vitamínu C a nenasycených mastných kyselin. Kyselá chuť podporuje funkci jater, povzbuzuje chuť k jídlu a reguluje trávící procesy. Játra se na jaře nejlépe regenerují a uvolňují potravinami zelené barvy. Z rostlin je významně posilují polníček, medvědí česnek a zelené natě – zejména kerblík, řeřicha, pažitka a petrželka, které pomáhají tělu trávit tuky a podporují krvetvorbu. Mimo to přinášejí zvláště jemné a aromatické potěšení a zároveň poskytují imunitnímu systému kyselinu listovou, cenné vitamíny a minerály. Energetické zásoby jsou doplňovány jednoduchými a složitými cukry, které se metabolizují na glykogen. Najdete je především v čerstvé zelenině, obilovinách, luštěninách, ovoci nebo naklíčeném obilí.
LÉTO - pestrá a dlouhotrvající sklizeň ovoce a zeleniny
Léto je především obdobím zvýšené aktivity srdeční a oběhové činnosti. Vyvolává potřebu hořké chuti, dostatku tekutin, kvalitních tuků, vitamínů, minerálů a lehčí stravy. Hořká chuť snižuje napětí v organizmu, usnadňují trávení a podporuje chuťové vlastnosti potravin. Příkladem takovýchto potravin jsou tmavě zelené listy salátů a divokých bylinek. Hořká chuť ráno stimuluje funkci žaludku a podporuje tvorbu trávicích enzymů, v poledne srdce a tenké střevo, a večer posiluje krevní oběh. Hořké reguluje vylučování tekutin z organismu, ředí krev, zlepšuje trávení, dobře působí na činnost srdce. Trávící orgány pracují v létě intenzivněji. Jejich funkci podporují cukry, tvořící energetické zásoby ve svalech a játrech. Zdrojem jsou obiloviny, nejlépe celozrnné výrobky. Mezi doporučované potraviny patří kořenová zelenina, z ovoce jsou vhodné především druhy, které vyrostly v našem zeměpisném pásmu.
PODZIM – sezónní ovoce a zelenina
Tato roční doba je charakteristická zvýšenou aktivitou plic a tlustého střeva, což vyvolává potřebu pikantní, ostré a kořeněné chuti. Tu získáte z cibule, česneku, pažitky, řeřichy, celeru a černé ředkve. Vhodná je i chuť sladká, slaná a kyselá. Skvělá je dýně, červená řepa a další zelenina, jako příloha se hodí rýže, zejména natural, vzhledem k obsahu cenných minerálů a vitamínů především skupiny B. Při vaření používejte kmín, majoránku, dobromysl a další koření.
ZIMA – potraviny podporující imunitu
V zimě převažuje potřeba slané chuti a tělo si žádá zvýšené množství minerálů. V tomto období jsou nejvíce aktivovány ledviny a močový měchýř. Slaná chuť odpovídá za vylučování potu a žaludečních šťáv. Dobrou slanou chuť získáte z mořské soli, mořských ryb, ale i z kořenové zeleniny. Jako nejlepší dochucovadlo vám poslouží česnek a čerstvé zelené rostlinky v květináči: především petrželka. Má výraznou chuť a skrývá v sobě obrovský potenciál v podobě látek posilujících imunitu a působících antioxidačně. Podporuje tvorbu trávicích šťáv a povzbuzuje činnost žlučníku i jater a tím pomáhá strávit tučná jídla.
PŘÍRODNÍ SÝRY = ZDRAVÁ CHUŤ PO CELÝ ROK
Když máte chuť na sýry, znamená to, že tělo si říká o živiny, které obsahují. Podle nedávného výzkumu Ministerstva zemědělství patří k nejoblíbenějším přírodní čerstvé sýry typu Lučina. Vynikají lahodně čistou, smetanově nakyslou chutí, jsou jemně nasládlé a ve vůni téměř neutrální. Čerstvým sýrům to výborně ladí s bylinkami, které jejich chuť a vůni nenásilně podtrhnou, ale nepřehluší. Díky tomu mají čerstvé přírodní sýry „zelenou“ v každém ročním období. Za vyzkoušení určitě stojí novinka mezi čerstvými sýry Lučina Česnek a bylinky. Spojením přírodního čerstvého sýra, česneku a bylinek vznikla neodolatelná kombinace, která namazaná na křupavém celozrnném pečivu nemá konkurenci. Navíc je Lučina Česnek a bylinky 100% bez konzervantů a stabilizátorů.
Tisková zpráva
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyrobit kozí máslo v několika krocích. Už jste ho ochutnali?
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Zázvorový čaj pomáhá při nachlazení. Důležitá je správná doba luhování, s medem a citronem krásně prohřeje i báječně chutná
Komentáře
18. 6. 2014 19:30
světa dlouholetou tradici a my jej přinášíme i k Vám domů. Nabízíme pestrý výběr pro Vaše netradiční večírky. Přijďte se i Vy podívat na náš e-shop a vyzkoušejte! www.damebrouka.cz