Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
12. 1. 2023 Vaření

Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději vlastní z kvásku? Pokud máte doma svůj žitný kvásek, láká vás vyzkoušet něco jiného než klasickou „Šumavu“ a máte zrovna dost času, můžete se pustit do borodinského chleba. Nějakou dobu to sice trvá, vynaložené úsilí se ale určitě vyplatí.
Chléb s vůní koriandru
Borodinský chléb není jen tak ledajaký, dal by se s přehledem označit za delikatesu mezi chleby. Však také tento chléb prochází dlouhým procesem fermentace, jeho příprava trvá přes 20 hodin. Za to vše se vám ale odmění příjemnou chutí po koriandru, žitě a sladu. Jako všechny kváskové chleby je i nakyslý, vše ale vyváží sladká lehce karamelová chuť. Tato chlebová specialita se vyznačuje hutnou střídkou a křupavou kůrkou, již ještě vylepšují křupavá semínka koriandru. Předností tohoto chleba je, že je tak dobrý, že si jej nejlépe vychutnáte samotný pouze s máslem, případně s medem. Vynikající je rovněž na severský způsob třeba s naloženým sleděm.
Mohlo by vás zajímat
Borodinský chléb a Napoleon
Kromě výjimečné chuti se tento chléb pyšní a zajímavou a dlouhou historií. Legenda praví, že tento tmavý žitný chléb byl poprvé upečen před bitvou u Borodina, která proběhla roku 1812 a stanuli v ní proti sobě Napoleon a generál Kutuzov. Chléb byl prý upečen pro tuto událost, aby dodal ruským vojákům odvahu do nadcházejících bojů.
S Napoleonem souvisí i druhý nejčastější příběh. Podle něj prý chléb vznikl k uctění památky ruského generála Tuchkova, který padl v již zmiňované bitvě. Chléb pak upekla truchlící vdova, která na místě bojiště nechala postavit klášter. V něm se začal péct tento chleba, který byl kvůli své tmavé barvě určen pro smuteční události. Později byl rozdáván poutníkům, kteří do kláštera zavítali, a tak se jeho věhlas šířil dál. Semínka koriandru na chlebu prý měly rovněž připomínat kartáčový náboj – dělostřeleckou munici oblíbenou v napoleonských válkách. Recept na chléb tohoto názvu je ovšem doložen až z počátku 20. století, kdy se pekl v jedné moskevské pekárně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na přípravu chleba i kvásku?
Borodinský chléb se připravuje převážně z celozrnné žitné mouky, kterou doplňuje pšeničná chlebová, někdy se používá jen žitná mouka a navíc žitný slad. Kromě koriandru se chléb také často dochucuje i kmínem. V původních recepturách dokonce koriandr úplně chyběl a byl v něm jen kmín. Příprava borodinského chleba trvá poměrně dlouho, nejprve je třeba připravit nebo oživit kvásek, poté následuje ještě dlouhý proces fermentace/kvašení a následného kynutí těsta. To vše však zajistí lepší chuť, stravitelnost a delší trvanlivost chleba.
A jak tedy chléb připravit od začátku i s kváskem?
Na žitný kvásek (připravovaný po dobu 4 dnů) si připravte: 100 g celozrnné (tmavé) žitné mouky, 200 g teplé vody (40 °C). V další fázi budete potřebovat: 50 g žitného kvásku, 150 g celozrnné (tmavé) žitné mouky, 300 g teplé vody (o teplotě 40 °C). Na hlavní těsto si pak připravte: 270 g připraveného kvásku, 230 g žitné mouky (světlé nebo tmavé), 5 g soli, 5 g nahrubo mletého koriandru a trochu navíc na posypání bochníku, 20 g melasy, 15 g extraktu z ječného sladu, 90 g teplé vody (35 °C) a celá semínka koriandru na posypání chleba.
Postup: První den smíchejte 25 g tmavé žitné mouky s 50 g vody ve velké sklenici. Uchovávejte na teplém místě. Druhý, třetí a čtvrtý den přidejte dalších 25 g žitné mouky a 50 g teplé vody. Měl by vám vzniknout kvásek s bublinkami. Po posledním krmení nechte kvásek 24 hodin kynout. V další fázi smíchejte 50 g kvásku se 150 g mouky a 300 g vody. Směs nechte kynout na teplém místě 12-18 hodin. Připravte si malou formu na chléb a vymažte ji máslem. Dno formy posypejte několika celými semínky koriandru.
Smíchejte všechny zbylé ingredience a vypracujte poměrně hodně lepivé těsto. Vyklopte je na mokrou pracovní desku, namočte si i ruce a vytvarujeme tvar bochníku. Vložte ho do formy, přikryjte potravinovou fólií a nechte na teplém místě až 6 hodin kynout. Když bochník zdvojnásobí svůj objem, posypejte ho zbytkem drceného koriandru a vložte do trouby vyhřáté na 220 °C. Pečte 10 minut, pak teplotu snižte na 200 °C a pečte dalších 30 minut. Hotový chléb vyjměte z trouby a vyklopte na mřížku.
Náš tip: Pokud byste si rádi upekli domácí chléb, ale nemáte tolik času, zkuste třeba jednoduchý chléb bez hnětení podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Rbth.com
Cuisinefiend.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více