Jídelní rozmary slavných: Herečka Halle Berryová dodržuje ketodietu, miluje silný vývar a slabost má pro dušené jehněčí
28. 1. 2023 Historie a zajímavosti
Krásná afroamerická herečka a před dvaceti lety i „Bond girl“ Halle Berryová nemá dokonalou postavu zadarmo. Pravidelně cvičí a dodržuje vyvážený jídelníček. To ostatně musí i proto, že od mládí se potýká s cukrovkou.
Život jí změnila cukrovka
Cukrovka jí byla diagnostikována krátce poté, co Halle oslavila dvaadvacáté narozeniny. Tehdy musela ve svém jídelníčku udělat velké změny. „Bylo to jako přepnutí vypínače,“ přiznala. „Moje zdraví bylo v ohrožení. Rozloučila jsem se se sladkostmi a zákusy i s hodně sladkým ovocem.“ Jak se dočteme na hellomagazine.com, chutě na sladké uspokojuje borůvkami a malinami.
Vyhýbá se rafinovaným sacharidům, a to včetně chleba, rýže a těstovin. „Vím, že si někteří z vás nedovedou představit žít bez chleba,“ říká. „Ale je to stejně jako u cukru. Po delší době se vaše chutě změní,“ dodává.
Berryová se ve svém jídelníčku zaměřuje na tuky, bílkoviny, zeleninu a ovoce. Užívá také doplňky stravy, které jí pomáhají při tréninku a udržují svaly.
Mohlo by vás zajímat
Voda s citronem a káva s olejem
Halle začíná den velkou sklenicí vody s vymačkaným citronem. Teprve pak si dá snídani – často jí míchaná vejce s paprikou sypaná sýrem. Snídani ovšem také někdy vynechá a spokojí se pouze s kávou. Do ranní kávy si přidává tzv. MCT olej (ten je tělu prospěšný a nachází se například v kokosových ořechách, přepuštěném másle nebo v některých irských máslech). Údajně jeho konzumace napomáhá spalování tuků.
Po snídani přichází čas na pravidelné cvičení a poté na oběd či brunch. Obvykle je to steak nebo kuřecí maso se spoustou tmavé listové zeleniny, jako jsou špenát nebo kapusta, to případně herečka doplní ještě o dvě či tři vejce. Jako přílohu k masu si oblíbila šťouchaný květák s máslem. Někdy si v poledne vystačí se zeleninovým salátem.
Zelenina a ovoce jako svačinky
V průběhu dne Halle uzobává plátky čerstvě nakrájené zeleniny, jakou jsou okurky či celer. Ráda svačí i ovoce, a to borůvky, maliny, jahody či ostružiny.
Asi nepřekvapí, že Halle miluje avokádo, protože keto dieta je o konzumaci vysokého obsahu tuků. Z avokáda si dokonce připravuje i zmrzlinu. Na Instagramu sdílela recept. Připravuje se z avokáda, mandlového mléka, tučné smetany, umělého sladidla, citronové nebo limetkové šťávy, mátového extraktu a soli.
Herečka má ráda silný vývar z hovězích a buvolích kostí nebo kuřecích skeletů. Ten pije čistý a může ho mít několikrát denně, třeba i před spaním.
Berryová si také někdy dává chilli con carne, ale bez fazolí. Chutnají jí také „zoodles“ (cuketové nudle) s pestem a piniovými oříšky, parmazánem a rajčaty.
Dušené jehněčí je favorit
K oblíbeným večeřím Halle Berrové patří jehněčí. Často si dá jehněčí kotletu nebo dušené jehněčí s květákem, brokolicí a další zeleninou. Na dušené jehněčí budete potřebovat:
- 1 kg vykostěného jehněčího masa nakrájeného na kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 velké cibule, nakrájené na větší kusy
- 3 střední mrkve, nakrájené na centimetrové kousky
- 4 malé brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- ¼ l hovězího vývaru
- ¾ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 ½ lžičky mleté čerstvé petrželky
- 1 ½ lžičky jemně nakrájené pažitky
- ½ lžičky mletého čerstvého tymiánu
A jak na to? V litinovém kastrolu rozhřejete 1 lžíci oleje, přidejte maso a na středním ohni opékejte, dokud nezrůžoví. Vyjměte ho děrovanou lžící a dejte stranou. Do pánve přidejte cibuli, mrkev a zbývající olej. Za občasného míchání vařte 5 minut nebo dokud cibule nezměkne. Přidejte brambory, vývar, sůl, pepř a jehněčí maso a přiveďte k varu.
Mezitím předehřejte troubu na175 °C. Kastrol přikryjte, vložte do trouby a pečte 50–60 minut nebo dokud maso a zelenina nezměknou.
Děrovanou lžící vyjměte maso a zeleninu do velké mísy; dejte stranou a udržujte v teple. Šťávu z pánve přelijte do jiné mísy a také dejte stranou. V pánvi rozehřejte máslo, vmíchejte hladkou mouku a postupně zašlehejte šťávu z pánve. Přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte 2 minuty nebo do zhoustnutí. Vmíchejte petrželku, pažitku, tymián, maso a zeleninu a prohřejte.
Pokud zrovna „nemusíte“ jehněčí, vyzkoušejte podle našeho videoreceptu dušenou mrkev s vepřovým masem.
Zdroje informací: hellomagazine.com a hellomagazine.com.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přepuštěné máslo je v domácnosti užitečné a jeho příprava není složitá. Jeho domácí výrobou ušetříte
Desatero častých otázek a odpovědí na téma květák a jeho zpracování. Recepty a nápady na přípravu nejlepších květákových jídel
Jídelní rozmary slavných: Herec Danny DeVito rád vaří, těstoviny si připravuje vlastní čerstvé a umí to dokonale!
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelní rozmary slavných: Herec George Clooney není v jídle vybíravý. Potrpí si na rodinné večeře a pochutná si na tomhle rizotu
Jak zvýraznit chuť vývaru: Kosti, maso i zeleninu nejdříve předpečeme, výslednou chuť pak dotáhne koření i citron
Jídelní rozmary slavných: Sharon Stoneová pro krásnou postavu nepije alkohol a miluje lososa na asijský způsob