Retro okénko: Jak na legendární citronovou babetu? Buchtu "z hliníkové misky" vyrobíme doma snadno a bude lepší než kupovaná
27. 1. 2023 Historie a zajímavosti
Vzpomínáte na oblíbený jemný moučník s chutí a vůní citronového aroma? Narazit na něj dnes v běžném obchodě je téměř nemožné. Co je však snadné, to je domácí příprava citronové babety, díky které můžete zapomenout na přidané chemické látky a vychutnat si skvělou nadýchanou pochoutku v té nejčistší podobě.
Oblíbený moučník „Husákových dětí“
Citronová babeta se začala ve velkém vyrábět v sedmdesátých letech a jednalo se tehdy o jediný produkt svého druhu. Kvůli jemnosti a vysoké rozpadavosti se babeta pekla přímo v kulaté hliníkové misce, ve které se i prodávala, zabalená do celofánu. Byla tak ideální svačinou na cesty nebo rychlou snídaní pro celou rodinu.
Podle našeho průzkumu vyrábí citronovou babetu v současné době pouze 4 pekárny v republice a nejlevnější 250gramové balení se dá sehnat za 43 korun. Nejlevnější výrobek má ovšem také nejdelší seznam ingrediencí ve složení a není žádné překvapení, že většinu položek tvoří různé látky vylepšující chuť, vůni, vzhled i konzistenci výrobku, neboli různá "éčka".. Vyplatí se tedy naladit se na nostalgickou vlnu a upéct si tento jednoduchý třený moučník doma.
Mohlo by vás zajímat
Recept na citronovou babetu
Na formu o průměru 26 cm budete potřebovat 250 g polohrubé mouky, 220 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 100 ml oleje, 100 ml vody, 2 chemicky neošetřené citrony a špetku soli. Na polevu si připravte 180 g moučkového cukru, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci horké vody a 1 lžíci oleje. Dále pak bude třeba máslo a strouhanka na vymazání a vysypání formy. Jak na to?
Žloutky s cukrem utřete do pěny. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a po částech přimíchávejte do žloutkové pěny. Dále přidejte olej, vodu, šťávu z citronů (1 lžíci si nechte na polevu) a kůru z jednoho citronu. Vymíchejte hladké těsto. Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do těsta. Hotové těsto vlijte do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Citronovou babetu pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut. Špejlí vyzkoušejte, zda je propečená. Pokud se na špejli nalepí těsto, pečte dalších 5 minut a opět vyzkoušejte. Zatímco bude moučník chladnout, připravte si citronovou polevu.
K moučkovému cukru přidejte citronovou šťávu, horkou vodu a olej a vymíchejte hladkou polevu, kterou babetu potřete. Místo polevy lze také povrch posypat přes sítko moučkovým cukrem.
A jak obstojí domácí babeta v porovnání s kupovanou po finanční stránce?
250 g polohrubé mouky (6 Kč), 400 g moučkového cukru (14 Kč), 1 prášek do pečiva (4 Kč), 4 vejce (24 Kč), 100 ml oleje (6 Kč), 2 bio citrony (28 Kč), ostatní ingredience haléřových položek (1 Kč), energie (10 Kč) = 93 korun
Domácí babeta z tohoto množství ingrediencí bude přibližně 2,5x větší, než ta kupovaná. Nejlevnější průmyslový výrobek o stejné velikosti by stál přibližně 108 korun. Babetu se tedy vyplatí vyzkoušet nejen kvůli skvělé chutí domácího moučníku, ale také úspoře peněz.
Mohlo by vás zajímat
Další citronové moučníky
Citrusy dávají moučníkům neodolatelnou svěžest. Máte raději krémovější dezerty s citronovou příchutí? Vyzkoušejte třeba moučník politý citronovým želé se smetanovou náplní. Citronové muffiny či bábovka jsou velmi jednoduchou klasikou. Chcete-li však ohromit své blízké něčím opravdu luxusním, pusťte se do francouzského citronového koláče ozdobeného opečenými bílkovými špičkami.
Zdroje informací:
makova-panenka.cz
dvevtroube.blogspot.com
kosik.cz
albertdomuzdarma.cz
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Retro okénko: Jak na dokonalý rýžový nákyp se švestkami? S máslem, skořicí a citronovou kůrou chutná božsky
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Nejlepší polevy na cukroví: Jak na hříšně čokoládovou nebo hladkou citronovou?
Komentáře (2)