Jak jednoduše připravíme voňavou polévku z pečené zeleniny? Chuti pomůže vývar i správné koření, pak je polévka výborná
27. 1. 2023 Vaření
V zimě většinou chceme polévky, které prohřejí a zasytí. Patří k nim i polévka z pečené zeleniny, která nejen výborně chutná, ale i úžasně voní. Můžete využít i zásoby a zbytky. I tak vykouzlíte báječné jídlo.
Co patří do polévky z pečené zeleniny
Polévka z pečené zeleniny je velmi širokým pojmem. Záleží hlavně na tom, co je za roční období. Podle toho totiž vybíráme zeleninu, kořeníme ji a dáváme na pekáč do trouby. V létě máte možnost upéct rajčata, cuketu, teď v zimě je to spíš kořenová zelenina, dýně. Potraviny se díky pečení nádherně rozvoní.
Upéct můžete jeden druh zeleniny, když jich ale upečete několik, bude polévka chuťově pestřejší. Kromě toho tak můžete i zužitkovat potraviny, které zbyly ve spíži, nebo v lednici. Polévku můžete podle druhu doplnit o různé koření. Kromě obvyklého dochucení solí a pepřem, můžete sáhnout po tymiánu, rozmarýnu. Abyste polévce dodali pikantnost a prohřáli se, můžete podle chuti využít i zázvor, nebo třeba chilli.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit polévku z pečené zeleniny
Polévku z pečené zeleniny můžete připravit třeba následujícím způsobem. Přichystejte si na ni: 1 malou dýni hokkaido, 200 g mrkve, 100 g celeru, 100 g petržele, 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, lžičku tymiánu, 1 litr vývaru/vody, 100 ml smetany, máslo, olej, pepř a sůl. Případně se hodí petrželka nebo pažitka na ozdobu.
Jak na to? Troubu předehřejte na 170 °C. Česnek nechte ve slupce, zbývající zeleninu očistěte, nakrájejte (kromě cibule) na větší kostky a dejte do pekáče. Dýni rozřízněte napůl, vydlabejte semínka a zbytek pokrájejte na proužky (včetně slupky). Dejte na pekáč. Bude lepší, když kousky dýně položíte trochu bokem, po upečení ji totiž budete odebírat a mixovat. Všechnu zeleninu promíchejte s olejem, přidejte česnek a pekáč dejte do trouby. Zeleninu opečte do zlatova. Trvá to okolo půl hodiny.
Dýni dejte do mixeru a spolu s vyloupnutým česnekem a trochou vody/vývaru vše umixujte dohladka. Cibuli nakrájejte nadrobno. V kastrolu rozehřejte lžičku másla a cibuli na něm nechte zesklovatět, přidejte tymián a krátce orestujte. Zalijte vodou a přidejte zbytek pečené zeleniny. Před koncem varu přidejte smetanu, vše pořádně promíchejte, osolte, opepřete a ozdobte nasekanou pažitkou.
Mohlo by vás zajímat
Jak na chuťové varianty polévky s pečenou zeleninou
Variantou je ale také to, že všechnu zeleninu umixujete a vlastně připravíte krém. Ten pak můžete ozdobit lžicí zakysané smetany. Výborně chutná i s nasucho opraženými dýňovými semínky. Někdo si do polévky dává i na kostičky nakrájené a opečené pečivo (dává si u stolu každý sám).
K zimní zelenině patří také kapusta, kadeřavá, růžičková. To jsou další druhy zeleniny, která se dá skvěle využít v polévce. Navíc si dopřejete nové chutě a uděláte něco pro zdraví. Kapustičky, kedlubna a další potraviny, spolu s parmazánem vytvoří netradiční chutě a zasytí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak jednoduše a rychle připravit skvělou majonézu? Zkuste to podle videonávodu
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Španělská přesnídávková polévka fabada asturiana: Voní klobáskou a díky fazolím a chlebu fantasticky zasytí i velké jedlíky
Méně známá podzimní kořenová zelenina: Víte, jak využít v kuchyni pastinák?