Pečené brambory 10x jinak: V solné krustě budou chutnat jako právě vytažené z popela, s máslem si na nich fantasticky pochutnáme
1. 2. 2023 Vaření
Brambory jsou v Česku nejčastěji podávanou přílohou k masu i bezmasým pokrmům. Ty pečené v troubě si můžete udělat na mnoho způsobů a pokaždé budou skvělé, pokud dodržíte základní pravidla.
Jaký typ na brambory pečené v troubě?
S univerzálními bramborami typu B určitě chybu neuděláte, ale i typy A a C jsou vhodné pro některé úpravy.
Typ A obsahuje méně škrobu, je pevnější a nerozpadá se ani delší tepelnou úpravou. Tyto vlastnosti využijete při pečení brambor nakrájených na měsíčky a plátky.
Typ B se také nerozpadá a lze jej použít na pečení v jakékoli podobě.
Typ C má v sobě nejvíce škrobu, je moučnatý a po delším pečení se bude mírně rozpadat. Proto je ideální pro pečení vcelku a následné plnění. Hodí se ale i na hranolky, které se musí připravovat na vyšší teplotu, aby zůstaly uvnitř měkké a na povrchu byly křupavé.
Mohlo by vás zajímat
Základní pravidla pečení brambor
Pečení brambor je jednoduchá disciplína, ale i tak má svá pravidla, při jejichž dodržení bude výsledek dokonalý.
- Pečení syrových, nepředvařených brambor, které nejsou přikryté alobalem, vyžaduje troubu vyhřátou na vyšší teplotu, která zajistí, že brambory nebudou spíše dušené, ale krásně křupavé na povrchu a měkké a vláčné uvnitř. U klasické elektrické trouby je to teplota kolem 220 °C, v horkovzdušné troubě pečte na 200 °C.
- Rovnoměrného propečení dosáhnete, pokud budou brambory nakrájené na stejně velké kousky.
- Syrové brambory je třeba osolit až zhruba v polovině pečení. Sůl přidaná hned na začátku vytahuje vodu a brambory se začnou místo pečení dusit.
- Ze stejného důvodu se po omytí brambory musí důkladně osušit.
- Pečicí papír na plechu ušetří starosti s přichycením brambor a mytím.
Mohlo by vás zajímat
Pečené brambory pokaždé jinak
Brambory pečené v troubě se podávají k masitým i bezmasým pokrmům, ale i jako samostatný pokrm doplněný například o smetanový, jogurtový nebo tvarohový dip. Z koření se k bramborám hodí kmín, mletá paprika, majoránka, saturejka, tymián nebo rozmarýn, ale i různé kořenící směsi včetně grilovacího koření.
Pečené americké brambory
Kouzlo křupavých amerických brambor spočívá ve směsi koření obsahující sladkou papriku, drcený kmín, sušený česnek, oregano a kurkumu. Milovníci pikantnějších chutí mohou přidat i trochu mletého chilli. Dále se do směsi přidá sůl a tolik slunečnicového oleje, aby se v něm veškeré koření dalo snadno rozmíchat.
Očištěné a osušené středně velké brambory nakrájejte i se slupkou na měsíčky, smíchejte s trochou oleje (bez koření), rozprostřete na plech tak, aby se nepřekrývaly, a pečte přikryté alobalem na 200 °C asi 15 minut. Brambory dejte do mísy, smíchejte s kořenící směsí rozmíchanou v oleji a opět rozprostřete na plech. Pečte nepřikryté na 220 °C dozlatova, což bude trvat asi 20 minut. V polovině brambory promíchejte, aby byly rovnoměrně opečené.
Hranolky pečené v troubě
Nakrájené hranolky nechte ve studené vodě asi půl hodiny a následně opláchnete. Před pobytem v troubě je třeba je ještě důkladně osušit v čisté utěrce.
Osušené hranolky smíchejte s trochou oleje (stačí opravdu malé množství, hranolky nesmí v oleji plavat). Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C. Po 20 minutách hranolky osolte a promíchejte. Pečte dalších 15 – 20 minut dozlatova.
Bramborové dukátky
Dukátky nejsou nic jiného než brambory nakrájené na plátky a upečené s česnekem nebo oblíbeným kořením (sladká paprika, kmín, rozmarýn atd.). Zvláště u česneku a papriky je třeba dát pozor na delší pobyt v troubě nastavené na vysokou teplotu, neboť obě suroviny mají tendenci zhořknout.
Brambory nakrájejte na plátky silné asi 1 cm, zlehka potřete na plechu olejem a dejte péct na 200 °C asi 25 minut. Osolte, ochuťte kořením a pečte dalších 15 minut dozlatova. Chcete-li přidat prolisovaný česnek, udělejte to až na samý závěr pečení.
Brambory hasselback
Pod cizokrajným názvem se skrývá úprava velkých brambor pocházející ze Švédska. Mají-li brambory hezkou slupku, je efektní ji ponechat a pouze vydrhnout kartáčkem. Nakrojené plátky se mohou prokládat cibulí, česnekem, plátky slaniny či sýrem.
Větší bramboru položte mezi dvě vařečky a ostrým nožem ji nařezávejte na tenké plátky, které ovšem díky vařečkám nedoříznete až na podložku. Potřete olejem a dejte péct na 200 °C na asi 25 minut. Plátky od sebe šetrně oddělte, osolte, případně použijte další koření a pečte dalších 25 minut. Doba pečení je orientační. Závisí na velikosti brambor.
Brambory pečené v alobalu:
Mohlo by vás zajímat
Bramborové lupínky
Chipsy z trouby jsou jistě zdravější než ty přesolené kupované. Připravují se podobně jako bramborové dukátky včetně oblíbeného ochucení, pouze se krájí na velmi tenké plátky, nejlépe pomocí struhadla, aby byly všechny stejné.
Bramborové lupínky pečte na 200 °C asi 10 – 15 minut dozlatova a opět osolte a dochuťte až na samotném konci pečení.
Brambory pečené v soli
Milujete chuť brambor pečených v alobalu? Tato úprava se jí přiblíží.
Do pekáčku nasypte sůl tak, aby přikrývala dno a vyskládejte na ni očištěné a osušené brambory i se slupkou těsně k sobě. Zasypte větším množstvím soli, až budou brambory pokryté i shora. Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C minimálně 1 hodinu (podle velikosti brambor). Ihned po upečení rozbijte solnou krustu a na rozkrojené brambory dejte plátek másla.
Pečené šťouchané brambory
Pečení předvařených a rozšťouchaných brambor jim dodá další rozměr. Doplnit je můžete o vyškvařenou slaninu, osmaženou cibulku nebo pórek a nastrouhaný sýr.
Omyté brambory uvařte ve slupce v osolené vodě téměř doměkka, na plechu vyloženém pečicím papírem je nahrubo rozšťouchejte nebo rozmačkejte vidličkou a rozprostřete. Osolte podle chuti, případně poklaďte dalšími ingrediencemi a pokapejte rozpuštěným sádlem nebo olejem. Dejte péct na 200 °C na asi 20 minut.
Mohlo by vás zajímat
Pečené bramborové rösti
Švýcarský pokrm rösti složený jen z nastrouhaných brambor, soli, oleje na smažení a případně škrobu, se obvykle připravuje na pánvi, z trouby však bude o něco zdravější.
Nahrubo nastrouhané brambory osolte a nechte pár minut pustit vodu, kterou rukama vymačkejte. Nejdou-li vytvarovat placičky, přidejte malé množství bramborového škrobu. Placičky vyskládejte na plech potřený trochou oleje a také shora je olejem pokapejte. Pečte na 200 °C dozlatova, což bude trvat asi 25 minut. V polovině pečení bramborové rösti obraťte.
Tip na závěr:
Plněné pečené brambory podle Jamieho Olivera
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více