Holka u plotny radí: Jak na křehký škvarkový koláč s rybízovým džemem? Těsto je potřeba dobře vychladit, pak je práce snadná
31. 1. 2023 Vaření
Čas zabijaček a masopustu je v plném proudu. Pojďte si tedy dnes se mnou zavzpomínat na oblíbenou surovinu našich babiček, na škvarky, a upečte si nádherně voňavý a křehký škvarkový mřížkový koláč. Práce s těstem je snadná a výsledek vás svou chutí mile překvapí.
Škvarky ze zabijačky
Jak už jsme psali v našem předchozím článku, křupavé škvarky jsou jednou z typických zabijačkových pochoutek a milují je snad skoro všichni. K dostání jsou samozřejmě v supermarketech celoročně, ale přece jenom v zimě máme na tučnější jídla větší chuť. Pokud si rádi připravujete škvarky doma sami, a je to jistě levnější a mnohdy i chutnější varianta, přečtete si v našem článku, jak na to. A potom, když už budete mít dozlatova vyškvařené kousky sádla doma, můžete se pustit do vaření a pečení. Typickými pochoutkami ze škvarků jsou pagáčky, škvarkové placky či tyčinky nebo oblíbená škvarková pomazánka.
Zejména v pečivu je použití sádla nebo škvarků výhodné, protože výsledný produkt, ať už slaný nebo sladký, má křehkou konzistenci a vydrží díky tomuto tuku déle vláčný. Možná si mnozí vzpomínáte, jak jsem v tomto svém seriálu před Vánocemi pekla škvarkové cukroví. Kombinace křehkého těsta a pikantní marmelády je výborná a za sebe ji mohu jedině doporučit. Navíc, sádlo vychází levněji než stále se zdražující máslo. Právě proto vám dnes nabízím škvarkový mřížkový koláč. Recept jsem získala opět od tchyně mé sestry, babičky Zdeničky. Ale trochu jsem si jej upravila po svém. Tak třeba zkuste a uvidíte, jak doma uspějete.
Mohlo by vás zajímat
Škvarkový mřížkový koláč
Nejdříve si připravte těsto. Na to potřebujete následující suroviny:
*250 g mletých škvarků
*250 g cukru moučka
*350 g polohrubé nebo hladké mouky (obojí je možné)
*2 vejce
*2 lžíce mléka
*1/2 prášku do pečiva
*skořici, badyán a hřebíček
*rybízový džem na potření
Jak na to? Všechny suroviny na těsto smíchejte. Škvarky se hnětením trochu zahřejí a těsto bude měkké. Nechte je proto řádně vychladit, nejméně dvě hodiny. Pak část těsta (zhruba jednu třetinu) dejte bokem na mřížky a ozdoby.
Zbylé těsto vyválejte na plát a opatrně je pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Z odloženého těsta vyválejte další plát a rádýlkem nakrájejte pruhy, případně vykrajovátkem vykrojte květinky či jiné tvary. Těsto na plechu řádně potřete džemem a ozdobte mřížkami a případně různými vykrojenými tvary. Pečte v předehřáté troubě při 180 stupních dozlatova. Trvá to asi půl hodinky. Poté koláč opatrně vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Pocukrujte a podávejte.
Moje tipy:
- Co se týká koření, stačí i samotná skořice. Na těsto použijte 1-2 lžičky. Případně lze použít směs perníkového koření, chutná to také skvěle a koláč se úžasně provoní.
- Zkoušela jsem těsto jak z hladké, tak z polohrubé mouky. Z té hladké je jemnější, z polohrubé křehčí.
- Škvarkové těsto obecně, ať už jde o cukroví nebo o tento koláč, vyžaduje vychlazení. Pokud je pokojové teploty, špatně se s ním pracuje. Je-li vychlazené, je práce snadná, těsto je pěkně měkké a dobře se vyvaluje, občas je nutné je na vále podsypat moukou.
- Těsto můžete dát buď na plech, vyložený pečicím papírem, nebo do koláčové formy, jako jsem to udělala já. V tom případě vám ale část těsta zbude. Nevadí, dejte ji do mrazničky a použijte jindy.
- Jakmile vložíte těsto na plech nebo do formy, okraje ještě upravte. Například ve formě odkrojte přečnívající části.
- Pokud by položení mřížek vznikaly nějaké méně pohledné spoje těsta, můžete je "zamaskovat" vykrojenými květinkami. Tak jsem to ostatně udělala také já.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Ajvar je pikantní zeleninová směs, kterou využijeme na topinky, špagety nebo pizzu. Poradíme, jak vyrobit ajvar doma
Ajvar pochází ze Srbska, rozšířil se v zemích bývalé Jugoslávie a na Balkáně. Základem ajvaru jsou pečené červené papriky, lilky a nepovinně rajčata.… Číst více
Pizza podle Masterchefa potřebuje omáčku z čerstvých rajčat, buvolí mozzarellu a pár facek!
I když se pizza jeví jako poměrně jednoduchý a… Číst více
Pečeme s Ivou: Vyzkoušejte jednouchou nahou pizzu scondita! Je skvělá i na snídani
Po vánočním období, tak bohatém na dobroty všech… Číst více
Oblíbenou bazalku můžeme snadno pěstovat za oknem i na zahrádce. V těchto receptech najde ideální uplatnění
Na zahrádky ji lze sázet až od poloviny května, protože je citlivá na nízké teploty. Vyžaduje slunnou polohu a kyprou dobře prohnojenou půdu. Nesnáší… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
Jak se nezbláznit v kuchyni? Zapojte děti! S recepty pro nejmenší to půjde hravě
"Mami, co bude dneska k večeři?" A je to tady… Číst více
Byliny v kuchyni: Oregáno je skvělé na pizzu i k léčbě svalových křečí
Je nedílnou součástí provensálské kořenící směsi… Číst více
Historie neapolské pizzy: Oblíbená Margherita dostala název podle mlsné šlechtičny
Je všeobecně známo, že Italové považují tuhle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
Holka u plotny radí: Jak na levné a výborné cukroví z vepřových škvarečků? S rybízovým džemem chutná fantasticky
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 6 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Uhlířina – prostý pokrm z těstovin a brambor vyjde jen na 40 Kč a zasytí celou rodinu
Jak doma vyrobit škvarky, aby byly voňavé a dokonale křupavé? Pomáhá fígl s mlékem, ale důležité je i správné krájení
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní