Gougères aneb sýrové jednohubky z odpalovaného těsta. Pečou se jako věnečky a chutnají famózně
4. 2. 2023 Vaření
Na první pohled vypadají gougères jako klasické malé kobližky, chutí vás ale překvapí. Tyto malé bochánky jsou totiž slané, a navíc se dělají z odpalovaného těsta, což je víc přibližuje k větrníkům nebo profiterolkám. Sýr přidaný do těsta z nich ovšem udělá vynikající chuťovku.
Nejlepší pohoštění nejen k vínu
Chcete připravit nějaké netradiční pohoštění třeba pro návštěvu nebo jen tak na večer k vínu? Přímo ideálním kandidátem jsou gougères (čtěte gužér). Tyto malé slané buchtičky jsou k tomuto účelu jako stvořené. Právě k vínu se tradičně podávají v zemi svého vzniku, ve Francii, konkrétně v Burgundsku. V této oblasti vínu zasvěcené se gougères servírují k vínu přímo ve vinařských sklepech při degustacích. Nejlepší jsou prý s místními vyhlášenými bílými víny z oblasti Chablis.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Populární francouzské pečivo
Gougères jsou ve Francii oblíbeným slaným pečivem, které se pyšní dlouhou historií. Někteří tvrdí, že je prý do Francie již v 16. století přivezla Kateřina Medicejská z Itálie, což by odkazovalo na jejich příbuznost s italskými profiterolkami. Obecně se však má za to, že vznikly až v 19. století v městečku Tonnere, kde je upekl místní pekař a cukrář pan Liénard. Ať už je pravda jakákoliv, francouzské městečko je s těmito slanými bochánky neoddělitelně spojeno, a dokonce tu pořádají i slavnosti na jejich počest.
Gougères jsou vláčné díky sýru
Gougères se připravují v mnoha verzích. Společný je jim sýr přidaný do odpalovaného těsta, díky němuž jsou bochánky uvnitř krásné vláčné a měkké, což vytváří příjemný kontrast ke křupavému dozlatova vypečenému povrchu. Obvykle se používá strouhaný sýr Gruyère, Comté nebo Emmentaler, jsou ovšem i další verze, třeba se sýrem s modrou plísní nebo s čedarem.
O dochucení těsta se postará muškátový oříšek a pepř. Někdy se dělají gougères i plněné houbami, hovězím masem či šunkou. Ty bývají o trochu větší, v průměru mají kolem 10-12 cm. Často pak ani nemají tvar bochánků, ale těsto se peče v koláčové formě.
Originální gougères jsou ovšem malé, mívají kolem 3-4 cm. Podávají se teplé i studené – teplé jako předkrm se salátem, studené k aperitivu. Teplé jsou ale díky rozteklému sýru přece jen o trochu chutnější. Na chuti jim navíc přidá, když je sýrem ještě posypete na povrchu. Jejich příprava je překvapivě velmi snadná, láká-li vás tedy je vyzkoušet, určitě neváhejte. Upéct si je můžete třeba podle následujícího originálního receptu.
Budete potřebovat: 240 g vody nebo mléka, 85 g másla nakrájeného na malé kousky, 1/2 lžičky soli, 130 g hladké mouky, 4 velká vejce, 115 g najemno nastrouhaného sýra Gruyère, plus další na posypání, špetku muškátového oříšku, špetku čerstvě mletého černého pepře, vejce prošlehané s 1 lžící vody na potření gougères.
Postup: V kastrolu smíchejte vodu (nebo mléko), máslo a sůl. Zahřejte a počkejte, až se máslo rozpustí. Odstavte z ohně a přidejte mouku. Pomocí vařečky důkladně vmíchejte mouku, aby nezůstaly v těstě hrudky. Opět vraťte hrnec a za stálého míchání těsto vařte/odpalujte, dokud se vše nespojí v soudržnou hmotu a nevznikne hladké těsto. Pokud máte teploměr, odpalujte, dokud těsto nedosáhne teploty 80 °C. Pak těsto přendejte do kuchyňského robota a hněťte, dokud teplota neklesne na 63 °C.
Poté do těsta za stálého šlehání postupně jedno po druhém přidávejte vejce. Další přidejte až tehdy, kdy se přechozí zapracuje do těsta. Přidejte strouhaný sýr, muškátový oříšek a černý pepř a opět zapracujte do těsta. Těsto přendejte do cukrářského sáčku s velkým hvězdicovým nástavcem. Předehřejte troubu na 200 °C. Na plech vyložený pečicím papírem pak nastříkejte v dostatečných rozestupech malé bochánky. Těsto vyjde na asi 20 gougères. Potřete je vajíčkem smíchaným s vodou a posypejte strouhaným sýrem. Pečte, dokud nejsou gougères nafouklé a zlatohnědé, asi 20 až 25 minut. Vypněte troubu, pootevřete dvířka a nechte ještě 30 minut v troubě odpočívat.
Náš tip: Máte-li raději sladké, zkuste si upéct z odpalovaného těsta třeba tyto nadýchané věnečky.
Zdroje informací:
Papillesetpupilles.fr
Seriouseats.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Slané chuťovky se škvarky: Křupavé škvarkové tyčinky nebo babiččiny škvarkové placičky jsou křehké a chutnají skvěle
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Komentáře
5. 2. 2023 11:14