Slovenská kapustnica v zimě krásně prohřeje a zasytí. Kapustu byste v ní hledali marně
8. 2. 2023 Vaření
Zima je tu v plné síle, a tak potřebujeme vydatná jídla, která nás krásně prohřejí. Mezi taková patří slovenská kapustnica. Nemusíte se bát, že byste měli jíst kapustu. Tahle polévka je ze zelí a je podobná naší zelňačce.
Zelňačka a kapustnica jsou příbuzné polévky
Přestože kapusta je vynikající zelenina, řada lidí se jí vyhýbá. Něco jiného je to ale v případě zelí. To milujeme na všechny možné způsoby, polévky nevyjímaje. Naše zelňačka je výborná a oblíbená.
A tady někdy vzniká trochu mýlka. Někdo si myslí, že kapustnica je z kapusty. Jedná se ale o slovenský název polévky. A v překladu ze slovenštiny znamená kapusta zelí. A co se týká polévky, jedná se vlastně tak trochu o variantu naší zelňačky. V čem se obě polévky liší? Pokud byste to chtěli vysvětlit jednoduše, tak kapustnica je hustší. Je v ní více surovin.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do kapustnice
Základem kapustnice je kysané zelí, mletá paprika, cibule, uzené maso, klobásy, případně sušené houby. Pokud chtějí na Slovensku připravit slavnostní verzi, přidávají sušené švestky. Takto se podává třeba o Vánocích.
U nás se k zelňačce podává chléb, případně brambory. Ke kapustnici si je můžete dát také. Případně pokud byste si chtěli hodovat jako na Slovensku, tak si k nim připravte halušky, nebo třeba těstoviny zvané „papcun“.
V případě papcunu se vlastně jedná o „kápání“ neboli strouhání. Stačí na něj smíchat 1 vejce, sůl a hrubou mouku, a vytvořit pevnou kouli. Vezměte si struhadlo a strouhejte těstoviny do misky. Aby to bylo snazší, můžete si vzít na pomoc trochu mouky. Před zavařením do vody dejte těstoviny do sítka a párkrát do něj klepněte, aby se vysypala přebytečná mouka. Pak už jen dejte vařit vodu, osolte ji, vložte těstoviny, a vařte. Pokud těstoviny zaschnou, je třeba je vařit déle. Ochutnejte, a zjistěte, jestli už jsou dostatečně uvařené. Pak je vyndejte přes děrovaný cedník.
Jak na slovenskou kapustnici
Na slovenskou kapustnici budete potřebovat: 300 g kysaného zelí, 1 l nálevu ze zelí, 2 hrsti sušených hub, 4 klobásy (různé druhy), 600 g uzeného masa, 3 lžíce másla a 2 lžíce hladké mouky.
Jak na to? Houby namočte do teplé vody a nechte tak alespoň čtvrt hodiny. Pak je dejte vařit zhruba na dvacet minut. Uzené maso dejte do hrnce, zalijte vodou a vařte do měkka. Pak ho nařežte na kostičky. Zelí s nálevem dejte do hrnce, přilijte částečně uvařené houby, přidejte maso a vodu, ve které se vařilo, a vše dovařte. V kastrůlku na másle osmahněte mouku do světlé jíšky, a zalijte trochou vody a rozvařte ji. Vlijte do zelňačky a povařte. Klobásu nakrájejte na kolečka a dejte ji do polévky. Nechte projít varem. Můžete podávat.
Jak ozvláštnit kapustnici
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na rychlé kysané zelí ze sklenice: Příprava se dá zvládnout v pohodě i v panelákovém bytě. Ta chuť za to rozhodně stojí
Vitaminy ve skle: Naložené křenové zelí nás v zimě pomůže zásobit vitaminy a ochránit si zdraví
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů