Jak připravit nejoblíbenější knedlíčky do polévky: Představujeme nejlepší recepty na knedlíčky játrové, sýrové, drožďové i krupicové
10. 2. 2023 Vaření
Když dáme knedlíčky do polévky, hned získá i obyčejná polévka úplně jiný ráz a stane se luxusnější. Obzvlášť, když do ní dáte ty nejoblíbenější. Které to jsou a jaké další varianty knedlíčků můžete dát do polévky?
Jaké knedlíčky do polévky
Polévka vás může dobře zasytit a prohřát. Teď v zimě si pořádně horkou a výživnou vychutnáváme více než kdy jindy. Pokud máme doma děti, určitě je první otázka: „ A budou v ní nudle nebo knedlíčky?“
Obojí je lákavé, ale v případě knedlíčků si můžeme pořádně vyhrát. Máme tu několik druhů knedlíčků ze sýru, dále vajíčkové, krupicové, ze zeleniny, a pak jsou tu samozřejmě i ty nejoblíbenější, tedy játrové. Jen při vzpomínce se člověku hned sbíhají sliny.
Mohlo by vás zajímat
Játrové knedlíčky do polévky
Začněme těmi nejlepšími. Možná si pod nimi představíme babiččiny knedlíčky do polévky a nejspíš byly právě játrové. Na to, aby tyto knedlíčky dopadly co nejlépe, tedy nejen aby byly chutné, ale hlavně aby se nerozvařily, aby nebyly tvrdé, je třeba pár triků.
Jak připravit játrové knedlíčky? Potřebujete na ně 100 g jater, 1 vejce, 1 stroužek česneku, zhruba 100 g strouhanky, větší špetku majoránky, sůl a pepř. Jak na to? Pokud máte vepřová nebo hovězí játra, tak je odblaňte, s kuřecími to dělat nemusíte. Játra rozmixujte, a pak je vložte do misky. Rozklepněte k nim vejce.
Česnek utřete se solí, přidejte ho k játrům, opepřete, přidejte ve dlani rozemnutou majoránku, a promíchejte. Někdo do směsi přidává najemno nakrájenou čtvrtinu cibule. Jiný cibuli ještě před smícháním s ostatními ingrediencemi osmahne na trošce tuku do zlatova. Do směsi přidejte tolik strouhanky, aby ji zahustila. Chvíli vždy počkejte. Když by strouhanky bylo moc, byly by knedlíčky tvrdé.
Z hmoty vytvořte rukama namočenýma ve vodě asi 2cm kuličky. Nechte je asi půl hodiny odpočinout na talířku. Pak je můžete dávat do vařící polévky. Nejdříve zkuste hodit jeden, abyste zjistili, jestli konzistence vyhovuje, jinak ty další případně zahustěte více. Knedlíčky je třeba vařit zhruba 3-5 minut.
Knedlíčky krupicové
Mezi bezmasé knedlíčky do polévky patří třeba ty z mouky. Nejčastěji je řeč o krupicových knedlíčkách, většinou se ale připravují jako noky nebo kápání do polévky. Jemné knedlíčky si můžete snadno připravit smícháním jednoho vejce, lžíce oleje, krupice dle potřeby a soli. Krupicové knedlíčky můžete doplnit o nasekanou petrželku nebo pažitku, případně doplnit o drcený kmín a trochu nastrouhaného muškátového oříšku.
Masové knedlíčky do polévky
Kromě játrových knedlíčků je možné připravovat i další masové knedlíčky. Tentokrát můžou hrát místo jater hlavní roli morek, prejt, ale i škvarky. Tyto knedlíčky polévku krásně rozvoní. Na škvarkových knedlíčcích do cibulačky je vidět, že díky drobné změně, můžete přitáhnout k polévce i ty strávníky, kterým by třeba cibulačka jinak nevoněla.
Vaječné knedlíčky do polévky
Možná to nevíte, ale míchaná vejce se dají dát i do polévky v hezčí formě, než že jen přesunete směs vajíček z pánvičky do polévky. Z míchaných vajíček, cibulky, petrželky a strouhanky mohou vzniknout i vaječné knedlíčky.
Drožďové knedlíčky do polévky
Mezi další velmi oblíbené knedlíčky patří drožďové. Na jejich přípravu potřebujete cibuli, droždí, mléko, sůl, česnek, majoránku a vajíčko. Po zchladnutí přidáte strouhanku a jednoduše připravíte drožďové knedlíčky.
Mohlo by vás zajímat
Sýrové knedlíčky do polévky
Kromě obvyklejších knedlíčků si můžete přichystat i ty méně obvyklé. Využijete na ně různé druhy sýrů, jako je třeba hermelín, eidam, případně ricottu. Kromě toho v nich chuť báječně doplňují voňavé bylinky (petrželka, pažitka, nebo například majoránka).
Mohlo by vás zajímat
Zeleninové knedlíčky do polévky
Knedlíčky mohou být připraveny i z různých druhů zeleniny. Ať už se jedná o bramborové (se syrovými nebo uvařenými bramborami), dále například mrkvové (z uvařené mrkve), ale i třeba květákové knedlíčky. Ty se připravují z vařeného květáku, vejce, másla a strouhanky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den francouzské omáčky
Traduje se, že francouzských opravdu mateřských omáček je celkem pět. Jsou to bešamel, velouté, espagnole, holandská a rajčatová. Z nich je možné… Číst více
Tajemství elixíru dlouhého života? Střeží ho mniši z kláštera Grande Chartreuse
Dějiny alchymistického umění pamatují řadu… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Velikonoce ve Francii: Na stole nesmí chybět chřest s vajíčky a majonézovou omáčkou. Jak na to?
Velikonoce jsou ve Francii významným svátkem, a… Číst více
Chutě slavných: Napoleon Bonaparte snídal kuře, bál se fazolek a miloval čerstvé mandle, kterých klidně spořádal celý talíř
Milovaný i nenáviděný francouzský vojevůdce,… Číst více
Cukrářka Míša Landová poradí, jak na dokonalé makronky s arašídy a mléčnou čokoládou
Francouzské elegantní a pestré makronky se na… Číst více
Ve Francii zakázali prodej pálivých českých chipsů, jsou prý nebezpečné pro zdraví. Varujeme před tím, brání se výrobce
Výzva na internetu, chipsy s vysokým obsahem… Číst více
Lékařka Kateřina Kotíková k zakázaným českým chipsům: Po požití většího množství chilli hrozí zvracení i šok, pomoci může mléko
Francouzská média minulý týden informovala o… Číst více
Malá útrata nebo nedostatečné spropitné, důvody, proč vás do některých restaurací v Saint-Tropez nepustí
Slavný filmový četník by se divil. V jeho Saint… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Polévkové koření bývá plné soli a umělých přísad. Vyrobte si vlastní za pár korun!
Francouzská cibulačka: Božský vyprošťovák, který se dostal z tržiště až na královský stůl