Jak si doma vyrobit nejlepší sádlo a škvarky? Záleží na správném krájení a pomáhá i fígl s mlékem, říká řezník Jirka z Jablonce
17. 2. 2023 Rozhovory a reportáže
Jednou z posledních věcí, která se na zabijačkách dělá, je příprava sádla. Dříve se lidi v kuchyni bez sádla neobešli. Sádlo můžete buď mít čisté nebo se škvarky, případně si můžete i vyrobit samotné škvarky. Jak na to, jsme se zeptali řezníka Jiřího Nového z Jablonce nad Nisou.
Všestranné sádlo
Sádlo je živočišný tuk. Nejběžnější je sádlo vepřové, ale běžně se můžete setkat i s husím a kachním. Využijete ho jak v teplé (vaření a smažení), tak ve studené kuchyni, ale využití najde i v kosmetice a lékařství. Mnoho mastí má právě sádlový základ.
Výroba sádla vypadá možná pro někoho složitě, ale zvládnete to i doma a takový dobrý kváskový chléb namazaný osoleným sádlem se škvarkama a posypaný nadrobno nakrájenou cibulí je lahůdka.
„Jako dítě jsem s tatínkem chodil po domácích zabijačkách a pomáhal jsem mu,“ začal své vyprávění pro Toprecepty.cz řezník Jiří Nový z Jablonce nad Nisou.
Mohlo by vás zajímat
Z hřbetu nebo z břicha?
Sádlo najdete pod kůží v břišní dutině nebo na hřbetě. Nejdříve se musíme kůže musíte zbavit. Trochu to připomíná filetování ryby. Najdete si přechod kůže a sádla, zakrojíte a pak sádlo z kůže stáhnete.
Dejte si záležet, aby z druhé strany ani nemělo sádlo žádné maso, pak by se vám připalovalo. „Pokud neplánujete sádlo používat i při sladkém pečení, tak tam však kousky masa můžete nechat, sádlo má pak masitější chuť, někdo to tak má rád," vysvětlil pro Toprecepty.cz řezník Jirka.
Na škvaření je nejlepší sádlo hřbetní, to jsou rovné bílé pláty tuku, proto se mu někdy říká řemenové. Podle kvality vykrmení může být vrstva sádla vysoká až 10 cm. „Pokud se dostanete k tzv. plstnímu sádlu (najdete ho kolem ledvin), tak můžete použít i to. Po vyškvaření je totiž krásně jemné, bílé a bez zápachu,“ dodává Jiří Nový.
Mohlo by vás zajímat
Jemné sádlo chce čas
Pláty nakrájejte na silnější kostičky. „Pro lepší manipulaci se sádlem ho můžete nejprve nechat v lednici ztuhnout,“ prozradil domácí trik zkušený řezník. Velikost kostiček by měla být asi 1,5 x 1,5 cm, jinak by škvaření trvalo příliš dlouho. „Platí, že čím víc si dáte při krájení záležet, tím více sádla získáte a také budete mít škvarky křupavější,“ objasnil Nový.
Nakrájené sádlo dejte do hlubší pánve či hrnce se silnějším dnem (aby se vám to nepřipalovalo), podlijte naběračkou vody a pomalu zahřívejte. Až se voda odpaří, začne se tuk rozpouštět. Nechte sádlo škvařit asi hodinu a občas s ním zamíchejte.
„Ideální teplotu poznáte tak, že se sádlo nepřipaluje, ale jen krásně „šumí,“ prozradil fígl pro Toprecepty.cz Jiří Nový. „Rozpuštěné sádlo můžete pravidelně odebírat, ale vždy ho trochu v hrnci nechte, abyste zabránili připékání škvarků,“ upozornil řezník.
Na cedníku vám zůstanou zlatavé škvarky. Část jich můžete přihodit k nějakému sádlu, tak získáte škvarkové sádlo ideální na namazání na chleba.
Takto připravené škvarky můžete hned jíst – jen tak nebo z nich připravit škvarkovou pomazánku nebo placky.
Vyškvařené sádlo skladujte v uzavřené nádobě v lednici nebo chladné spíži. Sádlo totiž nasává okolní pachy a mohlo by se znehodnotit. Hodí se buď klasické zavařovací sklenice nebo speciální keramické hrnce na sádlo – „sádláky“.
Alternativy přípravy sádla
Výše uvedené je základní recept přípravy sádla, tak jak to dělávaly nejspíše naše maminky či babičky. Díky chytrým pomocníkům si to však můžeme ještě zjednodušit. K výrobě sádla totiž můžete použít i troubu nebo pomalý hrnec.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak si doma vyrobit nejlepší sádlo a škvarky? Záleží na správném krájení a pomáhá i fígl s mlékem, říká řezník Jirka z Jablonce
Pečeme s Ivou: Rychlé sádlové housky pro všední den. Do hodinky je máte na stole!
Jak na domácí sádlo a křupavé škvarky bez námahy? Sáhněte po pomalém hrnci
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na vepřové škvarky a sádlo pečené v troubě: Pomalé pečení a odebírání tuku se postará o dokonalý výsledek
Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?
Cena másla padá dolů! Odborník ale radí: Pozor na méně kvalitní, přehnětené zahraniční tuky, mohou způsobit problémy při pečení!