Jak na kuře na zelenině: Dopřejte si ho v mnoha obměnách. Upečte ho na kořenové zelenině i na zelí
16. 2. 2023 Vaření
Kuře miluje většina z nás, ale ne pokaždé býváme při jeho přípravě kreativní. Výbornou variantou je třeba kuře na zelenině. Kterou zeleninu využít, abychom si dopřáli změnu a čím tento pokrm dochutit?
Jak na kuře na zelenině
Kuře bývá na našich stolech poměrně často v nejrůznějších úpravách. Někdy si dopřáváme kuře celé, jindy volíme jeho části. Zelenina přitom nemusí sloužit jako obloha, ale může se jednat o významnou součást pokrmu. Dobře maso chuťově doplní, ale i barevně rozsvítí.
Mohlo by vás zajímat
Kuře na kořenové zelenině v jednom pekáči
Jídla z jednoho pekáče, případně jiné nádoby, jsou velmi populární, hlavně pro jednoduchost přípravy. A je vlastně jedno, jestli se jedná o obyčejný hrnec, pekáček, litinový, nebo případně o pomalý hrnec. Při přípravě pečeného kuřete s kořenovou zeleninou v jednom pekáči můžeme využít celé rozporcované kuře, ale i jen prsní, nebo stehenní řízky. Hodí se mrkev, petržel, celer a cibule. Chuť dodá nejen masový vývar, ale i nové koření, pepř, bobkový list, i tymián.
Náš tip: Přichystejte si kuřecí maso na kořenové zelenině.
Mohlo by vás zajímat
Kuře na zelí
Ke kuřeti se hodí jakýkoliv druh zeleniny. Méně obvyklé je kuře na zelí. Tento recept má několik podob. Kromě zelí se na něj využívá česnek. Někdy se dává do zelí, jindy se utře se solí a potírá se jím kuře. Co budete potřebovat na přípravu? 1 naporcované kuře, 500 g kysaného zelí, 100 g anglické slaniny, 1 větší cibuli, 6 stroužků česneku, červenou papriku a sůl.
Jak na to? Troubu předehřejte na 200 °C. Zelí dejte do cedníku a nechte ho vykapat. Pak ho pokrájejte na menší kousky. Cibuli rozpulte a nakrájejte půlkolečka. Česnek prolisujte se solí a paprikou. Kuře rozporcujte, a potřete směsi prolisovaného česneku. Připravte si pekáček, rozložte do něj zelí a na něj plátky cibule. Na cibuli dejte rozporcované a okořeněné kuře. Navrch rozprostřete plátky slaniny. Pekáč dejte do trouby a pečte, dokud není kuřátko měkké. Můžete i kuře zakrýt alobalem. Průběžně kontrolujte stav pečení. Ke kuřeti na zelí se hodí hlavně bramborové přílohy. Ať už se jedná o bramborovou kaši, bramborový knedlík, nebo výborné lokše.
Náš tip: Které koření můžete využít na kuře? Kromě základu ze sladké papriky, česneku a soli, můžete zvolit i další koření, jako je drcený kmín, zázvor, můžete použít i trochu černého pepře, kurkumy, kardamomu, muškátového ořechu, chilli, hodí se i menší množství tymiánu nebo rozmarýn.
Kuře pečené na zelenině s bramborami
Tato varianta nabízí dvě velmi vyhledávané ingredience: pečené kuře a pečené brambory v lahodné podobě. Lákavá a vizuálně přitažlivá směs je doplněna o cibuli, česnek, papriky, cukety a rajčátka. To vše zalité vývarem a smetanou. Chuťový zážitek doplňuje oregano a bazalka. Pokud bychom chtěli ještě více chutí, můžeme k restování zeleniny přidat na kousky nakrájenou anglickou slaninu.
Náš tip: Připravte si toto kuře pečené v zelenině.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Oběd na neděli: Připravte si voňavé senegalské kuře na cibuli a citrónu, doplněné olivami
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Staročeské placky lokše jako dokonalá přílohou k huse, kachně i ke kuřeti. Jsou levné, dobré a příprava je snadná