Výborné fazole pod peřinkou: Zapečené s rajčaty, uzeným nebo hovězím chutnají fantasticky
20. 2. 2023 Vaření
Fazole většinou připravujeme na plotně, ale jdou dát i do trouby a zapéct. Máme pro vás fazole s uzeným, provensálskou zapečenou variantu, ale také mexické fazole. Využijte inspirace a zpestřete si jídelníček.
Fazole v kuchyni
Odhaduje se, že na světě je přes 300 druhů fazolí. Mezi nejoblíbenější patří bílé fazole, purpurové, barevné, adzuki, a také třeba mungo.
Fazole jsou poměrně oblíbené luštěniny. Pokud nepoužíváte zelené fazolky (mladé plody fazolí), je třeba tyto luštěniny předem namočit ve studené vodě (nejlépe přes noc). Problém, který s nimi můžeme mít, je nadýmavost. Tu lze omezit právě namáčením, ale i přidáním různých bylinek, jako je kmín, oregano, fenykl, tymián, bazalka, zázvor, majoránka, koriandr, nebo také máta.
Mohlo by vás zajímat
Provensálské zapečené fazole
Fazole nemusíte vždy kombinovat s masem, výborné jsou i se zeleninou. Když budete vybírat vhodný druh pro toto bezmasé jídlo, chuťově ideální jsou bílé fazole. Fazole s rajčaty jsou v tomto pokrmu doplněny o provensálské bylinky, mezi které patří hlavně tymián, oregano, bazalka, rozmarýn, majoránka, někdy ve směsi najdete také saturejku, levanduli, šalvěj, estragon, nebo také fenykl. Jídlo výborně chutná s domácím pečivem.
Náš tip: Připravte si zapečené fazole s rajčaty.
Zapečené fazole s uzeným
Tentokrát se nám v pokrmu budou hodit červené fazole. Připravte si: 500 g suchých fazolí, 3 větší mrkve, 1 petržel, 2 velké cibule, olivový olej, 1 plechovku rajčat, 4 stroužky česneku, 250 g uzeného masa, velkou hrst petrželky, pepř a sůl.
Jak na to? Fazole dejte na pár hodin namočit. Pak je vložte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte, dokud nebudou měkké, ale nesmí být ani rozvařené. Zatím si připravte zeleninu. Mrkev, petržel a cibuli očistěte, oloupejte a nakrájejte na kolečka nebo kostky. Cibuli nakrájejte najemno.
Troubu rozpalte na 200 °C. Připravte si hrnec (vhodný do trouby), kápněte do něj olivový olej a zeleninu a restujte. Fazole zceďte. Když zelenina zezlátne, přisypte fazole. Pokrm opepřete, osolte. Prolisujte česnek, a spolu s rajčaty z plechovky ho přidejte do jídla. Promíchejte. Doprostřed vložte uzené maso. Hrnec dejte do rozpálené trouby a pečte asi 20 minut.
Uzené pokrájejte, hotové jídlo naservírujte, nakrájejte si petrželku a ozdobte jí talíř.
Zapečené tortilly s hovězím a fazolemi
Fazole se často kombinují s hovězím masem. Příjemnou změnou, jak si toto jídlo vychutnat, je, když ho zabalíte do tortill (třeba i těch domácích) a necháte zapéct. Po posypání sýrem se navíc navrchu vytvoří výborná krustička. V jídle je mexická směs koření fajitas. Pokud ji nemáte, můžete využít si vytvořit vlastní směs koření. Hodí se: uzená paprika, sladká a pálivá paprika, zrníčka hořčice, sušená cibule, sušený česnek, tymián, třtinový cukr a sůl.
Náš tip: Připravte si tyto zapečené tortilly s pikantním hovězím a fazolemi.
https://www.jardineriaon.com
https://www.vitalia.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Nejlepší luštěninové polévky: Všechny jsou vydatné, příjemně nás zahřejí a rozhodně nezatíží naši peněženku
12 levných jídel z luštěnin: Uvařte si čočkový dhal, stařenčiny fazole nebo staročeskou pučálku!