Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé
19. 2. 2023 Historie a zajímavosti
Pěkně namazaný máslem, obložený sýrem či šunkou, někdy jen tak samotný krajíc pro chuť – čerstvý chléb je pochoutka, která se nikdy nepřejí. A je jedno, jestli je to bochník s vypečenou kůrkou nebo třeba ten hranatý z domácí pekárny.
Od zrníček ke kaši
Na začátku byla zrníčka pšenice. Lidé ve starší době kamenné, tedy před 10 až 15 tisíci lety, sbírali a jedli zrna divoce rostoucích druhů obilí. Později je zkoušeli opražit a dalším „stupněm“ konzumace bylo drcení zrníček mezi kameny a příprava kaše.
Překvapením byl nález zuhelnatělých drobků chleba v archeologických lokalitách jordánské Černé pouště. Natúfijské kmeny už tehdy (13 tisíc let před naším letopočtem) pekly nekvašený chleba z divoké pšenice, divokého ječmene a kořenů rostlin. Nebyl to bochník, ale spíš placky.
Mohlo by vás zajímat
Kvásek vznikl náhodou
Před 10 000 lety si pak na chlebu – stále ještě bez kvásku – pochutnávali staří Egypťané. Ti také zřejmě poprvé použili kvásek. Údajně nechali na sluníčku připravené těsto, které nakynulo (zřejmě tam bylo delší dobu, svítilo na něj intenzivně sluníčko a začaly působit bakterie). Když z něj pak upekli chleba, překvapeně zjistili, že je mnohem lehčí, nadýchanější a chutnější, navíc vydrží delší dobu.
Řecký a římský chleba
Kvásek používali také pekaři ve starém Řecku a Římě. Nejběžnějším zdrojem výroby kvásku ve starověku bylo ponechání kousku těsta (s cukrem a vodou) z předchozího dne. A Řecko zjednodušilo výrobu chleba využíváním volně stojících předehřívaných pecí s dvířky.
Již tehdy existovalo několik druhů chleba. Lišily se mj. druhem a kvalitou mouky a místní pekaři nabízeli například chléb s medem a olejem či bochníky obalené mákem.
U nás se pekl chleba před 7 000 lety
Nejstarším dokladem o pečení chleba na našem území byl objev pece v Bylanech na Kutnohorsku, která pochází z 5. století před naším letopočtem (to je více než 7 000 let). Slovo „chleba“ má původ ve starogermánském „hlaiba“.
Ve středověké Evropě sloužil chléb nejen jako základní potravina, ale také jako součást stolování, protože se kusem chleba často přikrývaly nádoby s teplým jídlem.
Stejný recept po staletí
Základními ingrediencemi chleba byly po staletí jen mouka, voda, sůl a kvásek, později ještě kmín. Chleba si lidé pekli sami doma a teprve 19. století přineslo rozvoj pekařského řemesla. Kvásek postupně nahrazovalo droždí a místo celozrnné mouky se začala používat jemně mletá bílá.
Zajímavé je, že po celé generace byl „bílý“ chléb známkou bohatství a chudí lidé jedli tmavý (celozrnný) chléb. Teprve v druhé polovině 20. století výživoví poradci začali zdůrazňovat zdravotní benefity chleba celozrnného.
A ještě pár zajímavých čísel. Víte, že se u nás každý den upeče 1 milion bochníků chleba v přibližně 700 pekárnách, což je 300 tisíc tun ročně?
Opravdu domácí chleba
V 80. letech se pak domácí pečení chleba stalo tak trochu módou a reakcí na to byly cenově dostupné a skladné malé domácí pekárny. Ty jsou stále populární, protože umožňují bez větších problémů si doma upéct čerstvý chléb a přidat do něj podle chuti i různá semínka.
Pokud nemáte domácí pekárnu, žádný problém. Podle našeho videoreceptu si voňavý křupavý chleba můžete upéct i v troubě. A jak na domácí chleba z trouby?
Zdroje informací:
foodtimeline.org
akademiekvality.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Čím a kdy potírat chléb, aby byl lesklý? Na výběr je mnoho variant, od vody až po med
Jídelníček stavitelů egyptských pyramid: Místo mzdy dostávali denně 5 korbelů piva, chleba a cibuli
Opulentní hostiny starověkého Říma: Dušený papouščí jazyk nebo nadívaný plch se konzumovali vleže
Přečtěte si Zobrazit více
4 výhody špaldové mouky: Je skvělým zdrojem vlákniny a má vyšší obsah minerálů
Desatero rad na téma kmínový chleba z droždí: Poradíme i úplným začátečníkům
První „kuchařka“ pochází ze starověké Mezopotámie. Takhle se vaří ječná kaše s datlemi podle 4 000 let starého receptu