Jak si připravit slaný bramborový závin: Využijte listové nebo bramborové těsto a naplňte ho zásobami z lednice
22. 2. 2023 Vaření
Záviny nemusí být vždy sladké. Takový slaný bramborový závin si můžete snadno připravit ve dvou verzích s různými náplněmi. Zjistěte, čím ho naplnit, abyste si pochutnali.
Jak udělat slaný závin s bramborami
Jak už jsme naznačili, slaný bramborový závin si můžeme přichystat ve dvou základních variantách. První je listové těsto, stejně jako v případě klasického závinu. Pokud chceme mít jídlo hned připravené, bude se hodit koupené a třeba už i vyválené listové těsto. Přichystat si můžeme ale i domácí listové těsto (a třeba udělat i na příště).
Druhou možností je pak bramborové těsto. To si můžeme připravit z uvařených a vychladlých brambor (nejlépe připravit den předem). Dále potřebujeme polohrubou nebo hrubou mouku, kypřicí prášek, vejce, sůl a případně strouhaný sýr pro zajímavější chuť.
Mohlo by vás zajímat
Čím naplnit slaný závin?
Na náplň se hodí směs s bramborami. I tak obyčejná surovina jako brambory vás může atmosférou přenést na dovolenou. Konkrétně do Chorvatska, případně do Bosny. Tam totiž připravují kompirušu (krompir = brambor). Jedná se o závin z listového těsta plněný bramborami, zakysanou smetanou a cibulí. Takto snadno si ho můžete přichystat.
Do závinu s bramborovým těstem se výborně hodí plátkový sýr, na plátky nakrájená mozzarella, proložené uzeným masem, šunkou, nebo třeba pikantním suchým salámem (Poličan, Herkules). Záleží, co zbylo v lednici. Tuto sýrovo masovou směs můžeme doplnit i o zeleninu. Hodí se paprika, ale také osmažený lilek, cuketa, zkrátka podle sezóny a obsahu lednice.
Náš tip: Připravte si pikantní závin z listového těsta s uzeným masem a tvarohovou náplní s křenem.
Jak na slaný bramborový závin s kysaným zelím
Závin z bramborového těsta je sice časově náročnější, ale chuťově se rozhodně vyplatí. Při přípravě tohoto těsta pracujte rychle, protože bramborová těsta časem řídnou.
Na přípravu bramborového těsta potřebujete: 800 g uvařených a vychladlých brambor, 400 g hrubé mouky, lžičku prášku do pečiva, 2 vejce, 50 g strouhaného sýru (eidam), sůl a vejce na potření. Na náplň budete potřebovat: 1 kg kysaného zelí, 200 g anglické slaniny, 2 kysané smetany, malý pórek, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky červené papriky, 1/2 lžičky sušeného česneku, velkou špetku šalvěje, a sůl dle chuti (nebo sáhněte po hotovém grilovacím koření).
Jak na to? Zelí vyndejte a nechte v sítku okapat. Pak ho překrájejte. Anglickou slaninu pokrájejte na malé kousky. Pórek nakrájejte na kolečka. Připravte si na plotnu kastrol, opečte v něm slaninu, přidejte pórek a zelí. Vše poduste, a nechte vychladnout. Pak přilijte smetanu a dochuťte kořením a solí.
Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory nastrouhejte, smíchejte s moukou smíchanou s práškem do pečiva, přidejte vejce, strouhaný sýr, osolte a zpracujte do těsta. Těsto rozválejte do obdélníku. Doprostřed rozprostřete zelnou náplň, a zaviňte. Nejdříve přeložte přes sebe dlouhé strany, pak zaviňte ty krátké.
Do skleničky rozklepněte vejce. To rozšlehejte a potřete jím závin. Vložte plech do trouby a pečte dozlatova. Trvá to zhruba hodinu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bramborové orgie: Už jste ochutnali francouzské tartiflette, indickou bramborovou placku nebo švédský brambor s lososem?