Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Nadýchaná sezamová veka udělá každý váš obložený chlebíček neobyčejným
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Veky se sezamem mohou být příjemnou změnou oblíbené klasiky, vek chlebíčkových. Jemná střída těchto vek voní přidaným sezamovým semínkem a tak připravené krajíčky stačí natřít méně výraznou pomazánkou, ozdobit řezy čerstvé i nakládané zeleniny a netradiční chlebíčky jsou na stole.

Když pekařka promluví...

Z těsta můžete připravit dvě klasicky velké veky nebo čtyři menší večky. Upečené jsou velikostně (šířkou krajíce) někde mezi vekou a bagetou. Krajíčky z nich můžete třeba namazat jemnou pomazánkou a jen maličko přizdobit – kouskem zeleniny, sýra nebo čtvrt kolečkem klobásky. Střída pečiva je příjemně cítit sezamem a to s jednoduchou oblohou nádherně chuťově ladí.

Co budeme na jemné veky potřebovat?

Omládek

  • 100 g vody
  • 130 g hladké mouky
  • 8-10 g čerstvého droždí
  • 1 rovná lžička sladěnky nebo včelího medu

Dále

  • 150-160 g vody
  • 2 lžičky soli
  • 50 g oleje
  • 170 g pšeničné chlebové mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 20 g sezamu

Jak budeme postupovat? V domácí pekárně: Suroviny na kvásek omládek spolu dobře promísíme v menší misce, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a takto v zavřené pekárně necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáme do formy zbytek surovin a pekárnu necháme bez předehřevu vymíchat hladké těsto. Pak ji vypneme a těsto v ní necháme vykynout, cca 60 minut.

Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.

Vykynuté těsto z nádoby vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 3-4 kusy. Z každého vytvarujeme delší a tenčí večky (kratší a širší bagety), které před pečením opět necháme asi 30 minut nakynout. Kdo chce upéct klasicky velké veky, rozdělí jen na poloviny a z každé vytvaruje větší veku, obě pak vedle sebe na plechu nechá vykynout. Na plechu pak nakynuté večky dobře postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 25-30 minut).

Drobečky z ošatky

  • Místo vek můžete z těsta vytvarovat bagety - a pak z nich nazdobit jednohubky.
  • Těsto je tvárné, a pokud nebude huť na obložené chlebíčky, vytvarujte z těsta a upečte rohlíky nebo housky.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Recepty k tomuto článku