Pečeme s Ivou: Nadýchaná sezamová veka udělá každý váš obložený chlebíček neobyčejným
9. 3. 2023 Vaření
Veky se sezamem mohou být příjemnou změnou oblíbené klasiky, vek chlebíčkových. Jemná střída těchto vek voní přidaným sezamovým semínkem a tak připravené krajíčky stačí natřít méně výraznou pomazánkou, ozdobit řezy čerstvé i nakládané zeleniny a netradiční chlebíčky jsou na stole.
Když pekařka promluví...
Z těsta můžete připravit dvě klasicky velké veky nebo čtyři menší večky. Upečené jsou velikostně (šířkou krajíce) někde mezi vekou a bagetou. Krajíčky z nich můžete třeba namazat jemnou pomazánkou a jen maličko přizdobit – kouskem zeleniny, sýra nebo čtvrt kolečkem klobásky. Střída pečiva je příjemně cítit sezamem a to s jednoduchou oblohou nádherně chuťově ladí.
Co budeme na jemné veky potřebovat?
Omládek
- 100 g vody
- 130 g hladké mouky
- 8-10 g čerstvého droždí
- 1 rovná lžička sladěnky nebo včelího medu
Dále
- 150-160 g vody
- 2 lžičky soli
- 50 g oleje
- 170 g pšeničné chlebové mouky
- 200 g hladké mouky
- 20 g sezamu
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? V domácí pekárně: Suroviny na kvásek omládek spolu dobře promísíme v menší misce, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a takto v zavřené pekárně necháme 45 minut kynout. K hotovému omládku přidáme do formy zbytek surovin a pekárnu necháme bez předehřevu vymíchat hladké těsto. Pak ji vypneme a těsto v ní necháme vykynout, cca 60 minut.
Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme hodinu kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto z nádoby vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 3-4 kusy. Z každého vytvarujeme delší a tenčí večky (kratší a širší bagety), které před pečením opět necháme asi 30 minut nakynout. Kdo chce upéct klasicky velké veky, rozdělí jen na poloviny a z každé vytvaruje větší veku, obě pak vedle sebe na plechu nechá vykynout. Na plechu pak nakynuté večky dobře postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 25-30 minut).
Drobečky z ošatky
- Místo vek můžete z těsta vytvarovat bagety - a pak z nich nazdobit jednohubky.
- Těsto je tvárné, a pokud nebude huť na obložené chlebíčky, vytvarujte z těsta a upečte rohlíky nebo housky.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Silvestr a vítání nového roku
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Inspirujte se:
Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat