Jak připravit výbornou sýrovou omáčku k masu i k těstovinám? Využít můžeme zbytky aromatických sýrů
3. 3. 2023 Vaření
Ve všedních dnech stále hledáme, co uvařit. Výborná horká a krémová sýrová omáčka se hodí k masu i k těstovinám a jako bonus je hotová do pár minut. Poradíme, jak ji zahustit i vylepšit.
Z čeho je sýrová omáčka
Sýrová omáčka je vcelku běžná a lahodná. Tedy v případě, že víte, jak ji udělat hebkou, se smetanou i bez ní. Zkrátka tak, aby nevypadala jako nevábná břečka. Poradíme, jak připravit vynikající jídlo. Na tuto omáčku potřebujeme bešamel (takhle snadno se připravuje) nebo silný vývar, sýr, mléko (šlehačku), pepř a sůl.
Mohlo by vás zajímat
Jaký sýr se hodí do sýrové omáčky
Do omáčky můžeme dát smetanový sýr, kterým se i zahustí omáčka, když nevyužijeme šlehačku. Obzvlášť vhodné jsou sýry plísňového typu, jako je výrazná niva, variantou je i parmazán, případně cheddar. Zvolit můžeme i neutrální eidam a podobné varianty.
Jak se dělá sýrová omáčka bez smetany?
Aby měla sýrová omáčka i bez smetany správnou hustotu a byla jemná a krémová, hodí se použít na ni tavené sýry. Ty pokrm dostatečně zahustí i zjemní. Pokud používáte jako základ omáčky bešamel, obejdete se ale i bez nich a stačí zkrátka jen bešamel dochutit nastrouhaným sýrem.
Inspirace pro každodenní vaření někdy schází, a tak se nebojte nahlédnout do našich receptů. Zaručujeme vám, že v této sekci najdete především rychlé, nenákladné, snadné, syté a chutné pokrmy,…
Jak udělat sýrovou omáčku, aby se nesrazila?
Když chceme, aby se omáčka nesrazila, je třeba, abychom sýr rozpouštěli postupně. Důležité je také chystat ji na mírném ohni a stále míchat. Pomáhá také již zmíněný bešamel, díky kterému nevzniknou hrudky a sýr se dobře rozpustí.
Stačí jíšku zalít mlékem a za stálého míchání vařit, než zhoustne. Pak postupně přidáme nastrouhaný sýr za mírného varu. Výsledkem je tak akorát hustá krémovitá omáčka.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit sýrovou omáčku
Čím dochutit sýrovou omáčku? Sýrová omáčka je skvělá sama o sobě, obzvlášť, když ji připravíte s aromatickým sýrem. Jako obvykle se na dochucení báječně hodí bylinky a koření. Ať už je to klasicky petrželka, pažitka, případně česnek či jarní cibulka. Výborný je i rozmarýn a skvělou chuť dodá i muškátový oříšek.
Jak připravit sýrovou omáčku
Při přípravě sýrové omáčky můžete zvolit zbytky různých sýrů a nedovolit tak, aby se zkazily. Na výbornou sýrovou omáčku s bešamelem budete potřebovat: 20 g másla, 20 g hladké mouky, 500 ml mléka a 150 g nivy, 1 stroužek česneku, špetku muškátového oříšku, špetku pepře, případně sůl na dochucení a pažitku na posypání.
Jak na to? Do misky nastrouhejte sýr. Do hrnku se silným dnem dejte rozpustit máslo, přisypte mouku a dobře ji rozmíchejte metličkou, nesmí ale změnit barvu. Je to poměrně rychlé. Zeslabte plamen, přidejte část mléka a stále míchejte, dokud nevznikne kašička, pak znovu přidejte mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne.
Dolijte mléko, přidejte špetku soli, nechte při nízkém varu zhruba deset minut bublat a často míchejte. Přidejte muškátový oříšek. Česnek oloupejte, prolisujte a přidejte do mléka.
Pak začněte postupně po troškách přisypávat sýr a vždy ho dobře rozmíchejte metličkou a nechte rozpustit. Průběžně můžete ochutnávat a pokračovat v přidávání sýru, dokud nebudete spokojeni s konzistencí omáčky. Nakonec ji dosolte, pokud je potřeba, a opepřete dle chuti. Nasekejte pažitku a na talíři omáčku posypejte.
Omáčku můžeme podávat s těstovinami, nejlépe se hodí penne, fusilli i ke gnocchi. Sýrovou omáčku si ale můžete připravit i ke kuřeti.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vyznejte se v těstovinách, díl I.: Jaká omáčka správně patří ke špagetám?
Šéfkuchař hotelu Pupp nám prozradil recept na legendární karlovarský knedlík. Během festivalu si na něm pochutnává i herec Johny Depp
Když se hádají Češi se Slováky, vítězem je Niva! Tipnete si, kdo tento sýr vymyslel?
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na ten nejlepší bešamel, základ všech omáček: Dokonalý recept podle Julie Child se vždycky povede
Máta, rozmarýn, pažitka... Které bylinky by neměly chybět na vašem parapetu nebo terase a jak je využít?
Bešamelová omáčka získala jméno podle markýze Louis de Béchamel. Víte, jak se správně dělá?