Závin i bez těsta? Rychlé jablečné rolky z tortilly voní karamelem a skořicí a na stole jsou do půlhodinky
8. 3. 2023 Vaření
Máte chuť na moučník s jablky, ale nemáte mouku, máslo, vajíčka nebo se vám prostě nechce do pečení? Pokud máte doma tortilly, máte vyhráno. Tyto slavné mexické placky jsou vynikající i v úpravě nasladko a snadno je proměníte do podoby vynikajícího dezertu vonícího jablky a skořicí.
Tortilly jako nejslavnější mexické placky
Snad žádné jiné chlebové placky nejsou tak populární jako tortilly. V Mexiku si je dávají místo pečiva a balí do nich snad vše – od zeleniny, přes fazole až po maso. Právě se specialitami mexické kuchyně, jako jsou tacos, nachos, burritos, nebo quesadillas si tyto placky obvykle spojujeme, a to přitom původně z Mexika ani nepocházejí. Jejich předobrazem jsou zřejmě arabské placky z cizrnové mouky, které tam pravděpodobně přinesli španělští dobyvatelé. V Mexiku pak na placky začaly používat místní plodinu kukuřici. Mexické tortilly jsou tak obvykle kukuřičné, běžné jsou však i pšeničné nebo celozrnné.
Mohlo by vás zajímat
Tortilly jsou vynikající se sladkou i slanou náplní
V průběhu staletí se sláva tortill rozšířila do celého světa a postupně se zabydlely v dalších národních kuchyních, kde našly mnoho dalších možností využití. Na tortillách je totiž báječná jejich univerzálnost, zabalit se do nich dá snad všechno a stejně tak je můžete i mnoha surovinami obložit. Do tortill se tak často balí nařezané pečené maso známé jako gyros nebo kebab, ale i různé pomazánky, šunky a sýry.
A protože placky tak trochu připomínají korpus na pizzu, začaly se využívat i jako základ rychloverze slavné italské speciality. Odtud pak je již jen krůček k tomu, využít tortillu i do koláče. Když ji totiž můžeme potřít rajčatovou passatou a obložit šunkou a mozzarellou, proč by se na placky nedaly vyskládat třeba i sladká jablka? Když přidáte i skořici a trochu másla, iluze jablkového koláče nebo závinu bude dokonalá.
Tortilla jako koláč nebo závin s tvarohem
Udělat tortillu ve sladkém provedení je jednou z možností, jak tyto slavné placky využít. S jejich pomocí během chvilky vyčarujete rychlý dezert. Stačí je jen nakrájet na trojúhelníčky, potřít máslem, posypat skořicovým cukrem a zapéct nebo k nim můžete přistoupit jako k palačinkám a potřít je třeba nutellou a obložit plátky jahod nebo banány. Tortilla také báječně poslouží jako základ jablečného koláče. Není nic snazšího než tortillu potřít tvarohem smíchaným s vajíčkem a cukrem nebo medem, obložit plátky jablek, posypat skořicí a rozinkami a zapéct při teplotě 180 °C, dokud náplň neztuhne. Placku také můžete celou i s náplní zavinout, potřít máslem, rovněž zapéct v troubě a máte vynikající štrúdl. Pokud použijete celozrnnou tortillu, vznikne vám i poměrně zdravý dezert, s kukuřičnou zase lehký bezlepkový moučník.
Rychlé jablečné taquitos se skořicí
V případě, že by vás lákal nějaký netradiční jablečný dezert, můžete si z tortill udělat výborné jablečné taquitos. V Mexiku se tak nazývá pokrm ze srolovaných malých tortill naplněných nějakou náplní. Ve sladkém provedení jsou jablka k tomuto účelu ideální. A jak na to?
Budete potřebovat: 2 jablka oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na kostičky, 2 lžíce másla, 4 lžíce hnědého cukru, 1/4 lžičky mleté skořice, 1 lžičku vanilkového extraktu, 2 škrobové moučky, 1/4 šálku karamelové omáčky nebo mléčného karamelu (nemusí být), 6 malých tortill, 2 lžíce másla, rozpuštěného a 2 lžíce krystalového cukru smíchaného s 1 lžičkou mleté skořice.
Postup: Předehřejte troubu na 190 °C. Na pánvi rozehřejte máslo, nechte ho rozpustit, poté přidejte jablka, cukr a skořici a smažte asi 5 minut, vmíchejte vanilku a moučku a za stálého míchání vařte ještě asi 1 minutu. Pak případně přidejte karamel a odstavte.
Zapékací formu o rozměrech vymažte máslem. Jablečnou směs naneste stejnoměrně na tortilly a zarolujte je. Pak je položte spojem dolů do máslem vymazané zapékací misky. Horní část a boky taquitos potřete máslem, posypejte skořicovým cukrem a dejte zapéct asi na 25 minut do trouby dozlatova.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Připravili jsme máslový ležák jako z Harryho Pottera: Horký cider se šlehačkou a karamelem chutná překvapivě skvěle
Kuře na paprice i pro začátečníky: Šťavnaté a křehké maso s chutí papriky dokonale ladí s omáčkou ze smetany, hotové je za chvíli
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti
Smažený jablečný koláč na pánvi: Nepotřebujete ani troubu, a přesto si skvěle pochutnáte!
Zlata Adamovská přiznává, že vaření nevyhledává: Králíka podle maminčina receptu ale připravuji ráda, říká herečka