Rychlé hrnkové palačinky nejen pro začátečníky: Můžeme je plnit marmeládou i sýrem a přípravu zvládne každý
9. 3. 2023 Vaření
Palačinky milují malí i velcí. Máme pro vás recept na rychlé hrnkové palačinky. Připravte si ty nejlepší, které výborně chutnají a jejichž příprava zároveň ušetří čas.
Proč připravovat hrnkové palačinky
Připravit si je můžeme nejen nasladko s marmeládou, či ořechovými másly, ovocem, nebo třeba zakysanou smetanou, ale i naslano s roztíratelným sýrem, nebo sýrovou či masovou pomazánkou. Palačinky si zkrátka každý může připravit tak, aby si pochutnal.
Hrníčkové recepty jsou navíc praktické, protože šetří nádobí a čas. Není potřeba žádné pečlivé odvažování ani žádné komplikované postupy. Proto to bývají první jídla, která připravují začátečníci v kuchyni.
Hrnkové recepty počítají s hrníčky jako odměrkou. Většinou se jedná o 250ml hrnek. Kromě toho se využívají lžíce a lžičky. S přípravou mohou pomoci i přístroje zvané palačinkovač. Není je třeba vymastit, na internetu stojí okolo 500 Kč a snadno se s nimi pracuje.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do těsta na palačinky
Na těsto se používá mouka (ideálně hladká), mléko, vejce a sůl. Do těsta na palačinky se může přidat troška vanilkového nebo normálního cukru. Není to ale pravidlem a sladí se pouze těsto na ty placky, které nakonec získají sladkou náplň.
Nakonec je třeba některé pánvičky před přípravou palačinek vymazat (mazat se nemusí litinové a nerezovým stačí případně velmi málo tuku). K tomu poslouží v případě sladké varianty máslo, případně olej. U té slané můžeme zvolit sádlo nebo špek, který krásně palačinku provoní.
Na co si dát při přípravě palačinek pozor
Pokud nechceme hrudky, je třeba nejdříve nalít část mléka. To rozmíchat s vejcem, solí, případně cukrem, pak postupně přisypávat mouku, a nakonec, až bude vše rozmíchané dohladka, dolít zbytek mléka. Hotové těsto je třeba nechat alespoň půl hodiny odpočinout, aby nabobtnalo a bylo pak krásně hladké.
Nezbytným krokem je také nalití na pánvičku pouze málo těsta, aby nevznikla gumovitá vrstva.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Jak připravit rychlé hrnkové palačinky
Palačinky mohou být během pár minut na stole. Jedná se o skutečně rychlou přípravu. Na palačinky si přichystejte: 2,5 hrnku mléka, 2 hrnky hladké mouky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr (pokud je budete plnit slanou směsí, cukr nedávejte), špetku soli a tuk na smažení.
Jak na to? Do mísy nalijte hrnek mléka, do něj rozklepněte obě vejce, špetku soli a cukr. Na pomoc si vemte metličku a míchejte s ní směs. Postupně přisypávejte mouku, dokud nevznikne husté těsto. Nakonec dolijte zbytek mléka a opět promíchejte. Těsto nechte alespoň půl hodiny odležet.
Pokud je potřeba, potřete pánev tukem, nechte ji rozehřát. Pak vemte naběračku a nalijte na pánev těsto. Kroužením ho rovnoměrně rozlijte po celé pánvičce. Opečte pánvičku z jedné strany a když bude po okrajích zvlněná, otočte ji a opečte i po druhé straně.
Hotové palačinky můžete naplnit džemem, nebo některou z náplní do palačinek. Natřenou palačinkou srolujte, nebo ji složte do šátečku.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak péct palačinky zdravě a úsporně. Díky palačinkovači odpadne čištění sporáku a pánve
Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?
Pražská kavárna Kafe Karlín nabízela speciální prezidentské dortíky, Pavlovy Pavlovy. Vyprodáno měli do 14 hodin!
Komentáře
11. 3. 2023 17:24