Pečeme s Ivou: Neskutečně nadýchané a jemné trojhránky jsou plné slunečnicových semínek
16. 3. 2023 Vaření
Trochu jinak tvarované tmavší pečivo, plné slunečnicových či dýňových semínek. Trojhránky nádherně vyskočí do výšky, jsou lehounké, křupavé na povrchu, s pórovitou, měkounkou střídou plnou semínek. Vynikající jsou samotné suché nebo třeba jen potřené máslem.
Když pekařka promluví...
Tyto trojhránky jsou voňavé a neskutečně nadýchané. Protože je těsto volnější (měkčí, lepivější), je nejjednodušší je tvarovat z rozváleného silného plátu těsta. Budete-li chtít vyzkoušet z těsta třeba bulky, doporučila bych snížit množství vody do těsta o cca 20-30 g, aby bylo těsto trochu hustší.
Co budeme potřebovat? Na omládek:
100 g vlažné vody
130 g hladké mouky
1 lžička sladěnky (nebo včelího medu)
10 g čerstvého droždí
Dále:
130 g vody
50 g slunečnicových (nebo dýňových) semínek
1 lžička drceného kmínu
2 lžičky cukru
2 lžičky soli
1 žloutek (bílek zůstane na potření před pečením)
50 g změklého másla
20 g oleje
120 g žitné chlebové mouky
220 g hladké mouky
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny na omládek promícháme v misce a pak vyškrábneme do formy pekárny, kde bude 45 minut kynout. K hotovému omládku dáme zbytek všech surovin a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Suroviny na kvásek omládek spolu dobře promísíme a zakryté proti osychání necháme 45 minut vykynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme lehce lepivé těsto, které bude v míse asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto propracujeme a rozválíme na plát silný asi 1,5 cm. Potřeme ho lehce našlehaným bílkem a posypeme slunečnicí nebo dýňovými semínky. Pak plát rozkrájíme na trojúhelníky (10-12 kusů), řeneseme je na plech s pečicím papírem a tam necháme nakynout. Trojhránky upečeme ve vyhřáté troubě, prvních 10 minut asi na 220 °C a dopečeme je při teplotě 200 °C (znovu asi 10 minut).
Drobečky z ošatky
- Těsto můžete upéct třeba jako kynuté muffiny.
- Pokud semínka před přidáním do těsta nasucho opražíte, budou ještě více voňavá.
- Víceméně je jedno, dáte-li do těsta slunečnicová nebo dýňová semínka, výborná jsou oboje.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti