Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mecháč, duhový dort, number cake nebo jednorožec už tolik nefrčí. Módním hitem mezi cukráři je cartoon cake. V pečicích skupinách na sociálních sítích se to těmito komiksovými dorty jen hemží. Oslovili jsme proto několik autorek a zeptali jsme se, jak moc je tento dort složitý a jak se jim na něm pracovalo. 

Cartoon cake hitem mezi dorty

Cartoon cake může uvnitř skrývat jakýkoliv dort, jeho název totiž vychází ze speciálního zdobení. Kouzlo je v tom, že dort díky němu vypadá, jako by byl namalovaný na papíře a jen vůně vás vyvede z omylu a přesvědčí vás o tom, že jej klidně můžete sníst.

Cartoon cakes jsou obvykle pestrobarevné, nazdobené krémem, šlehačkovými kopečky, třešinkami, z cukrářské hmoty vymodelovanými svíčkami, zkrátka vypadají jako byste je vystřihli z nějakého obrázku v komiksovém sešitě. Právě proto se tento dort někdy nazývá i comic cake neboli komiksový dort.

Jak se dělá komiksový dort neboli cartoon cake?

V cukrárnách se s těmito dorty ještě běžně nesetkáte, na sociálních sítích již frčí nějaký ten čas. Hitem jsou hlavně na Tik Toku a Instagramu, kde se spousta lidí prostřednictvím videí a fotografií chlubí svými výtvory. Protože dort na první pohled působí náročně, oslovili jsme několik amatérských i profesionálních cukrářek z facebookové skupiny Pečeme dorty, jejichž nádherné dorty nás absolutně nadchly a zeptali jsme se jich, zda je zdobení dortu opravdu tak těžké, jak vypadá. A také jsme je poprosili, zda by nám nedoporučily nějaké své fígle, díky nimž bude dort vypadat opravdu jako malovaný

Která potahovací hmota je nejlepší?

Cartoon cake se nejčastěji potahuje cukrářskými (potahovacími nebo modelovacími) hmotami různých barev, z nichž se pak tvoří různé ozdoby. „Pracuji s hmotou SmartFlex Velvet, je skvělá, netrhá se a řekla bych, že je vhodná i pro začátečníky,“ prozradila nám jedna z autorek cartoon cake Tereza. Právě trhání potahovací hmoty je jednou z hlavních překážek, s níž se můžete během zdobení dortu potýkat.

„Potah celého dortu je lepší vyválet silnější, aby se netrhal,“ doporučuje další cukrářka Zuzana a dodává: „Modelovačka se může trhat, když člověk nemá zkušenosti a neví, jak s ní pracovat, ale třeba u cartoon dortu to u rámování až tak nevadí, protože to pak vypadá víc realisticky. Malé ozdoby jako jsou lízátka a bonbóny je dobré udělat alespoň den dopředu a nechat na vzduchu ztvrdnout a až potom dělat černé lemování.“

Iluze kresby pomocí černých linek

Ony zmiňované linky jsou u dortů nejdůležitější. Právě díky černým linkám vypadá dort, jako by byl namalovaný na papíře, proto se jimi obkreslují nejen kontury dortu, ale i všechny ozdoby nebo jakoby stékající poleva, která se také obvykle vyřezává z potahovací hmoty a je pro tento dort rovněž typická.

„Linek docílíte pomocí extruderu nebo je můžete vyválet ručně. Aby to vypadalo autenticky, je lepší, když černá linka není po celé délce stejně široká a také není po celé délce jednotná. Z čelního pohledu musí být viděn obrys,“ říká další z autorek Marcela.

Kvalitní extruder (vytlačovač dekorů v podobě malého kovového lisu s pístem) na potahovací hmoty doporučuje i Jana, kterou jsme rovněž oslovili: „Bez něj je to nekonečné válení provázků z potahovky.“

Právě práce s linkami je na dortu nejsložitější, a to nejen jejich tvarování, ale i lepení na dort, což zmiňuje i další z autorek Michaela: „Zdobení dortu působí snadně, ale z vlastní zkušenosti můžu říct, že je to piplačka a zabere to dost času „našoulat“ všechny ty černé čáry. Já je dělala z modelovky a určitě bych doporučila na lepení lepidlo na fondán, je to snazší než jen lepit vodou.“

Lepidlo doporučuje i další z amatérských cukrářek Tereza: „K lepení používám cukrářské lepidlo, ale stačí i troška vody, není to design, kde by se nějak zvlášť muselo bojovat s gravitací.“

Jaký krém použít na zdobení dortu?

Kromě potahovací hmoty se na potření a ozdobení dortu mohou používat i máslové krémy, případně je možné obojí kombinovat, což nám potvrdila i již citovaná Marcela: „Můj dort byl obmazaný sweet meringue (švýcarský bilkovo-máslový krém), stékance jsem udělala z potahovací hmoty, kterou jsem vyřízla skalpelovým nožem.“ Případně lze použít i modelovací čokoládu, kterou by u tohoto dortu ráda vyzkoušela cukrářka Zuzana. Ta je podle jejích slov daleko pružnější a líp se s ní pracuje.

I když cartoon cake možná vypadá na první pohled složitě, všechny autorky komiksových dortů nám potvrdily, že si zdobení užívaly. Jejich výtvory si nyní můžete prohlédnout v naší fotogalerii: 

Fotogalerie - „Je to piplačka, ale stojí to za to.“ Takhle se dělal současný hit mezi dorty cartoon cake amaterským cukrářkám

Ukázat 7 fotografií

Náš tip: Inspiraci, jak cartoon cake nazdobit najdete třeba v tomto videu. 


 

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli