Holka u plotny radí: Tvarohový závin à la štola zvládneme snadno a chutí nám připomene sváteční moučník
13. 3. 2023 Vaření
Máte rádi vánoční štolu, ale je na vás moc hutná a moc sladká? Zkuste tuhle snazší verzi z tvarohu a listového těsta. Chutí klasickou štolu velmi připomíná, ale na přípravu je mnohonásobně snazší a také není tak hutná.
Závin 100x jinak
Jestli nějaký moučník umí snad každá hospodyňka, pak je to asi klasický jablečný závin z listového těsta. Ten se často plní různými náplněmi od jablečné přes tvarohovou až po makovou. Ale vždycky, tak jako tak, připomíná klasiku. Mně jednou napadlo, zkusit propojit chutě dvou moučníků a zároveň využít předností obou.
Máme doma moc rádi štolu, peču ji podle mé kamarádky a pekařky Ivy, ale přece jen jde o zdlouhavější a na suroviny náročnější moučník. Výsledné pečivo je navíc dost hutné a syté, což ne každému vždy vyhovuje.
Závin z listového těsta je oproti tomu vyloženě rychlovka, uvnitř vláčná, zvenku křehká a křupavá. A když tvarohovou náplň i závin samotný dochutíte a na závěr dozdobíte podobnými ingrediencemi jako štolu, bude taky podobně chutnat. Ale! Zůstanou benefity závinu, kterými jsou právě snadnost přípravy a lehkost moučníku.
Mohlo by vás zajímat
Závin s chutí Vánoc
Na závin budete potřebovat: 1 rozválené listové těsto, 1 tvaroh v alobalu (je tužší a pro tento účel lepší), 1 vejce + jedno na potření, 3 lžíce cukru, rozinky macerované v rumu (asi lžíce) a kandované ovoce (dle chuti), případně plátky mandlí na ozdobu.
Jak na to: Listové těsto rozvineme, všechny suroviny na náplň (tvaroh, 1 vejce, cukr, rozinky a kandované ovoce) smícháme a náplň naneseme na těsto. Zavineme jako závin, ale uprostřed hranou dlaně vytlačíme rýhu jako u štoly. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kandovaným ovocem a plátky mandlí a pečeme při 200 stupních dozlatova. Hotový vychladlý závin pocukrujeme.
Moje tipy:
- Listové těsto jsem koupila v akci, když už procházelo, a vyšlo mě na 10 Kč. Dohromady s tvarohem a dalšími surovinami stál celý závin asi 50 Kč.
- Závin můžete posypat libovolnými oříšky, barevně hezky vyniknou třeba i nasekané pistácie.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit
Holka u plotny radí: Jak na nadýchané a vláčné lívance bez kynutí? Je to hračka!
Domácí slazené mléko – salko: Chutná lépe než to z konzervy, je mnohem levnější a stačí jen tři suroviny